La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț este carantină, după ce au explodat îmbolnăvirile cu viroze, pneumonii și gripe. Accesul vizitatorilor este interzis în unele secții și restricționat în altele, doar pe perioada orelor de vizitare din fiecare secție. Internările sunt, de asemenea, pe cât posibil triate, doar bolnavii care au nevoie urgentă de supraveghere medicală și tratament spitalicesc sunt cazați. Săptămâna trecută au fost 29 de bolnavi cu gripă, iar 26 au rămas internați în secția de Boli Infecțioase, cazuri grave de pacienți care au și alte afecțiuni și trebuie ținuți sub observație. Numărul pacienților diagnosticați cu boli respiratorii de sezon a ajuns la 2.703, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, cu aproape 600 de bolnavi mai mult decât săptămâna precedentă, dar cu mai puține internări (39, față de 45).
“Numărul de pneumonii raportate a fost de 744, cu 157 de internări, față de cele 770 cazuri cu 183 internări din săptămâna precedentă. Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecțiile acute respiratorii severe se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an. Evoluția infecțiilor respiratorii acute înregistrează valori maxime față de aceeași perioadă de supraveghere epidemiologica a ultimilor 5 ani. S-au recoltat 4 probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa, care au fost trimise la Institutul Cantacuzino București pentru confirmare. Așa cum am mai spus, s-au transmis recomandări privind măsurile antiepidemice la spitale, cu restricționarea ori interzicerea, după caz, a accesului vizitatorilor în sectoarele cu risc, dar și la centrele medico-sociale din județ și la medicii de familie”, precizează dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Medicii recomandă nemțenilor care au boli cronice să se vaccineze, dacă nu au făcut-o până acum. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu gripă medicii spun să consumăm multe fructe și legume, să ne spălăm mai des pe mâini cu apă și cu săpun și, în general, să respectăm igiena personală, să facem plimbări scurte la ore potrivit din zi, să ne alimentăm adecvat, să ne odihnim suficient și, mai ales, să nu apelăm la antibiotice, ci să ne adresăm medicului de familie. (C.I.)