Miercuri, 8 noiembrie, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi sosi în comuna Timișești, pentru a sfinți o casă ridicată din donații pentru o familie nevoiașă cu 9 copii. Inițiativa construcției unei case cu trei camere aparține preotului Petru Gavriloaia.
“Miercuri la ora 16 avem bucuria să-l primim în comuna Timișești pe ÎPS Teofan, care va fi alături de o familie nevoiașă din comună. Înalt Prea Sfinția Sa va sfinți casa în care se va muta această familie cu 9 copii, clădire ridicată la inițiativa preotului Petru Gavriloaia, prin donațiile pe care a reușit să le obțină de la oameni cu suflet și credință. Astfel de inițiative trebuie apreciate”, ne-a spus primarul Daniel Harpa.
Familia Doru și Florentina Stanciu locuiește în cartierul Ruseni împreună cu cei 9 copii, într-un bordei cu doar două camere. Tatăl are un venit lunar de 13 milioane lei vechi, sumă provenind din alocații și ajutor social. El muncește cu ziua prin sat, iar mama este casnică.
Părintele Petru Gavriloaia ne oferă mai multe detalii despre inițiativă: “Am început din primăvară construirea acestei case pentru familia Stanciu, compusă din 9 copii cu vârste cuprinse între un an și opt luni și 18 ani. Tatăl și mama provin de la casa de copii fără a-și fi cunoscut părinții, nu lucrează niciunul având probleme de sănătate, iar copiii cu mari probleme la învățătură. Când au venit aici au găsit o locuință de la o rudă decedată, dar improprie de locuit, cu două camere și lut pe jos. Casa începută am realizat-o cu forțe proprii, cu sprijinul financiar și direct al unor prieteni, eu fiind principalul constructor pentru că mă pricep. Este compusă din 3 camere 4x4x2,5 metri, hol și baie. Materialele le avem din toamna anului trecut, dar efectiv de lucrări ne-am apucat anul acesta după Paște. La început am primit un ajutor de la Mitropolitul Moldovei, de la ÎPS Teofan, de 30 milioane lei vechi. Cu acești bani am plătit lemnul pe care l-am folosit la clădirea nouă. Prin niște prieteni apropiați am cumpărat și alte materiale de construcții și pot spune că domnul Radu Zaharescu, patronul de la un depozit de materiale din oraș ne-a ajutat foarte mult. Eu mă pricep la ridicat case, fiind meseriaș din familie, mai ales că am ridicat la viața mea vreo sută de case. Așa că am pus și eu mâna la ridicat clădirea, alături de tatăl copiilor. Eu cu ce pot îi ajut. De multe le ori le dau mâncare de la mine sau de la praznicele de la biserică. Am mai primit ajutoare de la persoane cu inimă, care au constat în rechizite școlare, mâncare, haine. Pe rețelele de socializare mai sunt persoane care îi critică pe părinți, dar niciunul nu a venit să vadă ce e aici. Chiar și la unii din sat am găsit o oarecare reticiență, vis-a-vis de faptul că am început această acțiune umanitară. Într-o duminică am făcut predică chiar aici în curtea acestei familii. Am adunat enoriași, alături de primarul comunei și am predicat aici. Primarul le-a adus acest vagon ca să mai poată dormi iarna. Până acum primăria ne-a oferit 1.000 lei și ne-a mai promis ajutor și în continuare. Lucian Iancu de la noi din sat are promisiunea unui prieten plecat la muncă în străinătate că-i va trimite 1.000 de lire sterline pentru a construi o sobă acestei familii. Ca să finalizăm lucrările la această clădire nouă care să devină noua casă a familiei Stanciu ne-ar mai trebui cam 150 milioane lei vechi. De mobilă și restul mai găsim. Dar măcar să o vedem terminată și să se poată muta în ea până în iarnă. Vreau să-i mulțumesc și domnului primar Daniel Harpa de la Târgu-Neamț care ne-a plătit geamurile”.
Povestea soților Stanciu este una dramatică. Amândoi au crescut la casa de copii din localitatea Basarabi, județul Constanța. Acolo s-au și cunoscut, de altfel. Mama bărbatului era de loc din Timișești și actuala locuință în care stau le-a rămas moștenire de la ea. Dacă mama copiilor nu are școală și nicio clasă, tatăl are făcute opt clase la școala ajutătoare. “Soția mea stă acasă cu copiii și are grijă de grădina din spatele casei. Avem porumb, cartofi, varză. Eu mai muncesc cu ziua prin sat când nu ajut oamenii care îmi construiesc casa”, ne spune bărbatul. (C.T. STURZU)