Spitalul și Protopopiatul, în instanță pentru “îmbogățire fără justă cauză”

Astăzi, 6 octombrie, la Judecătoria Piatra-Neamț, a avut loc primul termen de judecată într-un dosar în care Spitalul Județean de Urgență (SJU) a acționat în instanță Protopopiatul Piatra-Neamț pentru ”îmbogățire fără justă cauză”.

Dosarul este din 2016 și a fost suspendat până acum, iar părintele protopop Valentin Tofan spune că primul termen de judecată va fi și ultimul: “Spitalul a făcut o cheltuială pentru biserica din curte, iar noi suntem parte în proces pentru că biserica este în subordinea noastră. A fost un control de la Curtea de Conturi, s-a constatat că spitalul nu trebuia să facă acea cheltuială, iar părintele Mihail Popescu a dat deja banii înapoi și nu mai este nicio problemă, dosarul se va închide. Nu pot spune despre ce sumă este vorba și de fapt nici nu știu foarte exact. În fond, tot procesul este o formalitate”.

Despre ce sumă este vorba nu știe exact nici managerul spitalului dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, dar știe că banii nu s-au recuperat încă: “Când s-a făcut reabilitarea termică au fost trase niște țevi pentru sistemul de încălzire din biserică. La control, Curtea de Conturi a decis că nu este în regulă și a obligat spitalul să recupereze banii. Noi primim câte 500 de lei lunar până la stingerea datoriei, însă nu știu cât este suma. Persoana de la compartimentul juridic, care se ocupă cu acest dosar, este în concediu”.

Una peste alta, dacă biserica va trebui să plătească lunar spitalului până la stingerea datoriei, părintele protopop a avut dreptate când a spus, referitor la obiectul dosarului, ”nu ne-am îmbogățit cu nimic”. (C.M.)