La secțiunea asistență socială sunt 3 nominalizați la ediția “Ambasadori Nemțeni”. Oricare dintre ei poate fi votat online, pe site-ul campaniei, ultima zi pentru opțiunile nemțenilor fiind 15 noiembrie. Ponderea votului publicului este 40% din votul final, iar în perioada 16-20 noiembrie se desfășoara faza națională a jurizării. Câștigătorii finali vor fi prezentați și premiați la gala ce va avea loc în ziua de 1 decembrie.
Daniela Coman conduce Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale “Luceafărul” din Piatra Neamț și directorul Centrului de zi pentru recuperare prin terapie ocupațională pentru persoane cu dizabilități din Piatra Neamț. Activitatea în acest domeniu are rezultate zilnice, iar Daniela Coman se remarcă prin lupta și eforturile constante din numeroasele activități cu tinerii, pentru care se luptă să le ofere o viață mai bună. Este cea care îi îmbrățișează cu mare drag pe tinerii cu nevoi speciale, nu face nici o diferență între fiica ei și ceilalți copii, reușind să creeze o frumoasă familie “Luceafărul”. Calitățile de bun manager s-au concretizat în înființarea Centrului de zi unde desfășoară activități instructiv-educative și de recuperare prin psihoterapie, logoterapie și prin stimularea autonomiei personale și dezvoltarea încrederii în sine a copiilor cu nevoi speciale. La centrul de zi copiii găsesc un cadru potrivit pentru a socializa, a se juca, a crea diverse obiecte de artizanat, în cadrul terapiei ocupaționale.
Elena Cucu este președintele Fundației de Dezvoltare Locală “Speranța” prin intermediul căreia a derulat numeroase proiecte dedicate combaterii șomajului, orientării și formării profesionale, de turism, de servicii sociale pentru persoanele defavorizate, pentru protecția mediului, de instruire și consultanță pentru întreprinderile mici și mijlocii și persoane fizice, de consiliere a cetățenilor. Activitatea sa este destinată persoanelor cu dizabilități, cu grad ponderat și accentuat de handicap, provenite din școli speciale, centre de plasament sau aflați în familie. Alături de Elena Cucu muncește o întreagă echipă, implicată în asigurarea unor medii potrivite beneficiarilor serviciilor acordate în cadrul fundației.
Monica Sofron conduce Asociația Umanitară “Codrin – ocrotiți copiii ce vor rămâne copii” prin care a desfășurat numeroase proiecte dedicate recuperării copiilor cu diverse afecțiuni, prin kinetoterapie, masaj, menite îmbunătățirii calității vieții acestora. A oferit ajutor și persoanelor vârstnice, prin consultații de medicină generală la cabinet sau la domiciliu, prin diverse activități de asistență socială la domiciliu, în special în comune, pentru identificarea persoanelor care au nevoie de sprijin, pe care le-a informat privind drepturile și prestațiile sociale, materiale și financiare care li se cuvin și i-a ajutat la obținerea încadrării în grad de handicap, la obținerea dispozitivelor medicale de care au nevoie, în accesul la serviciile medicale. A organizat campanii și spectacole umanitare, a organizat tabere, excursii, alte activități educative. Activitatea prodigioasă în cadrul asociației s-a realizat și cu sprijinul voluntarilor. Din anul 2010 și până în anul 2016, fondurile asociației au crescut de la 10.700 lei la 600.000 lei. Numărul beneficiarilor serviciilor asociației a fost, anul trecut, de peste 2.500 din toate categoriile sociale: copii cu dizabilități, vârstnici, elevi, bolnavi. (C.I.)