Acasă Actual Suntem Coroana de aur, dar … perlele unde-s?

Suntem Coroana de aur, dar … perlele unde-s?

Până nu demult știam că suntem rezidenți în „Perla Moldovei“ și treaba asta dădea bine la rudeniile de peste mări, care știu ce e aia o perlă și mai ales că, n-are nici o treabă cu clima temperat continentală. Dar metafora are hazul ei, prețiozitatea locurilor, încărcarea istorică și mai ales pasiunea cumătrului din stânga pentru aerul de munte au fost determinante pentru adoptarea acestei etichete ornante atașate urbei. Numai că, mai nou, se pare că treaba asta nu mai e de actualitate, municipiul a trecut la alt nivel, respectiv „Coroana de aur a Moldovei“. Măi, să fie?! Acuma noi știm că reclama e sufletul comerțului, mai cu seamă că ne-am fript cu fel de fel de poleieli ce acoperă chestii mediocre, care ne-au făcut la final să recunoaștem că, nu-s proști cei care cer banu, ci ăia care-l dau. Am zice, atunci când e vorba de anvergura unui municipiu, „poleiala“ ar trebui să aibe niște limite, pentru că, dincolo de protocoalele găzduite în locuri cu destinație, există un singur hotel care-și respectă stelele, iar serviciile din atracțiile turistice ne îndoim că se ridică la rangul de coroană, poate la … ranga de coroană, dar nu credem. De-un paregzemplu, dacă vrei să te dai cu telegondola, apoi trebe să ai și răbdare, că mai mult stă, și trebe să ai și ceva în traistă, că la sosire nu găsești nimic, totu-i închis. Și vorba ceea, este o atracție iconică pentru oraș, cam unică în regiune, că mai este una în Iași, dar e atractivă … de stă cu lunile. Pe de altă parte, când e vorba de servicii, cartea și istoria zice că un client nemulțumit are mult mai mulți prieteni decât unul satisfăcut, așa că … păcălim cu coroana asta o tură, dar a doua?

Și unde nu începe cumătru o început să se râdă pe el strașnic, dar strașnic de tot, că și-o adus aminte că-n cealantă epocă de aur, un creștin o fost dat afară de la căminul cultural pentru că o pus afișul de la „Ali-Baba și cei patruzeci de hoți“ alături de „Omagiu“ în care era preaslăvit răposatu. Și l-am întrebat, ce legătură are asta cu despre ce vorbim? Păi, cum nu are, zice mnealui, nu vezi în poze lângă cine stă Chitic? Lângă Leu. Și mai încolo? Lângă Țapu. Păi, ori e coroană ori …? Mai zi ceva …. L-am lăsat să se râdă până la capăt și i-am zis să se scuzeze față de dom primare la proxima ocazie, că numele astea nu le putem alege, cel mult … asocierea lor, mai cu seamă când e vorba de coroane de aur, pentru că noi știm cine este persoanele și le respectăm strașnic, dar unu care e novice ce face? Și fie vorba între noi, când e vorba de bășcălie … e mai bine în Elveția.

Dar să trecem peste asta și să lăudăm prestația, mai cu seamă că-n turu ăla virtual, cu parascovenia aia pe ochi, sigur o să-l vedeți pe ăsta din dreapta, că vrea să se poleiască și el ș-apoi să facă poze cu turiștii în calitate de unic papagal mioritic cu pene de aur. Eeee?


pietricica turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here