Primitive, iresponsabile, fără să conştientizeze ce riscuri ”enorme” îşi asumă, pentru ele însele, dar şi pentru copiii pe care îi poartă în pântec. Aşa au fost descrise, ani de zile, femeile – mai ales cele din mediul rural -, care năşteau acasă, pe câmp, la prăşit, sau pe vreo coastă de deal adunând fânul. Unele erau atât de robuste încât îşi înfăşau nou-născuţii în poale, îi puneau la sân, pentru jumătate de ceas şi-apoi îi lăsau să doarmă în căruţă. Iar ele se întorceau la sapă. Sarcina nu era o boală. România post-decembristă a dus campanii de conştientizare a femeii despre importanţa consultului pre-natal, a ecografiei, a investigaţiilor pentru a descoperi dacă există semnele instalării prenatale a autismului. De o parte s-a aşezat corpul medical – cu reprezentanţi ai ministerului şi ai DSP-urilor, neonatologi, ginecologi, medici de familie, iar de partea cealaltă – ele, ”needucatele iresponsabile”. Orice naştere la domiciliu era subiect de ştire, de dezbateri, de conferinţe de presă. Că, în tot acest timp, Occidentul milita pentru naşterea acasă – din considerente psiho-emoţionale şi de sănătate publică (evitarea infecţiilor intraspitaliceşti), este deja o altă discuţie. România mai are cale lungă de bătut până la lumea civilizată, iar uneori nu doar că este în urmă, dar este şi în contratimp.
Geanina Sechel era o tânără femeie, din mediul rural, care s-a dus la medic când şi-a dat seama că este însărcinată. N-a fost iresponsabilă şi nici n-a vrut să-şi asume riscuri. I-a spus că, de mică, a avut probleme cu fibrilaţiile, dar doar în sarcină s-a acutizat, cumva, problema. Şi medicul a trimis-o la alt medic. Cardiolog. A făcut investigaţii, analize, ecografii, şi-a luat tratamentele, a plătit consultaţiile. În paralel, a fost testată imunologic, bacteriologic, Papanicolau. A făcut ceea ce ţinea de ea ca să aibă un copil sănătos. Şi s-a dus la spital! N-a născut ”inacceptabil” acasă şi nici pe câmp.
Şi de abia de aici încep aspectele, care pot fi uşor încadrate în termenii folosiţi de corpul medical: iresponsabilitate, incompetenţă, indisciplină, orgoliul profesional necreator – ca să nu spunem distructiv.
Doctorul Cosmin Rugină a greșit. N-o spune nimeni răspicat, dar o gândesc mulți, de la familia tinerei până la medicii din spital, unii colegi cu el, care au semnat în locul lui, care au completat foi în locul lui sau au ”reparat” paciente după el. Dr. Rugină a greșit pentru că a trecut sub tăcere faptul că tânăra însărcinată fusese la câteva controale cardiologice în timpul sarcinii și avusese mai multe concedii medicale, începând cu luna a patra. Deci nu era chiar genul de gravidă fără niciun fel de problemă. În plus, avea un făt mare, de peste 3.700 de grame şi era la prima naştere. A internat-o în dimineața în care el avea program în policlinică și a lăsat-o în secție, pe mâna colegilor lui, fără să le spună nimic despre ”palpitațiile” despre care ea îi povestise. Mai mult, a încurajat-o să nască natural, deşi ceva discuţii despre cezariană se pare că au fost. Sau, cel puţin, aşa i-a spus el pacientei, că şefa de secţie l-ar fi întrebat despre cezariană, având în vedere greutatea copilului şi faptul că mama purta ochelari. El a refuzat, sigur pe statutul lui de medic curant şi a spus că nu se impune. Dacă s-ar fi ”impus” şi dacă orgoliul profesional ar fi fost creativ şi nu distructiv, Geanina Sechel ar fi fost supusă unui control cardiologic complex înainte de anestezie. Şi ”fibrilaţiile”, trecute sub tăcere de dr. Rugină, ar fi ieşit la iveală.
În circumstanţele în care medicul cardiolog n-ar fi fost dr. Lucia Chetreanu, medic cu o stivă de diagnostice discutabile în spate. Despre care s-a aflat, abia după acest caz – care n-ar fi trebuit să fie mortal – că nu are competenţe elementare pentru ecocardiografiile efectuate.
Deci, dacă Geanina Sechel ar fi fost în grija unui ginecolog real, fără pedigree, disciplinat şi conştiincios, care ar fi acceptat că are şefi, că poate fi depăşit, că trebuie să anunţe pe alţii, care au mai trecut prin aşa ceva şi au experienţă, poate avea o şansă. Dar ea, încrezătoare că poate face faţă efortului unei naşteri naturale, s-a lăsat în mâinile lui. Şi i-a trimis un mesaj soţului, să-i mai aducă un milion la spital, ca să-i dea medicului 4 milioane (nu doar 3), pentru că a salvat-o de ”nebunele” care voiau să-i facă cezariană. Atât a valorat viaţa unei femei de 23 de ani: 400 de lei.
Numai că, la 30 de ore, după naştere, timp în care inima Geaninei a procesat efortul făcut, s-a produs decompensarea, care avea să-i fie fatală. Iar înşiruirea de evenimente, absolut impardonabile, a condus spre sfârşit.
Asistenta a anunţat medicul, dar el n-a făcut pasul mai departe. A sunat doar la Cardiologie, fără să anunţe medicul lui şef de gardă că există o problemă. Nu s-a agitat nici după jumătate de oră, nici după două ore, când a văzut că nu mai vine cardiologul. Iar tânăra mamă, după două tablete de Propanolol, date de o asistentă, care avea pastilele în geantă fiindcă face ea însăşi tratament, nu a reuşit decât o scădere a pulsului la 160. E adevărat, pastilele erau de 10 mg. Atât lua asistenta. Geanina ar fi avut nevoie, din start, de 40 mg. Soțul le-a adus, dar era deja târziu. Dar cine să constate?
Lucia Chetreanu era reţinută de nişte urgenţe care nu s-au dovedit încă. A venit după 3 ore şi a decis, imediat, transferul pacientei la Cardiologie. Era, iată, în sfârşit, urgenţă! Mult prea târziu!
Dr. Eliza Margină a aflat că are o mare problemă în secţia pe care era medic şef de gardă, doar pentru că a coborât, întâmplător, la etajul IV. Altfel, nu ar fi ştiu nici atunci, pentru că dr. Cosmin Rugină a tăcut, în aşteptarea cardiologului. Avea varianta să anunţe nu doar medicul de gardă, ci şi şeful secţiei. Avea varianta să ceară sprijin de la ATI. Avea varianta să solicite transferul într-o clinică. N-a făcut nimic din toate astea. A aşteptat! Inima Geaninei n-a avut atâta forţă. Acum cine este vinovat?
Cu siguranţă, ieşirea Spitalului Judeţean, printr-o conferinţă de presă, a fost din raţiuni de imagine. Să aduci în faţa opiniei publice nişte medici care s-au poziţionat clar – poate nu întâmplător dr. Rugină s-a aşezat lângă dr. Chetreanu – împotriva oricăror reguli de bun-simţ, doar ca să determini oamenii să nu mai fugă la Târgu Mureş, a fost un spectacol trist. Oare cum ar fi fost discursul medicilor şi explicaţiile lor, în special ale celor doi ”incriminaţi”, dacă ar fi fost conferinţa mai devreme cu o zi?
Dacă, în faţa lor, dincolo de microfoane, s-ar fi aflat Geanina Sechel? În sicriu, la 23 de ani, cu o fetiţă, de câteva zile, orfană, şi cu un soţ năuc de durere. Cum ar fi povestit ei, mai ales dr. Chetreanu – fără să existe încă o cauză oficială a morţii – că nu s-ar fi putut face nimic pentru a o salva? Când 3 ore, nimeni – NIMENI, în afară de asistenta care a scos pastilele personale din geantă! – nu a făcut NIMIC ca să o ajute.
Iar în România se fac campanii pentru a învăţa omul de rând, fără niciun fel de cunoştinţe medicale, cum să acorde primul ajutor, în două minute, pentru a salva o viaţă. Pe stradă, într-un accident, în pădure, când cade cineva într-o râpă… sau, în restaurant, dacă se îneacă în timp ce mănâncă. Mai nou se fac campanii şi despre recunoaşterea accidentului vascular cerebral.
Cristina MIRCEA
12 comentarii
Ce fel de medici sunt astia mai? Eu nu pot înțelege cum a fost posibil așa ceva, având în vedere ca se cunoșteau probleme femeii… (…)
La noi e traditie sa dai banul la nastere, la moarte , si de pe viu si de pe mort felcerii astia de provincie se umplu de bani nejustificati . Mai degraba mergea la Moinesti , sau la Bacau biata fata, cu aceiasi bani, cu tot cu transport probabil, acum traia si era bine .
Evitati Piatra Neamt, toti sunt la fel in spitalul acela . Mergeti la Mures, la Iasi , la Bacau , oriunde numai la casapii aia nu .
E foarte usor sa judeci din afara fara sa cunosti in detaliu cazul. Eu cred ca a fost o decizie foarte grea sa nu ii faca cezariana, poate chiar nu a mai intalnit asemenea caz. Bolnavii cardiaci au risc crescut si la anestezie, documentati-va inainte sa aruncati cu noroi http://adevarul.ro/sanatate/medicina/atentie-riscurile-anesteziei-1_50ae2e1a7c42d5a6639a6bbc/index.html. Pentru sot e o alinare sa gaseasca un vinovat, dar nu cred ca medicul a fost neglijent. Cred ca mai mult lipsa de medici in general din spitalele romanesti si suprasolicitarea putinilor medici care au mai ramas in tara isi spune cuvantul inca o data…
Da a greșit și el știe ! Conștiința îl mustra ! A supraveghea o gravida înseamnă de la primele luni pana la sfârșitul perioadei de lehuzie !
Dar pentru ca NU MAI PRIMEA BANI și după naștere el a încheiat activitatea când gravida a născut ! Este eronat ! Monitorizarea de către ginecolog se face Oana la sfârșitul perioadei de lehuzie ! CLAR !
Nenorocitull de Keozechi știe foarte clar și deci încearcă de câteva zile sa mușamalizeze !
Aloo, toarsa cu brobaganda, incearca mata la alta masa . Cand saraca fata ii spune sotului sa mai aduca un milion, sa fie 4, ca 3 nu ajungeau , e in zadar toata vrajeala asta de informata care vrei sa ne dai lectii . La asta se reduce totul in spital, dai banul gros, traiesti .
Nu cotizezi corespunzator, cu un inalt simt patriotic, stai 3 ore sa apara madam cardioloaga .
Nu stiu pe cine vrei tu sa prostesti da aici e o ariegresita din start .Nu e ca la voi la “spital” .
INCOMETENȚA CRASĂ !!!
Din afară toata lumea se pricepe. Vad ca un ziarist stie el mai bine ce era de facut decat ‘prostu ala ‘ care a facut 6 ani de scoala. ”Propun sa ii taiem capul doctorului.” Dar dumneavoastra domnule ziarist care denigrati in asa fel meseria de doctor si pe acel om , cine va trage la raspundere. De unde stiti dumneavoastra cum era mai bine, ați învățat in scoală? Sau altcineva si-a dat cu parerea si nu îsi asuma identitatea. Voi ziaristii sunteti Dumnezei pe pamant dar nu stiti nici pe jumatate adevarurile din spital si din sistem. Loviți in cine nu trebuie. Moartea acestei mame este un caz izolat. Altele sunt adevaratele cazuri de condamnat.
Pai de ce nu le spuneți dumneavoastră, semnând cu numele adevărat, deschis, pe față, așa cum își asumă un ziarist. Nu am propus tăierea capului nimănui, dar probabil că în cei 6 ani de școală nicăieri nu scrie că lași bolnavul cu puls 160, nu zicem 212, în salon, nu-l consideri urgență și aștepți trei ore, lăsând pe Dumnezeu să aibă grijă de el.
Fiole pentru anumite doamne ” doctor ” de la UPU ati mai cumparat ? Daca sunteti acea Brandusa pe care o intuim ati face bine sa aveti mereu pe stoc .Ca vin sarbatorile si iar colega dumneavoastra o sa apara prin ziare ca s-a ” abtiguit ” . Stiti bine despre cine e vorba.
Nu ca nu ar sti tot orasul de altfel. Va credeti zei, dar e mic acest oras si lumea nu e deloc proasta cum ne credeti, iar vorba umbla repede .
Hai noroc , hac !
“Se fac campanii şi despre recunoaşterea accidentului vascular cerebral”? Sa le faca instructaj celor de pe ambulante, ca ei nici macar nu recunosc simptomele!!! Asa a murit mama mea, acum 3 ani, luata constienta de acasa si ajunsa in coma la spital cu ambulanta, asistenta aia, ca doctor nu era, nici nu a avut bunul simt sa se urce in spate cu pacientul, s-a urcat in fata cu soferul. Si mama mea, care nici nu ar fi trebuit miscata din cauza accidentului vascular cerebral care se producea atunci si noi nu stiam, a murit la cateva zile pt ca ei nu au stiut sa recunoasca simptomele pe care i le-am spus si pentru pasivitatea celor de pe ambulanta care nici macar nu au pregatirea necesara si nici vointa de a salva vieti!!! A lasat in urma 6 copii, dintre care 2 minori, iar cei din spital erau foarte pasivi, ne-am zbatut sa o ducem la Iasi dar era prea tarziu pentru ea, totul din cauza celor de pe ambulanta!!!
Imi doresc din tot sufletul pt dl dr Rugina sa se reintroduca in codul penal calomnia dar pana atunci exista civilul pentru prejudiciul de imagine adus. Sanatatee!!
Stim ca s-a autosesizat Avocatul Poporului, din oficiu . Sa nu fie penala amanarea cu 3 ore a coborarii cardiologului pana la calomniesi sa aveti alte surprize .
Nu ma puneti cozile de topor sa ameninte cititorii cinstiti, dupa ce ati ucis o pacienta cu buna stiinta ca nu aveti sanse acum dupa ce presa centrala e sesizata de acest demers .