Un singur pacient era în operație astăzi, 7 februarie, în intervalul întreruperii în alimentarea cu energie electrică, dintre orele 10:30 și 12:30. Cele mai afectate de avarie au fost blocul operator de la Chirurgie generală și secția ATI ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț. Curentul s-a întrerupt la ora 10:30, toată unitatea a intrat pe alimentarea cu generatoare, dar în sala de operație de la chirurgie s-a ars lampa scialitică. Directorul medical interimar, dr. Daniela Burghelea ne-a declarat că a fost anunțată de disfuncțiile apărute în cele două secții, acestea fiind singurele probleme mai mari apărute în spital pe timpul avariei. În timp ce tot spitalul funcționa pe alimentarea alternativă, în blocul operator al secției chirurgie se desfășura o singură intervenție în momentul când s-a produs avaria și a fost afectată lampa.
“Asta ne mai lipsea, după avaria mare de anul trecut, când ni s-au stricat echipamentele. A fost o întrerupere de curent de câteva minute, sub 10 minute, s-a rezolvat problema și operația a continuat. N-am înțeles ce s-a întâmplat, fiindcă la prize este curent, ventilatorul funcționează”, ne-a declarat dr. Ioan Gabriel Manea, șeful secției Chirurgie generală.
Câțiva aparținători coborau scările interioare ale spitalului vorbind, ușor panicați, despre cum s-au oprit aparatele la ATI și au început să țiuie preț de câteva secunde. În curtea spitalului, generatorul care alimentează Pediatria, Infecțioasele, Oncologia, Policlinica și spitalul vechi funcționa. “Am avut probleme doar cu calculatoarele, n-am putut opera nici externări, nimic, dar în rest echipamentele au funcționat”, a spus asistenta principală Daniela Caranfil (Pediatrie).
Avaria a durat două ore, timp în care alimentarea cu energie electrică s-a reluat de cel puțin două ori, până la ora 12:30 când problema a fost remediată de furnizor. Inginerul Mihai David, șef formație electricieni ne-a declarat că imediat ce a apărut problema a sunat la furnizor și i s-a spus că este vorba despre o avarie mai mare și nu i se poate preciza durata. “Au pornit generatoarele, dar problema pe blocul operator și ATI este că sunt alimentate de la un generator vechi, de vreo 11 ani. Acum este o avarie nu la fel de mare ca cea de anul trecut. Dar, generatorul ăsta vechi s-a stricat, a fost reparat, firma care s-a ocupat de reparații a spus că nu mai prezintă siguranță. Soluția ar fi fie achiziționarea unui generator nou, am înțeles că e în jurul a 10.000 euro.
Fie, ar trebui trecută alimentarea blocului operator și ATI pe celălalt generator, care alimentează spitalul nou și secția Obstetrică-Ginecologie de la etajul IV, fiindcă este un generator mai nou care are putere. Asta ar presupune o investiție, să zicem de aproximativ 10.000 lei, iar timpul necesar, dacă găsim firma, ar fi de 2 zile pentru lucrare”, explică ing. Mihai David.
Soluția descrisă de ing. David ar fi nu doar utilă pentru spital, dar și ca o rezervă de siguranță pentru astfel de situații, ca cea de azi, când o nouă pană de curent a bulversat activitatea în zonele vitale ale spitalului, cu toate că, din fericire, n-a durat ore. Inginerul David a mai spus că n-a făcut vreun referat, de anul trecut încoace, dar că verbal direcțiunea a fost informată permanent și cunoaște situația. Mai rămâne ca problema să devină prioritară pentru conducerea, fie ea și interimară, a spitalului. (C.I.)