Ambiții stupide țin Piața Centrală închisă

Mai nou, avem o piață agroalimentară la Piatra Neamț. Care, în loc să fie locul de desfășurare a unei activități economice mai mult decât necesare, s-a transformat într-un loc al înfruntării intereselor economice și politice. Primăria, Consiliul Local, PNL, PSD, celelalte partide – TOATE celelalte partide – au creat o situație din care acum cu greu mai există o ieșire onorabilă.

De data aceasta, nu ne mai oprim asupra situației de natură penală a terenului din jurul Pieței Centrale. Am demonstrat cum stau lucrurile și nu mai este nimic de comentat, doar de controlat și sancționat. Avem, însă, o nouă situație greu de anticipat.

Vineri, 27 octombrie, a sosit răspunsul la contestația făcută de societatea din București, cea care a ieșit pe locul II ca ofertă la licitația pentru administrarea Pieței Centrale. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor nu a judecat contestația și a hotărât, pe procedură, că ea a fost depusă prea târziu. Practic, din acel moment, câștigătoare a devenit CMI Urban, societatea în insolvență a municipalității. Până pe 10 noiembrie, societatea din București poate depune o acțiune în instanță, pentru a contesta în acest fel procedura, dar asta numai după ce plătește o taxă substanțială. Dacă face acest lucru, până la judecarea cauzei, primăria va putea să administreze piața prin structurile nou create.

* Situație de fapt – prostii de drept

În acest moment, Primăria Piatra Neamț și-a creat o structură pentru administrarea pieței și a anunțat licitație pentru închirierea spațiilor din hala nou construită. Pe 9 noiembrie, adică taman înainte de a se ști dacă a doua zi va trebui să semneze contractul cu Urban sau dacă va continua procesul. Dacă nu se ajunge în instanță, este obligatorie semnarea contractului cu CMI Urban, fiindcă procedura este legală și, dacă nu semnează cu Urban, trebuie să semneze cu cei care au dat următoarea ofertă.

În acest caz, ce se întâmplă cu licitația ținută cu o zi înainte? Cea pentru închirierea tarabelor și a spațiilor comerciale? Mai are rost să se țină sau mai bine se amână cu 2-3 zile, să nu te faci tu, Primărie, de râs și să le spui oamenilor că ai făcut-o degeabă și că, de fapt, ei ar trebui să se ducă la Urban, care va face sau nu altă licitație? Nu mai vorbim aici de banii cheltuiți, de returnat sumele depuse pentru înscriere la licitație, deranjul și toate angaralele aferente, inclusiv plata membrilor din comisiile de licitație. Este clar că nu a fost gândit un calendar care să ia în calcul toate aceste lucruri.

În acest moment, pe informații certe din anturajul primarului Dragoș Chitic, acesta nu prea mai vrea ca piața să ajungă la CMI Urban, după ce, tot el, a militat tot timpul ca societatea să primească administrarea. Oricum, mai devreme sau mai târziu, se va ajunge la acest lucru, pentru că este imposibil ca, pe termen lung, Urban să poată plăti redevența de aproape 70% la care s-a hazardat în licitație!

Dorința primarului, care știe exact că Urban nu va putea onora contractul, generează noi încurcături. Pentru Primărie, este obligatoriu să semneze contractul cu CMI Urban, altfel încalcă legea. Abia după aceea – la o zi, la două, la o lună -, CMI Urban poate renunța la contract, chiar pierzând garanția de participare la licitație. Din acel moment, Primăria ar putea gestiona Piața direct, cu condiția să treacă ideea din nou prin Consiliul Local, iar acesta să aprobe din nou acest lucru!

* Ce se întâmplă cu piețarii

Oamenii care, timp de două ierni, s-au luptat cu gerurile și au vândut cum au putut în piață au, și ei, nemulțumirile lor. Mulți consideră că au dreptul să-și aleagă, fără licitație, locurile de vânzare, pentru că ei au avut contracte cu Urban și li s-a promis acest lucru. Legal, lucrurile nu stau în picioare, pentru că fiecare producător sau comerciant are dreptul să participe la o eventuală licitație, nu poate exista drept de preemțiune. Problema este de ce li s-a promis un lucru despre care știa toată lumea că nu va putea fi onorat? Răspunsul e simplu: din populism și rațiuni electorale.

În acest moment, aceștia vor participa la licitația organizată de Primărie, pentru că nu au încotro. Ce se întâmplă, însă, dacă licitația se va amâna și CMI Urban va semna contractul? Pentru că ei vor face presiuni să li se recunoască vechile contracte și să fie pusă în funcțiune promisiunea.

Vor fi, în mod sigur, alte nemulțumiri și discuții, din partea celor care nu vor mai avea pe ce să liciteze, pentru că mafia subterană de la Urban a avut grijă să mențină și să facă în continuare contracte cu diverși indivizi care acum se vor prezenta să ia caimacul din spațiile comerciale.

Din păcate pentru Dragoș Chitic, un primar orbit de propriul orgoliu și lipsit de dorința de a asculta orice voce rațională, situația a fost generată chiar de ambiția sa stupidă, de a încredința piața către Urban. Fără alte variante, cu precizarea repetată că este singura posibilitate legală de a deschide repede piața. Greșit!

Posibilitatea cea mai simplă era administrarea directă, după cum spuneam. În acest moment, primarul Chitic este singurul vinovat că nu se deschide Piața Centrală, pentru că nu a vrut să ia în calcul, de acum 7 luni, administrarea directă a pieței, pentru că a făcut jocuri pentru CMI Urban, a girat o ofertă fără rațiune economică a societății în insolvență. Și este responsabil și de sumele neîncasate la bugetul local. Manifestările jenante prin care a încercat să transfere resposabilitatea către Consiliul Local și să le politizeze nu au nicio legătură cu realitatea. Dacă Dragoș Chitic voia să preia piața în administrare directă la primărie, nimeni nu s-ar fi opus și acum nu mai existau motive de dispută. Mai ales că au existat discuții și propuneri în acest sens. A acceptat doar în momentul când și-a dat seama de oferta celor de la CMI Urban, fără suport real pe termen lung, făcută doar ca să contracareze alte oferte. Când și-a dat seama că sunt mai multe avantaje prin administrare proprie, era deja destul de târziu și este de urmărit în ce măsură vor exista consecințe. Evident, totul sună un pic a joacă stupidă de-a cine-i jupânul și aduce mult cu practici criticate de liberali la PSD.

* Ce se întâmplă cu CMI Urban?

Pentru societatea aflată în insolvență, semnarea contractului va însemna un coșmar economic. Dacă Urban va face licitație pe bune pentru spații și va duce prețurile de chirie cât mai sus, va trebui să plătească bani mai mulți ca redevență. Dacă nu va licita și va da spațiile la vechii chiriași, va încasa mai puțin la societate, le va fi șefilor mai bine, dar primăria va primi mai puțini bani. Pentru cei de la Urban, varianta cea mai bună ar fi fost să li se dea piața prin încredințare directă și apoi o redevență timidă, prin negociere. În condițiile actuale, și ei sunt prinși între obligația de a semna contractul și cea de a plăti redevența. Ce se va întâmpla cu societatea dacă nu va putea plăti redevența, în condițiile în care nu s-a descurcat să facă o investiție cât de mică în celelalte piețe din oraș? Cum vor fi justificate salariile de multe zeci de milioane ale șefilor care au acum ca principală prioritate tăiatul ierbii pentru Primărie și încasarea banilor de pe un teren care nu le-a fost încredințat respectându-se legea?

Piața Centrală nu este deschisă nici în acest moment. Încă nu se știe sigur cine o va administra, nu se știe cum vor fi împărțite spațiile, nu se știe dacă CMI Urban vrea sau va fi lăsată să administreze.

Nu se știe decât că a fost un lanț lung de gafe, care au avut scopul de a direcționa lucrurile într-o anumită direcție. Până la urmă, ce s-a dorit s-a realizat, în mare parte. Incendiul de la piață, venit la momentul oportun, a acoperit multe porcării existente, asigurarea a acoperit altele și trebuia ca încredințarea către Urban să rezolve alte probleme. Din păcate pentru păpușari, planul s-a încurcat și acum generează alte probleme, care pot constitui sfârșitul unor cariere politice și administrative.

Valentin BĂLĂNESCU

adolescenteen news

2 COMENTARII

  1. Halal ce a promis primaru cand am fost in audienta ca ne va da spatiile inapoi si nu ne va baga in licitatie probabil este obisnuit cu promisiuni ca si in campania electorala doar promite cum poate sa de speranta oamenilor care au avut atat de pierdut atât material cât si emoționa BRAVO DOMNULE PRIMAR!!!!!!!!!!! Cand vin iar alegerile sa ne cautati iarăși prin piata casa va votam .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.