Excelența Sa Valery Kuzmin, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România, a făcut, astăzi, 13 noiembrie, prima vizită oficială la Piatra Neamț. Delegația care l-a însoțit a fost formată din secretarul II în Ambasada Federației Ruse în România – Pavel Alekseenko și președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Ruse – Tudor Afanasov.
După întâlnirea cu reprezentanți ai mediului de afaceri, ai Camerei de Comerț și Industrie Neamț, consilieri locali și reprezentanții unor firme din Piatra Neamț, ce s-a desfășurat la Primăria Piatra Neamț, la orele prânzului a avut loc o conferință de presă în care ambasadorul Federației Ruse a declarat că prin politica pașilor mărunți se pot dezvolta parteneriate între oamenii de afaceri din domeniul turismului și se pot continua schimburile culturale prin proiecte ce implică tinerii din cele două țări. “Există posibilități de cooperare, mai ales în plan turistic, în regiunea Nord-Est sunt orașe cu potențial turistic, istoric, există o comunitate rusă și sunt oameni în Federația Rusă interesați, cu atât mai mult cu cât avem o trăsătură comună – ortodoxia. Ne concentrăm pe oportunitățile care există pentru crearea și dezvoltarea relațiilor economice. Contactul direct între comunitățile de afaceri este cel mai bun mod de a comunica pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale. Ne-am concentrat atenția acum mai mult pe modalitățile în care afacerile mici și mijlocii pot dezvolta colaborări”, a spus Excelența Sa, care a amintit că după vizita din această vară a unui grup de oameni de afaceri români în Moscova și Sankt Petersburg se pregătește o nouă vizită în regiunea Smolensk. Ambasadorul Federației Ruse la București a subliniat că “atâta timp cât marile companii domină economiile noastre, există modalități prin care companiile mai mici să poată dezvolta relații la nivel micro-economic între regiunea de aici și Federația Rusă. Nu putem ignora faptul că Uniunea Europeană menține în continuare sancțiuni împotriva Federației Ruse, și Federația Rusă la rândul ei ca răspuns a impus anumite restricții la importurile din anumite țări ale Uniunii Europene. Totuși, marii partenerii tradiționali din Uniunea Europeană și-au asigurat afacerile din Federația Rusă și au înființat companii, sucursale pentru a putea continua afacerile”.
Primarul Dragoș Chitic a declarat, la rândul său, că în cursul discuțiilor în cadru restrâns de astăzi au fost căutate căi de colaborare economice. “Întâlnirea de astăzi o văd ca o posibilitate de a stabili modalități de colaborare și un contact direct între oficialități ale Federației Ruse și mediul de afaceri local, precum și mediul administrativ local pentru a identifica zonele în care există interes, atât din partea municipalității pietrene cât și din partea Federației Ruse pentru dezvoltarea de relații de colaborare. Eu consider că oricine este binevenit la Piatra Neamț atâta timp cât în urma acestor întâlniri și discuții rezultă un avantaj pentru municipiul nostru care, la urma urmei se transpune într-o posibilitate de dezvoltare a mediului de afaceri local, cu o consecință directă în dezvoltarea comunității și în creșterea bunăstării locuitorilor acestui oraș”, a spus primarul Chitic. Prima cale și cea mai la îndemână este “de a realiza înfrățiri între municipiul Piatra Neamț și localități din Federația Rusă, am discutat concret despre oportunități de afaceri în Piatra Neamț pentru mediul de afaceri din Federația Rusă, totodată zone de interes pentru firmele locale pentru a-și dezvolta și unele chiar extinde afacerile în Federația Rusă”, a adăugat primarul municipiului Piatra Neamț. (C.I.)