Zilierii muncesc pe „lumină” în Neamț

135 de persoane angajate ca zilieri la 34 de societăți comerciale și asociații agricole din Neamț au fost identificate de inspectorii de muncă într-o singură lună. Verificările s-au făcut în octombrie, în cadrul campaniei ce țintește respectarea legislației în domeniul angajării persoanelor care muncesc ocazional, în diverse domenii de activitate.

“Au fost constatate 15 deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și au fost dispuse 15 măsuri, fiind aplicată o sancțiune contravențională, în cuantum de 300 lei, pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relațiilor de muncă”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.

Amenda a fost dată pentru că angajatorul nu a completat și nu a transmis online, la timp, registrul de evidență al zilierilor, depășind cu mult cele cinci zile din luna următoare celei de raportare.

În schimb, la aceste ultime controale inspectorii nu au mai găsit copii sau tineri care să muncească la culesul cartofilor sau a sfeclei fără a fi înscriși în registrul general de evidență al zilierilor, ori fără acordul părinților în cazul celor care au vârsta de 15 ani, ori mai mult de 6 ore, sau pe timp de noapte.

Inspectorii ITM au mai constatat că un sfert din beneficiarii controlați nu au asigurat zilierilor echipamentul individual de protecție și că, la rândul lor, zilierii nu-l folosesc sau improvizează, riscând să se accidenteze. (C.I.)

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.