Cazul Sechel: “Deliberăm ce sancțiune se impune!”, declară un membru din comisia de disciplină

pietricica turism

Comisia de disciplină a Spitalului de Urgență Neamț i-a audiat astăzi, 19 decembrie, pe medicii care au fost alături de Geanina Sechel în seara de 30 noiembrie. Alături de o serie de documente și probe, cei trei medici al comisiei – medicul cardiolog dr. Raluca Corcoz, medicul obstetrician dr. Alina Denciu și medicul internist dr. Cristina Iacob Atănăsoaie – i-au chemat pentru un nou rând de declarații pe dr. Cosmin Rugină și pe dr. Lucia Chetreanu.

Declarațiile de astăzi nu au adus elemente noi față de ceea ce au declarat ceilalți medici de pe secția obstetrică-ginecologie pentru Mesagerul de Neamț și care au nuanțat ultimele 3 ore din viața Geaninei Sechel. Elementul de noutate constă în faptul că ambii medici audiați au recunoscut neglijarea urgenței pe care a reprezentat-o proaspăta mămică, în criză cardiacă cu puls 212!

Am finalizat audierea celor doi medici, am studiat niște documente, am ajuns la o concluzie, dar urmează să deliberăm. E clar că doamna doctor Chetreanu a încălcat articolele din Regulamentul de ordine interioară al spitalului pe care s-a făcut cercetarea: a făcut consultația telefonic deși trebuia să se prezinte la patul bolnavului, a recomandat un medicament despre care știa că nu se regăsește în aparatul de urgență al spitalului deși era un alt medicament mai bun și mai eficient în aparatul de urgență și n-a transferat pacienta decât la solicitarea domnului doctor Rugină. A recunoscut că doctorul Rugină a insistat și s-a dus personal cu foaia (n.n. – foaia de observație a pacientei) la ea, în momentul în care a făcut transferul și atunci aici se impune clar o sancțiune. Singura chestiune pe care o deliberăm este ce sancțiune se impune”, declară managerul interimar al spitalului și șeful comisiei de disciplină, dr. Cristina Iacob Atănăsoaie.

În ce privește situația dr. Cosmin Rugină „problemele stau un pic mai bine pentru el, până în momentul în care vom ști cauza morții, nu prea avem pe ce articol să-l sancționăm! Singura problemă pe care i-o reproșez eu, ca șef al comisiei de disciplină și o să ajungem cît de curând la o hotărâre, este că nu a insistat ca examenul cardiologic să se facă mai repede. Până la urmă, examenul cardiologic s-a făcut tot la insistențele dumnealui, așa cum a recunoscut doamna doctor Chetreanu în fața comisiei că la ora 19,20 domnul doctor Rugină a luat foaia în mână și s-a dus la camera de gardă la ea și i-a solicitat să facă consultul. Domnul doctor Rugină a enumerat din nou faptele, cronologic, a spus din nou că deoarece știa că pacienta mai avusese crize de tahicardie, cu puls ridicat în timpul sarcinii, inițial nu s-a gândit că ar putea fi o problemă atât de mare. Pacienta se pare că a avut tratamentul le ea și l-a luat, Betalok-ul, din câte povestește domnul doctor Rugină. A anunțat la ora 5 (1n.n. – ora 17) că are puls ridicat, peste 200, după care până la ora 19,20 pacienta a fost supraveghetată doar pe secția obstetrică-ginecologie, nu s-a mai făcut alt apel telefonic către cardiologie până la ora 19,20 când s-a dus domnul doctor personal la cardiologie. Nu a vorbit cu medicul șef de gardă de pe OG, l-am întrebat, ne-a spus că n-avea ce să vorbească, deoarece n-avea consult cardiologic care să confirme starea pacientei. După care, dacă medicul cardiolog ar fi apreciat că este o urgență majoră, ar fi anunțat și medicul șef de gardă OG. Dar, nu, nu l-a anunțat”, spune astăzi managerul spitalului.

Aparent surprinzător „dr. Chetreanu susține în continuare că a fost prezentă în UPU. I-am cerut să aducă dovezi, un document, să probeze faptul că ea a fost în UPU. Pentru că eu n-am reușit să obțin astfel de documente. Pacienții care se prezintă în UPU li se face o fișă, cu toate analizele și examenele medicilor de gardă din acea zi. Fișele pacienților din UPU, 4 la număr, au fost trimise pe secția cardiologie cu pacienții la consult. Deci, pacienții nu s-au prezentat la cardiologie, ci pe UPU. Doar unul care a venit direct pe secție, așa scrie în registru. Toți sunt cu diagnostice cardiace cronice. Acestea nu erau urgențe majore care ar fi împiedicat-o pe dr. Chetreanu să vină la patul pacientei de pe OG. De aceea, am rugat-o pe doamna doctor, dacă are dovezi că acelea erau urgențe majore, să ni le aducă. Noi nu am reușit să le obținem, dar poate ea le are! Casetele video de la UPU sunt clare. Doar că ea insistă că nu sunt probe într-o eventuală instanță. Dar între orele 17 și 20 doamna dr Chetreanu nu apare pe imaginile înregistrate la UPU”, adaugă dr. Atănăsoaie.

Comisia de disciplină are de stabilit ce sancțiuni – avertisment scris, retrogradare din funcție, penalizări salariale sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă – va dispune în cazul celor doi medici. Sau niciuna, în cazul în care se va considera că pacienta ar fi trebuit să anunțe cardiologia să vină să o consulte, în condițiile în care dr. Rugină nu a greșit cu nimic important din punctul de vedere al procedurilor. (C.I.)

7 COMENTARII

  1. Desfacerea contractului de munca si anularea dreptului de libera practica par a fi, si sunt, cele mai potrivite masuri . La o alta munca, unde au inclinatii .
    Medicina e clar ca nu-i de niciunul dintre ei .

  2. Se pare ca ridicarea dreptului de libera practica era recomandata de insasi distinsa doamna doctor Martin, sefa de sectie cardio . O fi stiind dumneaei ceva, ramane de vazut, avea un raport inaintat si la Comisia de la Colegiu .

  3. Pentru ca dr.Rugina e cel mai “mic”, nu prea este bagat in seama de alte cadre medicale. Sa fi fost dr.Margina sau dr.Vintea in locul lui, ar fi venit dr.Chetreanu la pacienta. Asa – i-a dat ignore.

  4. asta este ROMANIA NOASTRA DIN PACATE……oameni bine pregatiti sunt alungați in țări straine…aici raman doar rebuturi….si cei care isi mai dau interesul si isi fac cu adevarat meseria punând suflet si demnitate nu sunt apreciați.ASA AJUNGEM MATERIILE EXPERIMENTALE ALE UNORA CU SCOLI FĂCUTE LA FF DAR DIN PĂCATE. …..ASTA ESTE REALITATEA CRUDA AL SISTEMULUI DE SANATATE

  5. Ar trebui sa i se desfaca contractul de munca doctoritei Chetreanu. Pur si simplu i s-a rupt in 14 de pacienta. Si nici nu exista vreo dovada deocamdata ca ar fi fost undeva prin spital in acele ore, se pare. Dar… parca vad ca principalul vinovat va fi pacienta ca nu a anuntat ea cardiologia, ca asa e la noi. Mortul e de vina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.