Marți, 24 octombrie, în sala de ședințe a Primăriei Târgu-Neamț, a avut loc o întâlnire între conducerea ADI ECO Neamț, reprezentanții primăriilor din Zona 3 și reprezentanți ai operatorului de salubritate Rossal. Eduard Corduneanu, reprezentantul Consiliului Județean în ADI ECO, Vasile Șendrea, directorul ADI ECO Neamț, primari, viceprimari sau reprezentanți din comunele Pipirig, Timișești, Bălțătești, Urecheni, Grumăzești, Brusturi, Războieni, Vânători, Târpești, Țibucani, Crăcăoani, Tupilați, Agapia, Păstrăveni, viceprimarul de Târgu-Neamț, Vasile Apopei, alături de Mihai Florea, responsabilul societății de salubrizare de zona 3 au discutat despre problema gunoaielor și găsirea unor soluții. Mulți primari ar dori să revină la taxa de gunoi, în defavoarea tarifului.
„Avem până la această dată încheiate 17.000 de contracte, și asta în aproximativ 4 luni. Avem un reprezentant în fiecare comună, iar la Târgu-Neamț avem mai mulți reprezentanți. Întâmpinăm și multe probleme. Avem deja 11 persoane care au demisionat din cauza faptului că cetățenii și persoanele juridice i-au înjurat. Una din fetele înjurate mi-a mărturisit că nu s-a simțit în viața ei atât de umilită. A plâns și a plecat acasă. În toată această perioadă am oferit nenumărate beneficii, numai dacă mă refer la școlile din comună unde am facturat la jumătate din prețul standard. Este greu și pentru noi, este greu și pentru dv., dar trebuie să facem un parteneriat. Articolul 26 din Legea 101 spune clar: Orice persoană fizică și juridică este obligată să aibă încheiat un contract de salubritate”, a spus Mihai Florea, responsabilul Rossal pe Zona 3.
Comuna Războieni, prin vocea primarului Bogdan Țarălungă, informează că agenții economici din comuna sa sunt de acord cu prețul gunoiului, doar că și-ar dori să plătească cantitatea exactă.
Vasile Șendrea: „Pe Valea Muntelui primarii au scos beneficiarii ajutorului social la sortat gunoiul selectiv. Faceți și dv. la fel. Pe Valea Muntelui tariful este mai mare ca la dv. Trebuie să educăm oamenii să recicleze selectiv. Dacă nu se ajunge la o înțelegere între operator și agentul economic, atunci este nevoie să-i impunem să-și încheie contract. Trebuie spus oamenilor, că nu pot scăpa de plata gunoiului și că trebuie să plătească. Trebuie să evoluăm și noi și pentru asta este nevoie să plătească serviciul de salubritate”.
Eduard Corduneanu: „La Târgu-Neamț primăria s-a implicat și are rezultate. Trimite Poliția Locală să dea somații agenților economici care nu au încheiat contracte cu Rossal. Sectorul 1 din București și de curând și sectorul 3 din București au suplimentat bugetele locale pentru plata gunoiului. Trebuie văzut sub ce formă legală au făcut acest lucru, pentru a putea și primăriile dv. să facă același lucru”.
Primarul comunei Urecheni: „Propun micșorarea tarifului la agenții economici cu 100 lei. Să scadă de la 344 de lei pe tonă, la 244 de lei pe tonă”.
Primarul de Timișești: „Am de gând să inițiez un proiect de hotărâre în Consiliul Local, prin care primăria să plătească jumătate din costul gunoiului, iar cetățenii cealaltă jumătate”.
Primarul de Brusturi: „Vin cu propunerea ca bisericile din comune să nu mai fie puse la facturarea gunoiului, iar costurile să le suporte bugetele locale ale comunelor”.
Primarul de Urecheni îi răspunde: „Lasă că bisericile au bani. Pe mine mă interesează elevii de la școală. Gunoiul pentru ei este plătit și de părinții lor acasă, și mai plătim și noi gunoiul pentru ei la școală. Nu putem taxa de două ori aceleași persoane. Nu e corect”.
„Orașul nostru a susținut la început taxa de salubrizare, dar apoi s-a trecut la tarif pe persoană. Însă acum, mulți primari vor să se întoarcă la taxa de salubrizare. Legea spune clar. Cei care nu au contract făcut cu firma de salubritate, vor trebui să plătească taxa de salubritate la primărie. În orice situație cetățenii vor trebui să plătească pentru serviciul de salubrizare. Așa cum spune și legea operatorul are dreptul legal de a executa bugetul legal pentru cei care nu plătesc taxa de salubritate. După cum ați auzit și dv, cei de la Rossal au menționat și orașul nostru printre acele localități unde serviciul de salubrizare funcționează bine, și asta pentru că noi ne-am implicat. Am avut deschidere și din partea societății Rossal, care a înțeles că trebuie să strângă gunoiul din oraș de cinci ori pe săptămână, și nu doar de două ori cum se strângea o dată. Trebuie să înțelegem și noi că trebuie să plătim serviciul de salubrizare și trebuie să învățăm să colectăm selectiv gunoiul”, a concluzionat viceprimarul Vasile Apopei.
La începutul lunii decembrie va avea loc o altă întâlnire. (C.T. STURZU)