Internarea de zi a femeilor gravide în secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț se face cu bilet de trimitere. După cum explică dr. Daniela Burghelea, directorul medical al spitalului, pacientele trebuie să meargă mai întâi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru biletul de trimitere: “Cu acest document, cel în dublu exemplar, pacientele se prezintă pentru internare la parterul spitalului nou, în cabinetul situat exact vizavi de biroul vechi de internări OG. La biroul de internări generale, cel de vizavi de lift, se fac doar internări continue, de aceea s-a pus anunțul că nu se fac internări de zi”.
De la 1 februarie, procedura de internare a gravidelor și a femeilor cu afecțiuni ginecologice în secția OG a spitalului s-a modificat. Noul protocol încheiat între secția OG și Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) stabilește ca gravidele care au și afecțiuni asociate să fie consultate cu prioritate de medicul din UPU, având mai puțin timp de așteptat. Pentru asta, este nevoie de biletul de trimitere. “Aceste paciente, care nu sunt urgențe, se prezintă la biroul de internări de vizavi de cel vechi, al nostru, li se face capul de foaie de observație, pacientele se schimbă la magazia spitalului și vin sus, pe secție, la sectorul gravide”, precizează dr. Georgeta Vintea, șefa secției OG, care mai spune că la fel procedează pacientele cu afecțiuni ginecologice, neapărat cu biletul de trimitere.
Gravidele la termen, cu contracții, sunt văzute cu prioritate în UPU, mai spune protocolul, ele trebuie să se prezinte la UPU. Urgențele, pacientele cu afecțiuni ginecologice și gravidele de lună mică sau la termen care au contracții, membrane rupte, metroragii reduse se prezintă în UPU, li se face fișă UPU, este anunțat medicul de gardă prin telefonul de gardă, medicul coboară la serviciul de internări (în vechiul birou de internări OG, pentru a nu sta laolaltă cu ceilalți pacienți din UPU), sunt consultate, sunt internate dacă este cazul, sau sunt sub supraveghere pe fișă UPU, sau tratament, mai precizează șefa secției OG.
Este considerată urgență majoră gravida care se prezintă în UPU cu nașterea declanșată și aproape să expulseze “și care este adusă imediat la sala de nașteri, dar recomand pacientelor să nu stea acasă până în ultimul moment, ci să țină permanent legătura cu medicul de familie și să-și ia bilet de trimitere de la medicul de familie, mai ales dacă știu că au și alte afecțiuni ori li se apropie sorocul”, mai adaugă dr. Georgeta Vintea.
Pentru pacientele care se prezintă la UPU și se solicită medicul de gardă OG, acestea așteaptă și sunt consultate în fostul cabinet de internări OG, unde există canapea, masă ginecologică, medicație, targă și tot ce este nevoie pentru un consult de specialitate. (C.I.)