Când o firmă ajunge în reoganizare judiciară sau în faliment, lucrurile sunt mai puțin importante din punctul de vedere al opiniei publice. Când, însă, societatea este una care trăiește doar din bani publici, având client numai Primăria Piatra Neamț, insolvența ridică foarte mari semne de întrebare. Când societatea nu doar că trăiește din bani publici, dar mai stă în insolvență și vreo 5 ani – dacă nu chiar mai mult -, mergând, într-un consens al tuturor factorilor implicați, din amânare în amânare și din comenzi în alte comenzi, tot de la primărie, când sumele puse în joc sunt foarte mari, rămâne doar întrebarea cum s-a putut petrece, totuși, insolvența. Front de lucru era, comenzi erau, iar calculațiile de preț nu putea fi sub un normativ, aprobat chiar de Consiliul Local acționar majoritar. Cum s-a ajuns la insolvență? Răspunsul vine rapid, doar întrebând oficialități implicate în acțiunea respectivă. Aparent, nu e nimic complicat, au existat cheltuieli foarte mari, exorbitante chiar, iar Primăria Piatra Neamț nu a achitat sumele pentru comenzile emise. În realitate, ca și în cazul altor societăți ale municipiului, intrarea Publiserv în insolvență a fost o afacere tipică, de capitalism sălbatic, de pe urma căreia au profitat oamenii bine informați.
* Scurtă istorie a unei insolvențe
În 26 mai 2010, instanța decidea intrarea în insolvență a societății Publiserv. Administrator judiciar a fost desemnată Euroinsolv SPRL, contra unui tarif modest, de 800 lei lunar. Formalitățile de după începerea procedurii, familiarizarea administratorului cu potențialul societății au durat o perioadă, iar, în 8 septembrie, era numit administratorul special, în persoana directorului societății, doamna Cornelia Tudorancea. Ulterior, cale de vreo trei ani și două luni, nu s-a întâmplat, aparent, nimic. Cu excepția faptului că s-a aprobat planul de reorganizare judiciară și, abia pe 13 noiembrie 2013, doamna Tudorancea a fost înlocuită cu Elena Boengiu, în postura de administrator special și director la Publiserv. Cine își mai amintește, doamna Tudorancea a mai stat un pic în firmă, pe un post de consultant bine plătit. Din rațiuni de recuperat bani.
Practic, acesta este momentul de când au început demersurile pentru ieșirea din insolvență. Pe 26 martie 2014, instanța ia act de Hotărârea extrem de importantă a Adunării Creditorilor, prin care s-a aprobat modalitatea de valorificare a imobilelor proprietatea debitorului și ONORARIUL DE SUCCES pentru administratorul judiciar, de 8% fără TVA, din sumele obținute din valorificarea bunurilor și recuperarea creanțelor, în cazul în care, în urma procedurii, obligațiile de pe tabloul creditorilor ar fi fost stinse 100%! În caz că nu, onorariul de succes era numai 4% fără TVA. El putea fi distribuit după ce erau acoperite toate cranțele înscrise în tabelul definitiv al creditorilor.
Trebuie să recunoaștem, pentru lichidator e un imbold deosebit, mai ales că el era cel care răspundea și gira activitatea societății, dovadă semnăturile puse inclusiv pe hotărâri AGA. După numai opt luni de la acel moment, se solicită instanței închiderea procedurii. În februarie 2015, cererea a fost admisă, iar lichidatorul judiciar descărcat ”de orice îndatoriri și responsabilități”.
* Cheia succesului: împrumut de la o instituție nebancară
Modalitatea prin care s-a ieșit din insolvență este total atipică. S-a ales calea unui împrumut, care să acopere toate cheltuielile generate de insolvență. Care să acopere și onorariul de succes al administratorului judiciar. (Succes la ce? La acordarea unui împrumut?!)
Pe 9 octombrie 2014, s-a încheiat contract cu RoCredit IFN Baia Mare, sucursala Piatra Neamț. Pentru 3.000.000 de lei. Mai mult decât necesarul de achitat creditorilor. O lună și ceva mai târziu, pe 24 noiembrie, s-a încheiat și un act adițional, pentru utilizarea banilor care depășeau suma necesară. Din partea Publiserv, contractul a fost semnat de Elena Boengiu, ca director executiv proiect și administrator special, de Maria Țibichi, contabil șef, conform hotărârii AGA 22 din 18.09.2014, sub supravegherea administratorului judiciar Camelia-Monalisa Liteanu! Sublinierea arată că vorbim, în continuare, despre acționarii Municipiul Piatra Neamț și CMI Urban, dar și despre Euroinsolv SPRL, care trebuia să supravegheze și să semnaleze/ stopeze/ tempereze derapajele acționarilor.
Înainte de a discuta unde s-au dus banii, s-ar cuveni să vedem în ce condiții a fost acordat creditul. Un tabel poate lămuri aproape totul.
Să recapitulăm!
Se ia credit de 3.000.000 lei. Dobânda totală e 563.611 lei, adică 18,78%! Destul de mare, dar lucrurile nu se termină aici. Apare un comision de acordare, de 90.300 lei, adică 3,01%, ceea ce saltă procentul la 21,79%. Lucrurile nu se opresc nici aici și se observă cum mai apare un comision lunar, în valoare de 23.125 lei/lună, cu un total de 832.500 lei, ceea ce înseamnă cam 27,75% din totalul împrumutului. Continuând contabilizarea, se ajunge la un soi de dobândă-comision, de 49,54%!
Totalul este monstruos! Ce rațiune are un comision lunar de 23.125 lei, care generează comisioane mai mari decât dobânda oficială a creditului? De fapt, este o dobândă ascunsă, greu de justificat prin ceva, un fel de taxă pe prostia (sau disperarea) de a fi apelat la o asemenea instituție.
Trecând peste faptul că RoCredit IFN avea/ are destui acționari din Piatra Neamț, se ridică întrebarea cum alți acționarii, cei ai Publiserv – Municipiul Piatra Neamț și CMI Urban, adică tot municipiul Piatra Neamț -, au fost de acord cu aceste condiții de împrumut. Nemaivorbind despre cei puși să supravegheze/ stopeze/ tempereze derapajele acționarilor, cei de la Euroinsolv SPRL.
Ca o ultimă constatare, per total, creditul a costat 4.486.411,10 lei.
* Unde s-au dus banii sub supraveghere Euroinsolv SPRL?
Evident, e cea mai importantă întrebare. Și de data asta ne lămurim dintr-un tabel.
Deci, ce avem noi aici?
În primul rând, apar plățile către cei care au acordat creditul – comisioane de aproape 100.000 lei. Apoi datoriile la bugetul de stat, de 1.170.679 lei și 345.786 lei, deci un total de 1.516.465 lei. Din credit, mai rămân fix 1.385.964 lei. Unde merg acești bani? La alți creditori? Nu, nici vorbă!
Pentru performanța de a supraveghea accesarea acestui împrumut ciudat, Euroinsolv SPRL primește onorariul de administrator: 1.050.723 lei. Adică un milion cincizeci de mii șapte sute douăzeci și trei de lei. Puțin peste o treime din credit! Chiar și așa, rămân, totuși, bani, cu care se fac plăți curente, conform tabelului de mai jos.
Practic, sub supravegherea administratorului judiciar, se ia un credit cu 50% dobândă, la vedere și ascunsă în comisioane, din care o treime pleacă la însuși administratorul judiciar. Iar Publiserv plătește creditul următorii trei ani, care-i și blochează, cu ocazia asta, orice investiție.
* Cine sunt actorii principali care au girat șmecheria?
La o societate precum Publiserv, aflată în insolvență, administratorul judiciar e pionul principal. Cum, aici, avem o situație specială – o societate a municipiului Piatra Neamț -, nu pot fi excluși din discuție acționarii societății – municipiul și CMI Urban. La vremea aceea, municipiul era reprezentat de consilierii locali Ana Monda (al cărei soț a și fost angajat, pe bani buni, la Publiserv), Adrian Grigoraș (fost viceprimar și încă director la ADI Urbtrans), Ion Cazacu, Ecaterina Iliesii și Cătălin Ioan Misăilă. Prin Hotărârea AGA nr. 22, din 19 septembrie 2014, ei aprobă contractarea unui credit de 3.500.000 lei, cu constituire de garanții, aprobă condițiile financiare, conform ofertei tehnice primite de la RoCredit IFN și împuternicesc persoanele care să semneze contractul. Hotărârea e supervizată prin semnăture de Camelia Monalisa Liteanu, administrator judiciar.
După ce acționarii vigilenți au aprobat condițiile, Consiliul de Administrație, format din 5 membri – Mihai Sorin Gagea, Irina Țepeș-Greuruș, Stejărel-Dumitru Nistor, Iulian Sucală-Gorgos și Jănel Iosub -, emite decizia 18 din 22 septembrie 2014, prin care aprobă, și el, contactarea creditului, condițiile financiare conform ofertei tehnice și împuternicesc persoanele care să semneze contractul.
Departe de orice concluzie, rămâne o realitate: cam așa stau lucrurile în societățile municipiului Piatra Neamț. Niște consilieri locali, ascultători și incapabili să-și înțeleagă responsabilitățile pe care le au într-o asemenea societate, au aprobat un credit ciudat, din sistemul nebancar. Niște oameni puși în Consiliul de Administrație, tot prin ordin de partid, au executat directiva de a vota creditul, fără să-și pună întrebări cu privire la dobândă, costuri etc. Iar un administrator judiciar, pus de instanță să supravegheze societatea, și-a făcut treaba cu brio, a suprevizat creditul și a primit onorariu de peste un milion de lei. E cușer? Sau ar trebui recuperați banii cumva, de la cei largi cu punga municipiului?
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
DE CE NU SESIZATI DNA, CURTEA DE CONTURI SI POLITIA ECONOMICA????