MINERALIA la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț

Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț invită publicul, în perioada 9-12 noiembrie, la expoziția MINERALIA.

Expozitia Mineralia vă propune o incursiune în lumea pietrelor fine și prețioase. Minunății ale naturii, prezentate în toate formele, de la piatra brută la bijuterie: pietre brute – cristale și minerale de colecție; fosile, meteoriți; pietre tăiate și șlefuite pentru montură (geme); bijuterii originale, numai din pietre naturale și ornamente din piatră șlefuită”, a precizat coordonatorul expoziției, geologul Andrei Gorduza.

Muzeul de Istorie și Arheologie oferă și un material documentar despre agat, regina pietrelor semiprețioase, pe care vi-l prezentăm integral:

“Între pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special. Este o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi și culori pe care le prezintă.

Agatul a fost folosit de oameni încă din preistorie, cu mii de ani în urmă. În Grecia Antică și în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, șlefuită sau sculptată în camee. În timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreția acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Astăzi agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucățile mai mari tăiate și apoi șlefuite sunt obiecte ornamentale deosebite.

Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania și India dar acum sunt secătuite. Dar există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Ocurențe mici se găsesc peste tot în lume. Cele mai cunoscute și mai frumoase agate din România se găsesc în Munții Apuseni, la Brad și Techereu.

Agatul cu benzi – prezintă benzi de culori distincte dispuse concentric. Culorile depind de impuritățile existente. Fiind poros, agatul se poate colora cu pigmenți speciali.

Agatul dendritic – agat alb pur ce conține «peisaje» de incluziuni dendritice datorate oxizilor de mangan

Agatul mușchiform – numele datorat incluziunilr verzui cu aspectul mușchilor de copac în interiorul agatului transparent.

Agatul de foc – culori incandescente puternice datorate difracției luminii în agatul cu oxizi de fier”. (Mesagerul de Neamț; FOTO: Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.