Bugetul de practică, doleanța medicilor de familie din Neamț

Principala nemulțumire a medicilor de familie din Neamț este, așa cum spunea în interviul acordat recent de dr. Mihaela Carmen Covrig, președinta Asociației Patronale a Medicilor de Familie din Neamț, săptămânalului “Mesagerul de Neamț”, lipsa unei distincții clare între cheltuielile de funcționare și întreținere a cabinetului și veniturile personalului medical. Problema nu este nouă, ea a fost dezbătută cu reprezentanții guvernului la negocierile din 20 noiembrie, eșuate din perspectiva medicilor de familie. Iar situația disperată din ultimul timp, când zeci de localități sunt neacoperite cu medici, care preferă alte specialități și angajarea în străinătate, face ca acum medicii de familie să vină cu propuneri ferme de separare a cheltuielilor și de clarificare a costurilor cu pacienții neasigurați.

„Ce vrem noi, ca să mai poată exista cabinete de medici de familie și să fie motivați medicii să vină la țară (n.n. – unde este cea mai mare lipsă de medici), este bugetul de practică. Adică un cuantum distinct pentru plata cheltuielilor de întreținere a cabinetului – utilități, birotică – și separat venitul”, spune dr. Covrig, subliniind că modul de finanțare de până acum nu mai este acceptat.

Aceasta și din cauză că anunțatele creșteri salariale nu pot fi acoperite din procentul alocat medicinei primare. „Solicitarea noastră este de creștere a procentului de finanțare a medicinii primare de la 5,8% cât este acum, la 10% cum ar fi normal – în Bulgaria, de pildă, este 10% – și o împărțire mai echitabilă a costurilor cu pacienții neasigurați. Noi avem două propuneri: fie plata pe lista de pacienți, dar și buget special de practică, pentru că altfel nu o să avem de unde asigura salariile noastre, ale asistenților, ale infirmierilor”, explică lidera patronatului din Neamț.

Până acum, prin fondurile primite de la Casa de Asigurări se plătesc serviciile medicale acordate și un procent se alocă în funcție de numărul de persoane înscrise la un medic de familie. Acesta, din venitul lunar, trebuie să plătească chirie, întreținere, utilități, să asigure consumabile, dar și să achite salariile asistentei medicale și propriul salariu, plus contribuțiile la stat. Iar, procentul actual de finanțare nu mai asigură un venit suficient de la 1 ianuarie 2018, pe fondul „creșterilor salariale, a creșterilor la combutibil și utilități”.

Bugetul de practică este una din propunerile incluse de medicii de familie în proiectul de modificare a contractului-cadru pe anul viitor, pe lângă acordarea unor sporuri considerate firești. „Vrem să fim considerați oameni normali și să ni se acorde și nouă, medicii de familie, dreptul real la concediul de odihnă, pentru că în condițiile în care suntem atât de puțini, este greu să găsim un înlocuitor. Solicităm să fim tratați în mod egal la acordarea sporurilor, la fel ca un fochist care are spor de noapte, de pildă”, mai adaugă dr. Mihaela Carmen Covrig, reamintind și de activitatea de la centrele de permanență, dar și de situația de acum câțiva ani, când medicii de familie din toată țara au refuzat să intre în sistemul de permanență, care ar fi asigurat și perioada sărbătorilor legale, tocmai din cauză că au considerat că activitatea nu era suficient plătită.

Proiectul de modificare a contractului-cadru va fi discutat cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu cei ai Ministerului Sănătății și cu cei ai Ministerului Finanțelor, tocmai pentru ca solicitările medicilor de familie să poată fi incluse în proiectul bugetului pe anul 2018. Și, mai spune dr. Covrig, pentru ca în perioada încheierii contractului cu finanțatorul „să existe o reală negociere”. Altfel, medicii sunt deciși să pună ”parafa jos”. (C.I.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.