Colegiul Național “Calistrat Hogaș” Piatra Neamț a fost admis în proiectul Euroscola 2017, informează Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț, într-un comunicat de presă. 28 de elevi, din clasa a XI-a E, s-au aflat, săptămâna trecută, la Strasbourg, pentru a participa, pe 17 noiembrie, la programul Euroscola.
“Acest program a fost creat pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Peste 500 de elevi din Uniunea Europeană pentru o zi iau locul parlamentarilor, în fotoliile forului decizional european. Selecția echipajelor din țara noastră, participante la eveniment, este realizată de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în cadrul unei competiții anuale. Pentru a participa la dezbaterile din cadrul Parlamentului European și la competiția în echipe multinaționale Eurogame, elevii de la specializarea filologie bilingv engleză, s-au documentat privind politicile europene în domenii precum: Mediul și energia din surse regenerabile, Securitatea și drepturile omului, Asistența pentru dezvoltare, Viitorul Europei, Migratia și integrarea, Locurile de muncă pentru tineri”, se precizează în comunicatul de presă al ISJ Neamț.
“Invitația primită de Colegiul Național «Calistrat Hogaș», instituție de învățământ centenară, este rezultatul participării la cea de-a IX-a ediție a competiției Euroscola, cu proiectul Fact – Reflect – Act, implementat de elevi, în perioada mai – octombrie 2016. Colegiul este singura instituție de învățământ din județ selectată pentru a participa la acest eveniment. (…) Munca în echipă a presupus și elaborarea, atât în limba română, cât și în limba engleză, a raportului final de proiect. În cadrul Zilei Euroscola, în ziua de 17 noiembrie, elevii participanți au devenit efectiv membri ai Parlamentului European. În această calitate, ei discută în comisii și formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative într-o altă limbă decât limba maternă. (…) Participarea elevilor, coordonați și însoțiți la Strasbourg de dna. prof. Brîndușa Andrei, director adjunct, și de dna. prof. Petruța Lostun, la acest proiect, a cărui limbă de comunicare este engleza, reprezintă o oportunitate de învățare, de dezvoltare personală și profesională, aflată în complementaritate cu cele oferite de educația formală din cadrul sistemului de învățământ”, a declarat prof. Florin Irimia, director al CN “Calistrat Hogaș”, citat de ISJ Neamț.
“Adresăm felicitări elevilor și profesorilor de la Colegiul Național «Calistrat Hogaș» pentru implementarea proiectului și le datorăm mulțumiri pentru calitatea actului educațional nonformal, act care promovează județul Neamț și România, la nivel european”, a precizat și prof. Elena Preda, purtător de cuvânt al ISJ Neamț. (M. CONSTANTINESCU)