Mesagerul de Neamț a mai avut încă o dată dreptate. Toată povestea cu terenul de la Piața Centrală, despre care ne-am plictisit noi să mai scriem, se dovedește a fi mai gravă decât am crezut. După ce a preluat de la CMI Urban un teren liber de sarcini, Primăria l-a înstrăinat, l-a dat către Ministerul Dezvoltării, ca să i se construiască gratis o piață în locul celei arse. În timp ce terenul era legal dat la Compania Națională de Investiții, timp de doi ani pe el a desfășurat activități economice CMI Urban! Așa stau lucrurile în rezumat și, de aici încolo, un student la Drept în anul II ar putea să facă niște încadrări.
Noi doar ne întrebăm cum se pot încheia contracte de închiriere ca proprietar (CMI Urban) cu terți, în condițiile în care nu se deține acel teren? Cum se pot încasa bani pentru această ”activitate”, ce fel de autorizație și contract există pentru asta? Cum poate o Primărie, cu un serviciu de Patrimoniu la purtător, să nu vadă, să nu știe că nu deține un teren pe care sunt înregistrate activități economice și unde niște societăți comerciale care desfășurau activitate au declarat acest lucru chiar la instituția cu pricina?
Vorbim aici despre incompetență? Categoric, da! Vorbim despre prostie? În mare măsură, dar ea este asezonată cu o siguranță de sine, generată de ani de ilegalități, făcute ”din hârtii”, pentru inițiați. Vorbim acum despre mușamalizare? Este mai mult decât evident, pentru că, după multe insistențe, am reușit să obținem răspunsuri de la cele două instituții implicate, Primăria Piatra Neamț și CMI Urban. Răspunsuri care nu lămuresc nimic și încearcă să ascundă lucrurile. Singurul element de noutate este găsirea unui Acar Păun, care să accepte să ia vina pe umerii săi.
* Ce ne răspunde CMI Urban?
CMI Urban, societate în insolvență, cu acționar municipiul Piatra Neamț, este cea care desfășoară activitatea de piață pe terenul din jurul noii construcții a Pieței Centrale. Am cerut celor de la Urban informații și le-am primit cu mare întârziere, în aceeași zi când am primit răspuns și de la Primărie, semn că probabil a existat o coordonare. Noi le-am cerut niște lămuriri punctuale:
”A. În baza cărui document se desfășoară activitatea de către CMI Urban pe terenul din strada Baltagului nr. 8, în condițiile în care el a fost cedat către Compania Națională de Investiții?
B. În condițiile în care nu există un asemenea document, cum poate fi justificată desfășurarea activității pe un teren care nu era în proprietatea sau în administrarea societății?”.
Răspunsul celor de la Urban este o capodoperă: practic, nu se răspunde la niciuna din întrebări și suntem trimiși de la Ana la Caiafa unor hotărâri de Consiliu Local, care nu au legătură cu subiectul, făcând referire la terenurile de la Piața Centrală din vremuri mult înainte ca acestea să fie preluate de Primăria Piatra Neamț! Una e din 1999, alta din 2010 și se referă la cum este Urban concesionar pe teren, dar nu au legătură cu subiectul, deoarece terenul a fost predat, între timp, Primăriei.
Singurul document care poate intra în discuție este HCL 102 din 24.03.2016, prin care se spune că 5.118 mp sunt introduși în contractul de concesiune, ca bun de retur. Hotărârea dată există. Nu există, însă, un act adițional la contract, între Primărie și CMI Urban, pentru predarea terenului. Nu există o decizie AGA, care să ia act de faptul că s-a mărit zestrea companiei aflată în insolvență. Nu avem niciun document din care să rezulte că Urban a primit terenul, că s-a făcut o predare/primire și că-l poate folosi în scopuri economice.
Pentru că toți din Urban știu că nu există acest document, în răspunsul trimis se menționează că ”CMI Urban, în calitate de concesionar, desfășoară activitate comercială pe terenul mai sus menționat, cu plata integrală a impozitelor și taxelor aferente”.
Rezultă că un cetățean, care deschide un restaurant fără autorizație pe platoul din fața Primăriei, dar își plătește taxele la zi, este negustor cinstit din punct de vedere al cazierului fiscal. Problema este cum le plătește, dacă nu are autorizație și teren?
Lucrul cel mai important, din punctul nostru de vedere, este că Urban recunoaște că desfășoară activitate comercială pe terenul respectiv. În privința dreptului de a desfășura această activitate, de a încheia contracte, nu am primit nicio lămurire cât de cât mulțumitoare. Răspunsul CMI Urban, aici.
* Primăria acceptă că a greșit și a găsit vinovatul: un funcționar public!
Primăriei Piatra Neamț i-am cerut, pe 13 septembrie 2017, mai multe documente. Primul dintre ele, unul obligatoriu: protocolul dintre Primărie și Compania Națională de Investiții, prin care suprafața rămasă la dispoziția acesteia pentru organizare de șantier era de 6.600 mp. Nu l-am primit.
Am primit, în schimb, protocolul inițial, în care suprafața era de 13.753 mp. Am anticipat că protocolul nu există și, deci, Compania Națională de Investiții nu a putut preda terenul înapoi în 2016, fapt pentru care am solicitat un document din care să rezulte că terenul a fost preluat de Primăria Piatra Neamț. Răspunsul ne duce la aceelași HCL prin care Consiliul Local cerea înapoi niște teren de la Compania de Investiții și îl însărcina pe primarul Dragoș Chitic să ducă la îndeplinire hotărârea. Adică să facă demersuri pentru încheierea unui protocol, pentru ca hotărârea să poată să-și producă efectele. Cum protocolul nu a fost încheiat, nu ne rămâne să conchidem, la fel ca și cei de la CNI, că decizia consilierilor locali nu și-a produs efectul. Deci terenul a rămas la constructorii din București!
Următoarele două întrebări ne duc spre Urban:
”În condițiile în care CNI a predat în 2017 aceeași suprafață preluată în 2015, cum se poate justifica legal folosirea terenului din str. Baltagului de către CMI Urban?
Ce document a fost încheiat între CMI Urban și Primăria Piatra Neamț, prin care acesteia i s-a predat terenul din strada Baltagului, document din care să rezulte statutul terenului, obligațiile părților, valoarea acestuia și modul în care influențează el capitalul social al CMI Urban?”.
Nici în acest caz, nu am primit un răspuns direct, se bolmojește ceva despre faptul că HCL-ul cu pricina a fost comunicat Ministerului, Serviciului Patrimoniu, Direcției Economice și CMI Urban.
Adevărul transpare, însă, din răspunsului semnat, în perfectă necunoștință de cauză, de viceprimarul Luminița Vîrlan în locul primarului: ”Neîncheierea unui act adițional în baza acestei hotărâri între UAT Piatra Neamț și SC CMI Urban SA se datorează neglijenței unui funcționar public, a cărui faptă este cercetată în prezent de Comisia de disciplină din cadrul primăriei Piatra Neamț”. Punct.
Indirect, Primăria confirmă situația de fapt: NU EXISTĂ UN ACT ADIȚIONAL LA CONTRACTUL DE CONCESIUNE. Deci terenul nu a fost transmis legal către CMI Urban! Că a fost găsit un Acar Păun este fix treaba Primăriei, dar asta nu înseamnă că nu există o clară încălcare a legii, cu consecințe din cele mai neplăcute, dacă cineva va catadicsi să o cerceteze.
Din răspunsul Primăriei, nu reiese cine este vinovat că nu s-a încheiat nici protocolul cu Compania Națională de Investiții, pentru că aici nu se mai poate da vina pe un funcționar. Răspunsul Primăriei, aici.
Protocolul și HCL 180/2015, aici.
Concluzie: Primăria Piatra Neamț a încălcat legea, folosind un teren pe care nu l-a preluat prin protocol, considerând că este suficientă o hotărâre a Consiliului Local. Persistând în greșeală, a mai dat o hotărâre, prin care a transmis terenul către CMI Urban, în graba de a-i asigura un atu pentru viitoarea administrare a Pieței Centrale, fără să încheie un act adițional, așa cum era OBLIGATĂ să facă.
CMI Urban, deși nu avea documente care să-i ateste dreptul de a desfășura activități economice pe terenul respectiv, a persistat în greșeală, având circumstanța atenuantă că a făcut-o la presiunea executivului. A încasat taxe, a girat contracte cu terți, lucruri care, în cazul unui control, ar putea-o costa o groază de bani.
Cum primarul Dragoș Chitic susține că există normalitate în activitatea actuală a Primăriei, îl întrebăm public ce măsuri va lua împotriva celor care au greșit – în frunte cu domnia sa – și cum poate justifica el, împreună cu agamanii de la Urban, cu cei din conducere, doi ani de activitate ilegală pe terenul respectiv. Deci?
Valentin BĂLĂNESCU