Actorul Dorel Vișan propus cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț

Actorul Dorel Vișan a fost propus cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț de către poetul Daniel Corbu. Acordarea titlului se va produce în cadrul ediției din acest an a Zilelor “Ion Creangă”, ce se vor desfășura în perioada 12-14 decembrie.

Daniel CORBU și Dorel VIȘAN

“Este o onoare pentru noi. Nu cred că mai are rost să spun mai multe despre marele nostru actor, pentru că-l știe o țară întreagă. Rolul dânsului din filmul «Un bulgăre de humă», în care l-a interpretat pe Ion Creangă, a rămas în memoria colectivă. Îl așteptăm pe domnul Vișan, cu drag și prietenie, să primească acest titlu pe care îl acordăm din toată inima”, a declarat primarul Daniel Harpa.

“De-ar fi să vorbim doar de întruchipările din filme, trebuie să spunem că toate sunt memorabile: Bălosu din «Moromeții», Duiosul, comandantul pușcăriei, din «Cel mai iubit dintre pământeni», Iacob, tragicul personaj din filmul cu același nume, regizat de Mircea Daneliuc, «Senatorul Melcilor», magnatul din filmul «Ticăloșii» și atâtea altele. Iar nu în ultimul rând memorabila întruchipare a lui Ion Creangă, în filmul «Un bulgăre de humă», după scenariul lui Mircea Radu Iacoban și regizat de Nicolae Mărgineanu. Am credința că acest rol i l-a dăruit Dumnezeu prin destin. Am putut astfel vedea, prin ochii lui Dorel Vișan, privirea genialului humuleștean, am simțit prin Dorel Vișan pulsând sângele lui Creangă cel biruitor vremurilor”, a precizat poetul Daniel Corbu.

Contactat telefonic, actorul Dorel Vișan a mărturisit: “Cum să mă simt, domnul meu. Mă simt onorat, cum altfel. Numai onorat te poți simți când primești titlul de cetățean de onoare. Se pare că sunt legat de Ion Creangă prin rolul pe care l-am avut în filmul «Un bulgăre de humă». Și se pare că voi fi legat și de locurile natale ale marelui povestitor, prin acest titlu. Am înțeles că de Zilele «Ion Creangă» voi primi acest titlu. O să vorbesc cu domnul Corbu să vedem cum ajung la Târgu-Neamț. Vă mulțumesc pentru gândurile bune, mulțumesc oamenilor de la Târgu-Neamț că s-au gândit la mine. Să ne vedem sănătoși”.

Actorul Dorel Vișan este născut în anul 1937, la Tăușeni, Cluj. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale. În paralel cu activitatea artistică de pe scena Teatrului din Cluj și din filme, a fost și director al Teatrului “Lucian Blaga” din Cluj, precum și profesor la Universitatea “Babeș-Bolyai”. De-a lungul carierei, a fost laureat cu numeroase premii. A fost decorat, pe 30 mai 2002, cu Ordinul National Serviciul Credincios în grad de Cavaler. (C.T. STURZU)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *