Anul trecut, prin primăvară, după un vânt foarte puternic, primarul Romanului a comunicat că a inițiat inventarierea tuturor şarpantelor construite în oraș, pentru a afla câte sunt autorizate și care este starea lor. La cât de prompt răspund asociațiile de proprietari, inventarierea s-a lungit până spre sfârșitul anului. Rezultatul comunicat de primar ziariștilor curioși a fost aproximativ: „Din vreo patru sute și ceva de șarpante doar vreo 44 au autorizații…”
Întrebat ce efecte va avea inventarierea, cu alte cuvinte ce măsuri va lua Direcția de Urbanism din primărie cu șarpantele neautorizate, domnul Lucian Micu a dat zilele trecute un răspuns surprinzător: „Noi am înaintat situația către prefectură, pentru că ei au solicitat-o, și așteptăm deciziile pe care le va lua. Mai departe, asociațiile de proprietari care vor să intre în legalitate pot să vină la Direcția de Urbanism să solicite certificat de urbanism, pentru intrarea în legalitate, proiect, expertiză, ș.a.m.d.”
Din acest răspuns rezultă, în primul rând, că inițiativa inventarierii șarpantelor a fost de fapt a prefecturii. În al doilea rând rezultă că primăria așteaptă, cu detașare parcă, să ia niște măsuri altcineva, adică tot prefectura. Și în al treilea rând rezultă că ”asociațiile care vor, pot solicita” autorizarea. Așadar nici un imperativ nu este prevăzut de primărie, cei cu șarpante fără autorizație nu vor păți nimic, nu le impune nimeni să-și legalizeze construcțiile și, cu ocazia aceasta, să le verifice rezistența. Conducerea primăriei are doar o soluție permisivă; dacă ar vrea deci, asociațiile de proprietari ar putea să intre în legalitate. Interesant mod de a gestiona o chestiune de legalitate…
Dar nu e vorba doar despre legalitate, ci și despre siguranța cetățenilor. Un vânt foarte puternic ar putea smulge o șarpantă (construită ”după ureche” de cine știe ce meșter priceput la toate, dar fără expertiză, fără proiect, ilegală într-un cuvânt) și ar putea-o zdrobi de mașinile unor cetățeni ori de un trotuar pe care s-ar afla cetățeni… Cine ar trebui să răspundă pentru pagubele produse? Oare numai locatarii care și-au pus șarpantă pe bloc? Nu și conducerea asociației de proprietari? Nu și edilii orașului?
„Poate că, în anii trecuți (deși nici acum nu e prea târziu), în loc să se fi pus dale peste tot și să se fi schimbat borduri abia montate, lucrări nu foarte urgente, nu mai bine se întocmeau niște proiecte-tip de șarpante și accesa primăria niște fonduri și acoperea toate blocurile din oraș în mod legal și sigur?”, a opinat un consilier local (care nu a dorit să-i fie pomenit numele). (D. AILINCĂI)