La o săptămână de la conferința de presă organizată de Spital în acest caz, medicii care s-au ocupat de Geanina Sechel au acceptat să stea de vorbă cu noi. Cu excepția dr. Lucia Chetreanu și a dr. Cosmin Rugină.
Vă prezentăm ce au spus, acum, cei care au vrut să vorbească. Declarațiile lor vin să completeze tabloul unei tragedii, în care toate piesele au părut a se pune la locul lor, mai puțin cele trei ceasuri și un pic, cât Geanina a stat cu inima aproape pocnind, așteptând cardiologul care nu mai venea și apropiindu-se de fatalul deznodământ. Evidențierile aparțin redacției.
Dr. Eliza Margină: ”Îl solicit pe doctorul Rugină, îi pun foaia în brațe: acum te duci la doctorița Chetreanu!”
Medicul șef de gardă pe Secția OG în 30 noiembrie, dr. Eliza Margină ne-a declarat: ”Nu am știut de acest caz. Cazurile deosebite sunt prezentate de colegul celălalt, medicului șef de gardă. Eu nu am fost solicitată, nu am fost înștiințată. La ora 18 și ceva, nu m-am uitat la ceas, am coborât la sala de nașteri. Și mă-ntâlnesc cu dr. Rugină, care a spus că o așteaptă pe dr. Chetreanu. Că (n.red. – pacienta) este cu tahicardie, a făcut tratament și a făcut un puls de 200. Zic: «Măi, dar cum n-a venit până la ora asta?!» Și zice «O aștept să vină». Pe la 7 și un sfert (n.red. – 19,15), vine asistenta de sector la lehuze și-o-ntreb «A venit doctorița Chetreanu?» El doar mi-a relatat, mi-a spus că așteaptă doctorița, nu m-a solicitat. Pacienta era cunoscută cu boala ei cardiacă și cu tratament, de medicul curant, de dr. Rugină. În fine, cer de la asistenta care a venit după ora 19 foaia pacientei, îl solicit pe doctorul Rugină, îi pun foaia în brațe: «Acum te duci la doctorița Chetreanu!» Și de-aici…
A venit și mi-a spus că a transferat-o, ca să-i dea tratament și să fie în supraveghere, pe cardiologie, după care, în jur de ora 22, mă sună că-i pe ATI, că s-a degradat lehuza. În minutul următor, am fost jos! Era resuscitată, de dr. Gurău.
Pe secția OG nu este propanolol. Dar, când avem nevoie de medicație, încercăm să găsim la cardiologie sau la dermato, nu avem tratament specific pentru toate specialitățile. Vorbim cu medicul respectiv, îl solicităm, îl rugăm, trimitem infirmiera… Dar eu nu știu dacă a venit cardiologul, efectiv, sau dacă dr. Rugină s-a dus la cardiolog când a venit cu foaia”.
Dr. Lucia Chetreanu: ”Asta ar trebui să vadă ziariștii: că doctorii fac gardă peste o zi, la cardiologie, da?!”
Cardiologul de gardă, așteptat 3 ore să consulte lehuza, Lucia Chetreanu a spus doar atât: ”Sunt după gardă și nu dau nici o declarație. Ce-am avut de declarat am declarat. Nu vreau să discut până la sfârșitul anchetei. Lăsate lucrurile să decurgă așa cum sunt. Sunt obosită, că am fost de gardă, și mâine sunt din nou de gardă. Asta ar trebui să vadă ziariștii: că doctorii fac gardă peste o zi, la cardiologie, da?! Am fost joi, am ieșit vineri, am intrat ieri și ies azi (n.red. – luni, 11 decembrie), mâine sunt de gardă ies miercuri, vineri sunt de gardă ies sâmbătă! Mulțumesc. Vă rog să mă lăsați să-mi fac treaba! Mă așteaptă intersecțiile la ora 11. Mulțumesc frumos”.
Dr. Georgeta Vintea: ”Nu am văzut gravida la internare, nici nu mi s-a prezentat cazul ca fiind cu probleme de tahicardie”
”Eu nu știu ce s-a întâmplat cu pacienta până la ora 8, în ziua de 29 noiembrie (n.red. – ziua în care Geanina a născut). Nu știu ce discuție ar fi fost la ora 7, în data de 29 noiembrie, deoarece nu am văzut pacienta până la acea oră. Dr. Rugină a internat pacienta, dr. Denciu a fost de gardă în noaptea când s-a declanșat travaliul. Eu știu de caz de la raportul de gardă din 29 noiembrie, la ora 8-8 și un sfert, când mi s-a spus că e o pacientă de-a doctorului Rugină, el în acea zi era medic de policlinică. Și ni s-a spus că a consultat pacienta înainte de raport, s-a dus în policlinică, el nu a participat la raportul de gardă și mie mi s-a transmis că este o pacientă de-a lui, în travaliu, cu membranele rupte de dimineață, cu un făt mai mare și că urmează să nască.
Eu am văzut pacienta în jur de 10 fără un sfert, în prezența doctoriței Iacob, care era medic de sală de nașteri. La momentul când am văzut-o eu, nu se mai putea pune problema intervenției chirurgicale și nici la raportul de gardă nu a fost prezentată pacienta sau având vreo motivație pentru cezariană. A fost adusă foaia de observație, care spunea că, din cursul nopții, în jurul orei 3, a fost transferată de pe sectorul de gravide în sala de nașteri și au început contracțiile. Calciu i s-a administrat gravidei în ziua internării, pe 28. Noi administrăm calciu pentru a ajuta declanșarea travaliului la paciente cu sarcină depășită cronologic, 41-42 de săptămâni. Se administrează calciu, dar nu la toate gravidele. Eu nu am văzut gravida la internare, nici nu mi s-a prezentat cazul ca fiind cu probleme de tahicardie.
În foaia de observație era menționat că, în 29 noiembrie, în jur de ora 7, apare că i s-au rupt spontan membranele, așa este menționat, când a fost văzută de dr. Rugină, că n-are nimic asociat sau vreo indicație.
Dar pe foaia de observație nu era menționat că a fost văzută de dr. Rugină, sub semnătură și parafă. Eu am aflat că a fost văzută de dr. Rugină la momentul când am văzut eu pacienta, în jur de ora 10.
Eu am scris pe foaia de observație și am văzut-o împreună cu doctorița Iacob, se vede pe foaia de observație – consultul medicului șef de secție e scris de doctorița Iacob și eu am semnat. După naștere, pe foaia de observație este menționat de dr. Pop, care a consultat-o, că lehuza avea tensiune și puls în limite normale, la ora 17. A doua zi, pe foaia de observație, la contravizită, apare menționat acel puls de 212.
S-a solicitat cardiologul și, din ce s-a spus, știm că s-a recomandat Propanolol. Dar Propanolol i s-a dat de către o asistentă de-a noastră. Asistenta de sector, mi s-a spus, când a văzut ce puls are, a chemat medicul și a mai chemat o colegă să-i verifice pulsul și tensiunea, și pe urmă a mai venit o asistentă, și-au pus monitorul. În acest timp, dr. Rugină a spus că cardiologul a recomandat Propanolol și o asistentă avea Propanololul ei și i-a dat. Ea nu a stat să aștepte, i s-a administrat, asta știu. Pe OG avem altă medicație, dar nu Propanolol. Pe foaie, sunt menționate, în continuare, de către asistentă, niște pulsuri, care sunt tot mari. Iar în jurul orei 20 este menționat consultul cardiologul”, a declarat șeful secției OG.
Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie: ”Eu n-am auzit niciodată să se dea șocuri electrice în tahicardie sinusală”
Managerul interimar al spitalului și-a mai nuanțat declarațiile la o săptămână după cele inițiale, din conferința de presă: ”Medicamentul numit Propanolol nu este în necesarul nostru de medicamente, pentru că nu au fost referate de pe secție. Necesarul de medicamente este alcătuit de șeful farmaciei, împreună cu comisia medicamentului. În funcție de referatele care vin de pe secție, de consumurile și de medicamentele care s-au utilizat la Spitalul Județean în ultimii ani. Propanololul nu este în necesarul nostru, pentru că sunt medicamente noi, care au efect mult mai bun, și, în tulburările de ritm, dacă tot vorbim de acestea, nu este folosit în mod uzual. Îl mai recomandăm pe rețete, în tratamentul cronic al unor pacienți. Și nu toate medicamentele din lume pot fi cumpărate la Spitalul Județean. Medicul curant, când are nevoie de un medicament, se sfătuiește cu Farmacia, dacă este, cum poate intra în posesia acelui medicament. În 30 noiembrie, Farmacia era liberă, era zi liberă dată de la Guvern.
Medicul cardiolog a fost trimisă în anul 2012 de medicul șef de secție și de mine, care eram director medical al spitalului, la cursul de ecocardiografie, iar după, trebuia să dea un examen ca să obțină competența, dreptul de a face astfel de investigații, dar nu are actul doveditor. Poate să facă investigația asta, cu scop informativ, dar n-are dreptul să semneze un buletin de ecocardiografie și atunci nu poți da un diagnostic. În caz de urgență, medicul ia legătura cu șeful de secție sau cu înlocuitorul lui.
Resuscitarea în UPU este făcută de medicii urgentiști. Cardiologul stabilește doar internare în USTIC (n.red. – terapia intensivă din cardiologie), internare pe secție sau trimiterea la Iași sau altă intersecție. Urgențele au fost din UPU, redirecționate spre cardiologie. S-ar fi impus consultul imediat. Consultul unui pacient nu se face prin telefon, indiferent ce spune cineva, nu se face așa ceva”.
Tot din declarațiile managerului spitalului, reiese că Geaninei Sechel i s-au aplicat manevre de resuscitare pe secția Cardiologie, iar cea care i-a aplicat electroșocuri ca să-i repornească inima a fost dr. Lucia Chetreanu:
”Nu știu ce să spun, nu știu care a fost rațiunea doamnei doctor când a dat acele șocuri electrice. Eu știu că se fac pe tahicardie ventriculară sau în fibrilații cu ritm rapid, în caz de fibrilație ventriculară, atunci când pacientul este aproape de stop cardiorespirator. Dar eu n-am auzit niciodată să se dea șocuri electrice în tahicardie sinusală. Nu știu de ce s-a schimbat așa doamna doctor, pe foaia de observație nu este menționat de ce s-a procedat așa, șocul a fost dat sincron. Dar, neîntâlnind în cariera mea șoc dat pe tahicardie sinusală, nu știu ce efect poate avea.
Pe 1 decembrie, am anunțat Poliția despre deces, imediat ce am fost anunțată și eu”.