Motto: ”Buna administrare a banului public presupune transparența, astfel încât devine necesară publicarea pe site-urile instituțiilor publice de cultură a bugetelor anuale, alături de rapoartele narative de activitate. Nu doar profesioniștii în cultură, ci toți cetățenii României trebuie să poată consulta felul în care sunt investiți banii în instituțiile publice de cultură”- scrisoare manifest, semnată, în calitate de inițiatori, de Gianina Cărbunariu și Cristina Modreanu, prin care se cerea reformarea sistemului de selecție a managerilor din sistemul public cultural.
Ediția din acest an a festivalului organizat în incinta Teatrului Tineretului din Piatra Neamț a generat o sumedenie de discuții, legate de modul de organizare, de selecția pieselor, de calitatea lor, de modul cum s-au cheltuit banii, nemaivorbind de cerbicia cu care s-a dorit distrugerea unor simboluri din teatru, cum ar fi Zburătorul sau dispariția fotografiilor din teatru cu actori și înlocuirea lor cu niște fotografii, probabil ieftine ca și mesajul afișat. Nu mai insistăm aici pe miștoul promovat într-un spectacol aniversar gen montaj literar-artistic, îndoielnic ca toată manifestarea. El a fost lăudat doar de criticii aduși și plătiți din banii festivalului să o facă, plus echipa de zgomote specifică curentului politically correct din subteranele teatrului.
Noi, Mesagerul de Neamț, n-am îndrăznit să dăm verdicte la nivelului actului artistic, dar nici n-am putut să nu remarcăm numărul mare de piese în care limbajul și gesturile licențioase nu cadrau cu un festival sau acele piese care cu greu pot fi numite spectacole, aduse la Piatra Neamț pentru că s-a putut, nu pentru că ar fi îndeplinit vreun criteriu artistic. Probabil, acestea sunt motivele pentru care nu a existat nici competiție, nici juriu profesionist, acesta fiind înlocuit cu unul format din tineri ambntați de entuziasm și de poziția lor de jurați.
Despre toate acestea se va mai vorbi. Noi am ales calea directă, cea de a face publice toate cheltuielile legate de festival și de spectacolul aniversar. Pentru asta, am trimis, din timp, o cerere de informații și am făcut două vizite la TT, pentru a lămuri mai bine ceea ce dorim. Am primit promisiuni de transparență totală, după care ne-am lovit de o fermă opacitate.
Diferența de poziție poate fi coordonată, în timp, cu schimbarea de atitudine a președintelui Consiliului Județean Neamț, care a căzut în plasa dezinformărilor tipice anilor ’50-’60, cu scrisori de susținere, telefoane de același tip, care au acoperit vocile celor care făceau opinie separată. Și care nu au curajul de a se face auzite, pe de o parte din lașitate, pe de altă parte din lehamite.
* Am întrebat conducerea TT…
Pe 22 noiembrie, am trimis un set de întrebări care vizau, în principal, cheltuielile făcute cu spectacolul aniversar și festivalul care a avut loc în incinta TT. Până marți, la ora 12, oră la care, în mod normal se închide ediția săptămânalului, nu am primit răspunsul promis. De aceea, ne vedem nevoiți să publicăm întrebările, apoi niște răspunsuri și mare parte din discuțiile ”lămuritoare și justificative”.
Iată întrebările:
- Care au fost sursele de finanţare ale Festivalului de Teatru din acest an, pe entităţi finanţatoare şi sume?
- Cu ce firmă/ firme s-au contractat lucrările pentru noua imagine vizuală a TT, care este procedura prin care s-a atribuit lucrarea (dacă a existat) şi care este suma pentru care s-a încheiat contractul?
- Care au fost costurile pentru spectacolul aniversar?
- Care sunt sumele achitate către dl. Andrei Dăscălescu şi/ sau către firma acestuia, de la preluarea mandatului interimar de către doamna Gianina Cărbunariu?
- Care sunt sumele încasate de către dl. Bobo Burlăcianu şi/ sau de către firma acestuia de la preluarea mandatului interimar de către doamna Gianina Cărbunariu?
- Care sunt sumele care s-au achitat pe cazarea trupelor din festival şi care sunt unităţile de cazare?
- Care sunt sumele achitate drept onorariu pentru fiecare dintre trupele participante la Festival?
- Care sunt sumele achitate pentru alte categorii de participanţi la festival, inclusiv jurnalişti (cazare, masă, cheltuieli cu achiziţii de cărţi etc.)?
- Care sunt persoanele din afara TT care au prestat servicii plătite pe timpul festivalului? Inclusiv cei care au moderat discuţiile de după spectacol.
- Care sunt sumele încasate din vânzare de bilete pe timpul festivalului şi care a fost numărul de gratuităţi acordate de teatru?
- Vă rugăm să ne precizaţi sumele cheltuite pe publicitate pentru Festival, comparativ cu ultimii doi ani, vă rugăm să detaliaţi pe fiecare mijloc mass-media.
- Vă rugăm să ne precizaţi sumele achitate către trupele participante anul trecut la festival, detaliat ca onorariu, sume pentru cazare şi masă.
- Juriul festivalului de anul acesta a fost remunerat? Dacă da, cu ce sume?
- Cu ce sume a fost remunerat juriul de anul trecut şi de acum doi ani?
- Care sunt sumele încasate de cei care au susţinut concerte în cadrul Festivalului?
Toate întrebările au fost formulate astfel încât răspunsurile să poate fi directe, fără prea multă muncă de ”documentare”, mai ales că, în mod normal, trebuie să existe contracte, facturi, state de plată pentru fiecare lucru. Cu atât mai mult cu cât Teatrul Tineretului este obligat să facă o situație de acest gen și să o trimită finanțatorilor, pentru a justifica banii cheltuiți.
* Un răspuns făcut în bătaie de joc
După insistențe și o discuție cu noul director adjunct Ana Maria Plugaru, am primit un fel de răspuns, care ocolește fix părțile care se doreau a fi cunoscute, de opinia publică în general și de cunoscători în particular. Publicăm răspunsul, dar ne-am permis să facem și câteva considerații pe seama lui, în măsura în care ne-a permis evidenta secretomanie.
«Ca răspuns la adresa înaintată de dumneavoastră în data de 22 noiembrie 2017, vă prezentăm, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 actualizată, informaţiile solicitate:
- Ediţia a XXIX-a a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, din subvenţia căruia suma de 143.609 le a revenit Festivalului, la care s-a adaugat contribuţia din partea a trei finanţatori care au dorit să susţină acest eveniment: 100.000 lei din partea Ministerului Culturii, 20.000 lei din partea Primăriei Municipiului Piatra Neamţ şi 10.000 lei din partea UNITER. – Răspuns corect.
- În ceea ce priveşte proiectul de identitate vizuală a Teatrului Tineretului, acesta a fost rezultatul unui laborator de creaţie artistică şi colaborare la care, alături de echipa noastră, au lucrat: scenograful Mihai Păcurar, un mai vechi colaborator al TT, şi artistul grafician Sorina Vasilescu, un nou colaborator, recunoscut în domeniu. Considerăm că nu putem oferi informaţii exacte despre onorariile din contractele cu colaboratorii, în concordanţă cu prevederile din art. 12 c) din Legea 544/2001 actualizată. – Răspuns ocolit, deoarece vorbim despre bani publici, care trebuie justificați până la ultimul bănuț. Considerațiile oricui nu țin loc de lege.
- Bugetul total al evenimentului aniversar, care a inclus spectacolul aniversar, galeria de fotografii, mesh-urile aniversare, compoziţia muzicală cu secvenţe audio pentru anunţurile la sală şi filmul documentar realizat cu vechi şi noi colaboratori şi angajaţi ai TT a fost de aproximativ 65.000 de lei, din care spectacolul aniversar a fost realizat de către echipa TT, fară costuri suplimentare (din distribuţie a făcut parte echipa de actori a TT, scenariul şi regia îi aparţin Gianinei Cărbunariu, realizarea tehnică a spectacolului fiind posibilă datorită echipei tehnice a TT). – Răspuns ambiguu, care nu dă niciun amănunt financiar despre societățile cu care s-a lucrat, despre costurile pe diverse elemente, cum ar fi filmul documentar, compoziția muzicală etc. Este evident că nu se dorește o analiză a costurilor, din motive pe care ne rezervăm dreptul de a le explica public.
4 şi 5. Considerăm că nu putem oferi informaţii exacte despre onorariile din contractele cu colaboratorii, în concordanţă cu prevederile din art. 12 c) din Legea 544/2001 actualizată. – Răspuns penal, deoarece vorbim de bani publici. Consiliul Județean ar trebui să amendeze de urgență această dorință de a ascunde costuri făcute, cu achiziții discutabile, pe contracte la fel de discutabile, cel mai probabil prin înțelegeri directe.
- Cazarea trupelor din Festival a necesitat un buget de aproape 32.000 lei si a fost facilitată de Grand Hotel Ceahlău, care ne-a oferit un tarif preferenţial. – Răspuns corect.
- Onorariile trupelor din Festival (spectacole, concerte şi ateliere) au totalizat aproape 120.000 lei. Menţionăm că onorariul pe trupă din spectacole a diferit în funcţie de numărul de membri ai fiecărei trupe, onorariul/ categorie (artist, tehnician, şofer) a fost însă acelaşi. – Răspuns incomplet; nu s-a spus cu cât a fost plătit un actor, un tehnician sau un șofer, date importante pentru comparații, apropo de încurajarea actorilor tineri cu bani.
- Cheltuielile de cazare pentru critici şi presă au fost de aproximativ 8.800 de lei, iar transportul acestora a totalizat 3.330 de lei. – Răspuns corect, care necesită comentarii.
- Pentru susţinerea unor activităţi înscrise în agenda festivalului, în afară de spectacolele de teatru (de ex.: discuţii cu publicul, ateliere), au fost invitaţi colaboratori din afara TT, Oltiţa Cîntec şi Ioana Marchidan pentru susţinerea atelierelor creative, Cristina Modreanu, Pompilius Onofrei, Maria Cernat pentru moderarea discuţiilor cu publicul. În spiritul păstrării confidenţialităţii datelor contractuale şi respectând prevederile art. 12 c) din Legea 544/2001, nu putem detalia onorariile care stau la baza acestor colaborări. – Răspuns incorect; vorbim de bani publici. De exemplu, Oltița Cântic va fi obligată să treacă sumele în declarația de avere, nu există nicio opreliște în a face publice aceste sume.
- Sumele încasate din vânzarea de bilete pe perioada festivalului sunt, în total, de 35.660 lei. Trei dintre spectacolele din Festival (printre care şi spectacolul aniversar) au fost cu intrare liberă (750 de invitaţi) iar, la celelalte spectacole, s-au mai acordat încă aproape 500 de invitaţii. – Răspuns corect.
- Materialele publicitare care au asigurat vizibilitatea acestei ediţii au fost realizate cu un buget de 30.629 de lei. În ceea ce priveşte tipul materialelor de promovare, s-au executat: producţia trailerelor video pentru cele 11 zile/ 7 locaţii/ 62 de evenimente din Festival, machetarea şi producţia publicitară a 2.000 de caiete de Festival şi 1.500 de broşuri distribuite gratuit, a peste 50 de afişe de diverse dimensiuni, a 400 de flyere şi a 1.000 de insigne. Pentru promovarea prin presă, s-a utilizat un singur canal dedicat promovării evenimentelor de gen: Zile si Nopţi (cu un cost de 1.850 lei, pentru serviciile de promovare). – Răspuns parțial corect. Nu sunt detaliați cei 30.629 lei, cu cine s-au făcut respectivele materiale.
- Sumele achitate în 2016, pentru ediţia anterioară a Festivalului au fost: 135.112 lei – onorarii trupe; 54.540 lei – cazare şi 24.850 lei – masa. – Răspuns care ar trebui să fie corect.
- Juriul Festivalului din acest an nu a fost remunerat. – Răspuns corect.
- Juriul din anul 2015 a fost remunerat cu suma brută de 11.000 lei iar cel din 2016 cu 13.000 lei brut. Selecţionerul a fost remunerat separat. – Întrebare incompletă, deoarece nu am cerut detalii, dar răspunsul este corect.
- Considerăm că nu putem oferi informaţii exacte despre onorariile din contractele cu colaboratorii, în concordanţă cu prevederile din art. 12 c) din Legea 544/2001 actualizată.» – Răspuns incorect, un spectacol făcut pe bani publici nu se face cu costuri ascunse.
Semnează, Ana Maria Plugaru, director general adjunct al TT, înlocuitor la comandă, deoarece, după festival, Gianina Cărbunariu a lipsit o bună bucată de timp.
* Comentarii absolut necesare
După acest răspuns, am mai avut o discuție, lungă, cu directorul adjunct al TT. Într-un final, am ajuns la o niște concluzii, din care relevantă e aceea că sumele reprezintă bani publici și pot fi comunicate. De asemenea, după ce s-a convins că o parte dintre răspunsuri le aveam deja, am convenit ca fiecare răspuns să fie urmat de niște explicații, care ar fi nuanțat niște cifre. Pe care nu vom interveni, dacă ele sunt lămuritoare. De exemplu, de ce a fost plătit Bobo Burlăcianu cu peste 18.000 lei pe un contract, în condițiile în care, ni s-a spus, el a avut mai multe servicii pe care le-a prestat, iar aceste servicii nu au fost defalcate pe activități: ce a prestat pentru spectacolul aniversar, ce pentru festival și ce pentru activitatea viitoare a teatrului. La fel și în cazul lui Andrei Dăscălescu, regizorul de piatră înmuiată oricând de/ cu bani publici, care ar fi făcut un film, care nu a fost folosit decât ”parțial la spectacolul aniversar”, dar el ”va fi folosit cu alte ocazii”.
Interesantă a fost o altă argumentație, că, deși este vorba despre bani publici, nu se dorește apariția sumelor în presă, pe motiv că ”nu mai vine nimeni să lucreze la Piatra Neamț dacă se spune cât câștigă”. ?!?!?!?
Un asemenea argument e în măsură să te lase fără cuvinte; în definitiv, un artist valoros nu are de ce să se rușineze de onorariul pe care-l primește, decât dacă simte că nu-l merită. La fel, un prestator de servicii, care ar trebui să fie mândru să-și poată trece în portofoliu colaborarea cu TT. Nemaivorbind de personaje precum Cristina Modreanu, care nu ar avea de ce să se rușineze că a primit 5.300 lei la această ediție a festivalului, explicând neaveniților din sală ce ar fi trebuit să vadă, nu ce au văzut. În condițiile în care un actor tânăr este încurajat cu 607 lei brut. Plus cazarea, masa, scobitorile și măslinele.
* Al doilea răspuns, care îl face de rușine pe primul
A doua comunicare din partea TT, care dă câteva explicații mai detaliate, are aceeași hibă: nu explică cui s-au dat banii și cum s-au încurcat spectacolul aniversar cu festivalul și proiectul de construcție și susținere a imaginii vizuale. Secretomania persistă, pentru că nu convine să fie făcute public numele celor care au binemeritat, să nu se facă legături între persoane, firme, instituții. Iar melanjul de evenimente și cheltuieli este făcut pentru a încurca lucrurile, în niciun caz pentru a promova transparența.
Iată al doilea răspuns primit la redacție:
«2. Proiectul de construcţie şi susţinere a imaginii vizuale a TT este planificat pe termen mediu şi conţine mai multe activităţi: prima parte a ”execuţiei” acestui proiect a fost corelată cu desfăşurarea Ediţiei a XXIX-a a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ şi a totalizat 66.258.00, astfel:
– Mobilier pentru dotarea Sălii Mari şi a Sălii Multimedia – 22.283,69 lei
– Dotare cu aparatură electronică a Sălii Multimedia şi a Agenţiei Teatrale – 2.947,61 lei
– Onorarii proiect concepţie artistică + execuţie template-uri şi elemente de reprezentare fizică (laborator de co-creaţie) – 21.430,00 lei
– Signalistică exterioară şi interioară – 8.185,68 lei
– Design şi programare website – 11.408,00 lei
În ceea ce priveşte concepţia artistică, ea a fost asigurată de doi artişti independenţi care au colaborat după principiul laboratoarelor de creaţie definite în planul de management al TT pentru anii următori. Menţionăm că acest proiect include nu doar concepţia, ci şi execuţia unor elemente legate de design spaţii interioare, template-uri afişe-program (pentru viitoarele spectacole, concerte, evenimente organizate de TT), machetare afişe, bilete, invitaţii şi alte numeroase elemente de declinare a imaginii TT. În conformitate cu normele definite de jurisprudenţă în Legea 544/2001 şi a Deciziei Î.C.C.J. nr. 37/2015, cu privire la interpretarea şi aplicarea art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 544/2001 şi art. 3 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 677/2001, nu putem furniza date care să faciliteze identificarea persoanelor, fără acordul acestora.
- În conformitate cu normele definite de jurisprudenţă în Legea 544/2001 şi a Deciziei Î.C.C.J. nr.37/2015, cu privire la interpretarea şi aplicarea art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 544/2001 şi art. 3 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 677/2001, nu putem furniza date care să faciliteze identificarea persoanelor fizice, fără acordul acestora.
- Sub contractul cu S.C. ”Fără zahăr” SRL se înscriu compoziţia originală a imnului ediţiei a XXIX-a a Festivalului de Teatru, seria de jingle-uri pentru anunţuri la sală şi inserturile muzicale în spectacolul aniversar din acest an (compoziţii cu drepturi acordate pe perioadă nedeterminată), precum şi susţinerea unui concert în programul Festivalului din 2017; suma brută totală contractată este în valoare de 18.375,00 lei.
- Onorariile achitate către trupele participante au fost calculate în funcţie de componenţa numerică a fiecărei trupe şi pe baza unor categorii individuale de onorariu stabilite ca principiu – un actor a fost remunerat cu suma brută de 607 de lei, un specialist tehnic cu 182 lei.
- În afara prestaţiilor artistice din cadrul spectacolelor, au fost achitate şi onorarii persoanelor care au moderat discuţiile cu publicul după spectacole: 485 lei brut pentru fiecare discuţie moderată; de asemenea, s-au achitat onorarii şi pentru atelierele creative şi pentru concertele susţinute în cadrul Festivalului (onorariile artiştilor fiind diferite). Nu putem identifica nominal persoanele din considerentele legale amitintite la punctul 4.
- Completare: în anul 2016, pentru promovarea în presă, s-au încheiat contracte cu 4 prestatori locali de servicii de publicitate, în valoare totală de 8.000 lei:
– S.C. Apex Concept S.R.L. – 1.000 lei (pentru promovare 28 evenimente)
– 3 comenzi în valoare totală de 3.000 lei pentru servicii publicitare cu S.C. Ghici Computers S.R.L.
– Promovare prin advertoriale în valoare de 2.000 lei cu S.C. VST Dac S.R.L.
– Un contract de publicitate cu Realitatea Media S.R.L. în valoare de 2.000 de lei
Comparativ, în 2017, s-au plătit doar 1.850 lei brut pentru apariţiile în ”Zile şi Nopţi”.
- Completare: pentru spectacolele din anul trecut, s-au plătit actorilor onorarii individuale brute în valoare de 442 lei. Nu se încadrează în suma totală de 49.946,00 lei plătită astfel de Teatrul Tineretului, onorariile spectacole + 1 concert participante la secţiunea Regal a Festivalului din 2016 (79.140,00 de lei).»
Concluzie: cele două ”răspunsuri” transparente de la TT ne obligă să revenim cu explicații, sume, legături și să ne adresăm inclusiv în justiție, pentru a afla răspunsuri. Chiar dacă o analiză a cheltuielilor ar trebui făcută în plenul Consiliului Județean, unde actualul director a evitat să se prezinte. Cât depre motto-ul materialului, devine clar că una ceri când nu ai ajuns încă la struguri și alta e ce dai după ce te-ai convins că s-au copt.
Valentin BĂLĂNESCU