Dincolo de corul bocitoarelor pe umărul lui Ionel Arsene sau de cel al hulitorilor – care crește, pe măsură ce instalează siguranța că Arsene nu se va întoarce la butoane -, scandalul în care este implicat acesta merită analizat și comentat. Pentru că nu se poate spune că Arsene a fost și este coruptul corupților din județ, dar nici nu pot fi ignorate faptele, așa cum sunt ele prezentate în documentele prezentate la Tribunalul Bacău. Cum decizia finală o va lua o instanță de judecată, este greu să se pronunțe cineva acum asupra gradului de vinovăție a lui Arsene și în ce măsură sunt și alții vinovați.
Se poate afirma sigur că acest scandal este urmare a acumulărilor de conflicte dintre politicienii de vârf din județ. Neamțul, ca majoritatea județelor din țară, a avut la conducere, în diverse perioade, câte un tătuc. Care a considerat că județul este propria-i curte și și-a pus amprenta asupra lui, în funcție de influența politică, grupuri de interese economice și politice, locale și naționale, de gradul de pregătire și cultură. Ultimii trei șefi de județ sunt, direct sau indirect, protagoniști ai acestui scenariu: Gheorghe Ștefan, Culiță Tărâță și, ultimul pe listă, Ionel Arsene.
* Un război al orgoliilor cu consecințe tragice
Războiul dintre Gheorghe Ștefan și Culiță Tărâță, aliați la un moment dat pe linie politică, și, apoi, dintre Culiță Tărâță și Ionel Arsene este punctul de plecare în situația în care se află acum președintele arestat preventiv al Consiliului Județean Neamț. Ștefan îl voia pe Tărâță terminat din punct de vedere politic. Arsene voia să poată conduce direct Consiliul Județean. De aici planurile de șubrezire a poziției lui Tărâță, de aici discuțiile cu privire la incompatibilitatea acestuia.
După reținerea lui Ștefan și moartea lui Tărâță, Ionel Arsene a preluat județul. Părea că trecutul este uitat și, cel puțin declarativ, șters cu buretele.
Detenția lui Gheorghe Ștefan, cheltuielile cu avocații, alianța cu Arsene – ale cărei implicații nici chiar prietenii lor nu le cunoșteau în toată spledoarea și anvergura lor – l-au făcut pe primul să se considere o victimă a tuturor celor cărora considera el că le-a făcut un bine. Așa că au început să apară tot mai multe cazuri cu nemțeni implicați în cazuri instrumentate de DNA, precum contracte la Hidroelectrica, unde, pe post de ”victimă” apare acum-fostul deputat Ioan Munteanu. Tot mai des s-a vorbit de denunțuri ale lui Gheorghe Ștefan, aproape la egalitate cu cele împotriva sa.
Denunțul împotriva lui Arsene nu a mai mirat pe nimeni. Au început imediat speculații, pe afaceri de miliarde din energie, cu Arsene preluând afacerea de la Ștefan, la fel cum a preluat-o acesta de la altcineva. În schimb, a mirat conținutul denunțului și suma – pe care unii o numesc ”un mizilic” – la care nu se aștepta nimeni.
* Dincolo de denunț: devoalarea unui sistem
Denunțul a fost depus în 17 mai 2017. Ștefan a fost eliberat pe 20 septembrie 2017, deci denunțul a fost făcut cât timp era la închisoare. În esență, se vorbește despre niște bani – 100.000 de euro – care ar fi fost dați de Ștefan lui Arsene, care, la rândul său, ar fi apelat la un intermediar, care, prin redactorul șef de la România Liberă, ar fi trebuit să ajungă la Horia Georgescu, șeful Agenției Naționale de Integritate, care urma să facă demersuri pentru constatarea incompatibilității lui Culiță Tărâță.
Trebuie să recunoaștem, un fel de circuit, destul de deschis pentru o asemenea operațiune, mai ales că se punea la cale într-un loc public și intens supravegheat din București.
Precizări absolut necesare se impun.
Adrian Porumboiu, înregistrat și el în dosar, neagă acum că știa ceva despre bani și aruncă vina pe imaginația lui Pinalti. Horia Georgescu zice că habar n-are de subiect. Dan Turturică, redactorul șef din dosar, zice – și el – că n-a mâncat usturoi. Ionel Arsene a negat că ar fi fost vorba de bani, dar, din anumite înregistrări, reiese că știa despre ce este vorba, mai ales că, la un moment dat, ar fi returnat 20.000 de euro dintre cei 100.000!
Acesta este fondul problemei, care, altfel, a luat ochii tuturor, fiindcă implica nume mari – Ștefan, Tărâță, Arsene, Horia Georgescu, un redactor șef de cotidian național. Abia când a apărut motivarea instanței de judecată la fond, s-au făcut publice și datele care transformă acest caz într-unul cu adevărat grav.
Au apărut discuții despre contracte, lucrări supraevaluate, bani direcționați spre firme și persoane, apar nume de persoane, primării, primari care ar fi acceptat să încredințeze lucrări unei firme al cărui patron ar fi acceptat să transmită o parte din bani către Gheorghe Ștefan. Și lucrări către o firmă aflată sub controlul lui Arsene.
Se poate considera că abia aici începe adevărata anchetă, deoarece, printre degete, se devoalează sistemul prin care lucrări publice s-au supraevaluat și direcționat spre clienții politici. Asta nu se întâmplă de pe timpul lui Arsene, este un lucru pe care-l știe toată lumea. Este zona unde traficul de influență e la el acasă. Și nici măcar nu este greu de probat.
* Fragmente grele în dosar
În sensul celor de mai sus, vă prezentăm câteva fragmente din dosar.
Primul:
”După ce măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura controlului judiciar – 19.06.2015 – Ştefan Gheorghe a luat legătura cu Arsene Ionel şi i-a solicitat şi diferenţa de bani. Arsene Ionel a motivat că nu are suma de bani în numerar (afirmând că banii primiţi în 2013 au fost daţi mai departe pentru atingerea scopului) dar pentru restituirea unei părţi din suma datorată va face demersuri astfel încât firmei IZOPOINT, controlată de Panaite Vasile, să-i fie atribuită o lucrare de către Primăria Icuşeşti, jud. Neamţ.
Din profitul ce urma a fi obţinut, Panaite Vasile urma să-i dea şi lui Ştefan Gheorghe o parte, fără a fi stabilită o sumă anume.
În anul 2015 Panaite Vasile era primarul comunei Dragomireşti şi o persoană apropiată atât de AI cât şi de ŞG. Ulterior, între ŞG şi PV au avut loc discuţii în legătură cu suma de bani promisă, însă cel din urmă a motivat că nu a obţinut profit întrucât IZOPOINT a subcontractat o parte din lucrări unei firme controlate de AI, firmă care a supraevaluat lucrările”.
PV este prefectul județului Neamț, dl. Panaite Vasile. Adică omul Guvernului în teritoriu, care are în subordine toate instituțiile care aplică legile în teritoriu. El ar fi urmat să-i dea o parte din bani lui Ștefan, ca să acopere parțial cei 100.000 euro.
În stenograme apar amănunte suculente, nu știm dacă și adevărate, în condițiile în care Panaite era între ciocanul Ștefan și nicovala Arsene și căuta justificări pentru amândoi.
Discuție între o apropiată a lui Gheorghe Ștefan și Vasile Panaite:
«PCM: Păi, spune-i…nici din lucrare n-o ieşit nimica, nimic…
PV: … (n.n. neinteligibil – vorbeşte în şoaptă)… băi nimic, băi… da dă o lucrare de 30.000 de lei… (n.n. neinteligibil – vorbeşte în şoaptă)…15.000.000 de lei bucata…
PCM: Băi, dar… şi din lucrarea aia de la primăria aia când… c-o pus termopane, n-o rămas nimic?
PV: … (vorbeşte în şoaptă)… Ei… cum dracu n-o rămas… care-o pus cine?
PCM: Când o… lucrarea aia care… aia mare, care o pus el termopane, cu firma aia de termopane a lui, şi uşi ce-o făcut el… că mi-o zis G ieri…
PV: Unde? La care primărie o pus?
PCM: Nu ştiu…
PV: La Icuşeşti?
PCM: Da, aia.
PV: Hai mă, ce dracu, am ofertat-o pe aia, o fost 600 şi ceva de milioane şi i-am dat un miliard jumătate…
PCM: Doamne Dumnezeule…
PV: Ce vorbim, băi omul lui Dumnezeu Sfântul?… (n.n. neinteligibil – vorbeşte în şoaptă)… toată lucrarea, 1.100 de metri pătraţi de şcoală şi un miliard jumătate… (n.n. neinteligibil)…»
”În cadrul primei întâlniri Panaite Vasile confirmă că a vorbit cu Arsene Ionel după întâlnirea acestuia din data de 17.07.2017 cu PCM:
PV: Habar n-am… deci ieri a venit din concediu, c-o fost plecat cu D… el… ca să-ţi povestesc cum o fost… o venit… eu am înţeles că… bă, m-am întâlnit… eu m-am dus cum rămăsese înţelegerea anterioară… băi omule vrea femeia respectivă să se vadă cu tine… aaa, m-am văzut cu ea, întâmplător… în mintea mea zic da, ok, întâmplător… şi zice o venit la ti… ă… că o zis… ă… să găsesc soluţii şi eu vin la tine să te confesezi… şi eu i-am zis: Băi, John, dar e foarte simplu, deci eu nu am produs cu tine, n-ai dat nici 10 bani de un an de zile şi eu n-am luat decât cât o rămas… 60-70… ia-i mânca-ţi-aş ochii tăi şi dă-i omului şi rezolvă, că omul e la ananghie… asta o fost discuţia mea… nu mi-a dat nici până în ziua de azi 20 de bani… ieri m-am dus la el, că venind din concediu, m-am dus… băi hai să vedem, că mâine seară ne vedem că-i ziua la o mimoză de-a lui şi deseară trebuie să mă văd cu el şi atunci mă duc să-i spun: Băi omule… Stai că sunt…”
Panaite a transmis că Arsene nu consideră că i-ar datora bani lui Ştefan, întrucât banii au fost daţi conform unei înţelegeri, chiar dacă scopul nu a fost atins:
«PV: … pentru el nu există aşa ceva, adică ţi-o spun prieteneşte, care bani, am avut o înţelegere, nu s-o putut rezolva…
PCM: … şi banii? De ce nu dă banii înapoi? Deci spune-i aşa… spune-i: O zis Gigi, băi, nu s-a rezolvat înţelegerea cum zice el… cu… ăsta…
PV: … dar ştie şi el… cu T…
De asemenea, PV îi relatează lui PCM că, după întâlnirea din Bucureşti, AI a discutat cu el şi a fost de acord să-i restituie banii lui ŞG, dar i-a cerut lui PV să găsească el o soluţie. Acesta din urmă i-a propus să-i atribuie o lucrare, iar profitul obţinut să-i fie dat lui ŞG. Deşi această discuţie a avut loc cu aproximativ o lună în urmă, AI ”nu a mişcat nimic”:
(…) PV: … [neinteligibil – n.n.]… o venit la mine şi mi-o zis: Dacă găseşti o soluţie!… OK, foarte simplu! Dă-mi de lucru… ţinem analitic… ce-o rămas? 2 lei… 2 euro… scădem opt euro… ia-ţi-i tu şi dă-i omului… [neinteligibil – n.n.] … nu-mi trebuie profit, nu-mi trebuie nimic, eu mi-am scăzut cheltuielile măcar… şi o zis: Da, aşa facem!… acu o lună… n-o mişcat nimic, nimic…[neinteligibil – n.n.] … N-am eu nevoie…
PCM: … da…
PV: … fă-mi… nu ştiu… trotuare… fă-mi pe dracu să le ia… ceva…
PCM: … da…
PV: Ă, da, imediat… am făcut… [neinteligibil – n.n.]… directe nu sunt fonduri… n-o mişcat nimic».
La finalul discuţiei, Panaite i-a promis că-i va transmite lui Arsene cererea sa şi va rediscuta cu acesta despre obligaţia restituirii banilor.
”La data de 20.09.2017 ŞG a fost liberat condiţionat prin decizia Tribunalului Prahova. În acest context, în zilele de 23.09.2017, 28.09.2017 şi 15.10.2017 între Ştefan Gheorghe şi Panaite Vasile au avut loc discuţii în legătură cu recuperarea sumei de 80.000 euro de către cel dintâi de la Arsene Ionel.
Astfel, în cadrul primei discuţii, din data de 23.09.2017, Panaite i-a spus lui Gheorghe Ștefan că i-a transmis lui Arsene solicitările formulate atât de acesta cu privire la restituirea banilor şi că acesta a recunoscut atât datoria, cât şi provenienţa acesteia şi i-a cerut lui să identifice o soluţie pentru restituirea banilor”.
Prefectul i-a propus lui președintelui Consiliului Județean să-i atribuie o lucrare de la Primăria Dobreni, condusă de primar Vasilica Crețu, lucrarea urmând a fi finanţată prin Consiliul Judeţean Neamţ. Arsene a fost de acord, dar, până la data discuţiei, nu a făcut demersuri pentru alocarea banilor:
«PV: Dar am fost eu dom Ş… [vorbeşte în şoaptă – neinteligibil – n.n.]
ŞG: Da…
PV: Că i-o zis lu’ ăsta… şi i-am zis lui… Nu, să transmită prin tine!… Băi băiatule, sunt lucruri pe care nu pot să ţi le transmit!… punct… Unde?… Nu, nu pot să mă văd… [neinteligibil – n.n.]… Unde stă?… Stă în cutare loc, stă… şi întâmplător cică… întâmplător!… s-o întâlnit cu el şi el o venit la mine… Am înţeles că am vorbit…[neinteligibil – n.n.]… rezolvi tu!…OK… Cum?… Băi omule, adu şi tu o lucrare la V… Băi, dă-mi dracu… dă şi tu o lucrare la V… dă-i bani… mă duc şi-i duc omului, că-i la necaz… pe cuvântul meu de onoare!… N-o mişcat cincizeci de bani nici în ziua de astăzi!
PV: Dar i-am găsit-o eu dom Ş!
ŞG: … [neinteligibil – n.n.]
PV: … am vorbit cu Vasilica…
ŞG: … aaa…Vasilica îi…
PV: Vasilica o înţeles…
ŞG: … [neinteligibil – n.n.]
PV: … tot, tot, tot… şi i-am zis: Dă-i banul la rectificare… [neinteligibil – n.n.]… lucrarea… cât îmi dă… cash… cred că doar o scos TVA şi astea… cash… dă-i omului că-i la ananghie… Da, da, da… De-atunci, din iunie…
ŞG: Băi, măcar în rate bă… nu poţi să-mi dai 80.000, dă-mi 20.000, dă-mi 30.000…
PV: … iese din treaba într-o lună… [neinteligibil – n.n.]… 50.000…
ŞG: Iese 50.000 la lucrare?
PV: Da, păi aşa a făcut … [neinteligibil – n.n.]… 250… aşa am calculat… am zis că să ajungă la dumneavoastră 50.000 de lei…»
* Capcane evitate și capcane reușite
Citind paginile din decizia Tribunalului Bacău, se desprind câteva concluzii. În primul rând, că sunt provocatoare discuțiile purtate cu Vasile Panaite de doamna prezentată ca fiind apropiată de Gheorghe Ștefan. Aproape s-ar putea crede că erau înregistrate de doamna în cauza. La fel și o parte din discuțiile lui Panaite cu Arsene, mai ales cea din 22 noiembrie 2017, la petrecerea de ziua prefectului. Unde e greu de crezut că înregistrarea a fost uambientală, având în vedere circumstanțele. În niciuna din discuții, Ionel Arsene nu cade în capcană să vorbească despre contracte, întotdeauna Vasile Panaite relatează că a cerut contracte, că a dat, că nu i s-a dat nici 50 de bani, deși a oferit soluții. Singura recunoaștere clară a lui Arsene se referă la 20.000 de euro înapoiați din cei 100.000! Și la faptul că aveau înțelegere să-l facă pachet pe Tărâță. Senzația cititorului este că Arsene știa că nu e bine să discute subiectul, iar subiectul Ștefan nu-i plăcea defel.
* Prefectul Piti și șefii săi
Vasile Panaite, prefectul județului Neamț, apare în stenograme, atât cât sunt ele publice, în posturi extrem de jenante. Lui Gheorghe Ștefan i se adresează cu ”Șefu’”, așa cum îi spunea când Ștefan conducea cu mână de fier PDL-ul. Despre Arsene, vorbește de multe ori peiorativ, cu trimitere la una din ”mimozele” sale, la faptul că nu-i dă contracte. Aproape că-l înjură.
Totuși, îi recunoaște calitatea de șef, de om care poate direcționa contracte și bani. Este clar, însă, că, dintre cei doi, Gheorghe Ștefan este personajul mai respectat în ochii actualului prefect de Neamț. Este Șefu’.
Cel mai relevantă în acest context este următoarea discuție Panaite – Ștefan:
«PV: Dom Ştefan, dumneavoastră vă trebuie… [neinteligibil – n.n.]… i-am zis, n-am mai răbdat… că şi eu… trăiesc şi eu cu stările mele, să nu credeţi că, chiar e uşor acolo… şi m-am dus şi i-am spus: O ieşit şeful!
ŞG: Ei, cred că el nu s-o bucurat!
PV: Nu, o zis: Transmite-i salutări lui G, dar nu vreau să mă văd acum, în perioada asta cu el, să transmită prin tine…»
* Ce se va întâmpla de acum încolo
În primul rând, chiar și cu un Guvern ca actualul, abia învestit, Vasile Panaite va pierde funcția de prefect. Nu-și va da demisia, probabil, dar va pleca. Demis sau obligat. În momentul când, din acest dosar al lui Ionel Arsene, va fi disjuns unul privind Școala de la Icușești, plus tentativa de contract de la Dobreni. Și cine știe ce alte lucrări au mai ”picat” pe înregistrări. A nu se uita că doamna primar Crețu este soția domnului Crețu, de la Transmoldavia, cel care a fost un apropiat al domnului Gheorghe Ștefan și care acum este la ALDE, sub comanda domnului Asaftei.
În al doilea rând, vor începe luptele pentru preluarea Consiliului Județean pe perioada interimatului, pe care unii o văd foarte lungă. Într-o primă fază, luptele se vor duce între Laurențiu Dulamă plus PNL și Ion Asaftei plus PSD plus cine-l ține pe Asaftei în brațe.
În cazul în care lucrurile nu vor merge bine pentru Ionel Arsene, deși este foarte puțin realizabil acest scenariu, ar putea aparea și o inițiativă de schimbare a președintelui, pentru care ar fi necesare 8 voturi de la PSD.
Din punctul de vedere al finanțărilor guvernamentale, este foarte puțin probabil că va mai exista aceeași afluență de semnări de contracte, doar dacă Liviu Dragnea va interveni personal, ca să dea un exemplu că loialitatea față de el este răsplătită și, în felul acesta, să-i ofere muniție lui Arsene în tentativa de a se apăra și cu argumentul că a adus în județ bani mai mulți decât oricare din predecesorii săi.
Întrebarea aflată acum pe buzele unora și în mințile tuturor este ce se va întâmpla cu Ionel Arsene. Va rezista el pe poziții și îi va rămâne loial lui Liviu Dragnea? Va reuși să-și păstreze prietenii, din partid și nu numai, în condițiile în care acest dosar poate fi doar începutul? Va începe și el să dea declarații, având în vedere volumul mare de informații pe care le are despre guvernele PSD, despre negocieri politice, despre contracte mari, guvernamentale, care, foarte probabil, nu au treabă cu Neamțul? Va reveni pe scena politică având aceleași puteri? Câți dintre colaboratorii săi apropiați vor părăsi barca, dându-se la o parte, în cel mai bun caz, sau trecând direct la adversar, în buna tradiție politică românească?
Ghinionul lui Arsene a fost că ședința de la Curtea de Apel s-a suprapus cu perioada de facere a noului Guvern și nu a mai constituit o preocupare pentru colegii de partid care, la prima judecată, au umplut rețelele de socializare cu mesaje de solidaritate. Senzația a fost că Arsene a rămas cam solitar. Singurul semn că nu a fost uitat a venit de la numirea lui Dănuț Andrușcă la Ministerul Economiei, un fel de bomboană pe coliva guvernului. Prestația acestuia nu i-a ridicat acțiunile lui Arsene în partid. Dimpotrivă.
Lipsa declarațiilor celor apropiați pare a fi a unor oameni derutați. Toți considerau că, pe baza materialelor din dosar, Ionel Arsene nu va fi reținut. Prima sentință le-a întărit convingerile. Acum se întreabă cum a fost posibil. Și pare să le fie frică să-și dea un răspuns, de teamă că nu va fi unul favorabil. Între ei, vorbesc chiar despre niște lucruri nu prea ortodoxe întâmplate între eliberarea post-reținere (când a petrecut 24 de ore reținut, înainte de-a apărea în fața judecătorului care i-a stabilit controlul judiciar pe care l-a contestat) și judecata de la Curtea de Apel, când a primit 30 de zile. Se vorbește despre argumente noi ale anchetatorilor, dar, până la apariția motivației judecătorului, sunt numai vorbe.
Rămâne cert că Arsene e un luptător, care a avut și crede că încă mai are sprijin. După lovitura năucitoare primită cu filmulețul dat pe Est TV, puțini oameni politici și-ar fi revenit. Rămâne de văzut dacă va mai avea același sprijin și acum. În politica românească, până și cel mai mic semn de slăbiciune este taxat, iar prietenii cei mai buni se gândesc, în primul rând, la pielea lor.
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
Functia de prefect si cea de ministru, nu o fi tot niste decontari pentru malaiul din contracte trucate?
Cei drept, pana la sentinta definitiva, este normal sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie dar modul cum a condus org. judeteana, Cj , cum si-a distribuit obedientii in functiile importante din judet, sunt destui care detin informatii (verificabile) si ar trebui sa vorbeasca.
In privinta lipsei de reactie dupa retinerea lui in arest, nu inseamna ca sunt derutati ci stau sa vada cum decurg lucrurile, pt. ca apoi sa se pozitioneze, functie de avantajele proprii.
Voi reveni cu informatii pt. ca pe multi dintre ei ii cunosc, le cunosc calitatile : oportunisti, ipocriti, lasi , gata sa distruga destine, la ordin si din pacate, total nepregatiti pentru functiile in care au fost pusi de tatucu..