Actualizare. Fonduri europene: Nușa Chiriac, Adrian Bălănescu condamnați la închisoare cu executare

Actualizare: Nușa Chiriac și Adrian Bălănescu au fost preluați de echipaje de poliție de la domiciliu pentru a fi conduși la penitenciar în jurul orei 22.00.

Știre inițială: Elena Nuşa Chiriac, administratorul Turoag SA şi fost consilier local la Primăria Roman, şi Adrian Dorin Bălănescu, fostul director al Romconstruct, au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Nuşa Chiriac a primit 4 ani, iar Dorin Bălănescu 3 ani şi 8 luni. Amândoi vor fi ridicaţi de poliţişti şi duşi la Penitenciarul Bacău. Singurul care a rămas cu pedeapsă cu suspendare este Vasile Balcan, administratorul Marsat SA. În primă instanţă, la Tribunalul Neamţ, toţi primiseră pedepse cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii. Curtea de Apel Bacău a modificat sentinţa şi a pronunţat astăzi, 20 martie, hotărârea definitivă.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Bacău, care au anchetat-o pe Nuşa Chiriac pentru infracţiunea de ”folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”. Adrian Dorin Bălănescu şi Vasile Balcan au fost acuzaţi de complicitate la comiterea acestei infracţiuni.

Conform procurorilor, faptele au avut loc în perioada 2009-2011, când a fost modernizat şi extins Hotelul Roman, cu fonduri europene. Nuşa Chiriac a fost acuzată că a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț „documente care atestau, în mod nereal, organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractelor de lucrări de construcție pentru acest proiect”.

SC Marsat figura ca furnizor al dotărilor de specialitate şi al mobilierului pentru hotel și restaurant, însă în fapt toate au fost achiziţionate de la o altă firmă, condusă de o rudă de-a Nuşei Chiriac.  

Curtea de Apel Bacău a decis ca Nuşa Chiriac, pe lângă cei 4 ani cu executare, să mai primească o pedeapsă complementară (interzicerea unor drepturi civile) de 3 ani, la fel ca Dorin Bălănescu.

Vasile Balcan are un termen de supraveghere de 3 ani şi trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a mai decis: „Obligă în solidar inculpaţii Chiriac Lenuţa Nuşa, Bălănescu Adrian Dorin, inculpata Chiriac Lenuţa Nuşa în solidar şi cu inculpata persoană juridică SC Turoag SA Roman să plătească părţii civile Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Bucureşti, suma de 4.445.735,58 lei, împreună cu dobânda legală aferentă calculată până la data achitării integrale a debitului. Obligă în solidar inculpaţii Chiriac Lenuţa Nuşa, Bălănescu Adrian Dorin şi Balcan Vasile, inculpata Chiriac Lenuţa Nuşa în solidar şi cu inculpata persoană juridică SC Turoag SA Roman, iar inculpatul Balcan Vasile în solidar şi cu inculpata persoană juridică SC Marsat SA Roman, să plătească părţii civile Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice – Bucureşti, suma de 488.399,99 lei, împreună cu dobânda legală aferentă calculată până la data achitării integrale a debitului”.

C.M.

One comment

  • ion

    martie 21, 2018 at 9:57 pm

    PORTRET DE INTREPRINZATOR ROMANESC… FACE BINE LA CV – ARATA SPIRITUL DE INITIATIVA ANTREPRENORIAT…

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *