“Dacă reușim să ne menținem echilibrul, deteriorarea creierului este întârziată”

Fericirea zilnică, sănătatea mentală și fizică, bucuriile simple și echilibrul sufletesc au fost temele despre care au discutat atât dr. Elena Hâncu, din postura de organizator al conferinței “Vârsta a III-a și tulburările de memorie”, cât și medicul psihiatru Ioan Țubucanu, de la spitalul din Roman. La fel ca la prima etapă a proiectului, sala de la sediul Fundației de Îngrijiri Comunitare (FIC) din Piatra-Neamț, a fost plină cu oameni preocupați de ei înșiși, de sănătatea lor și de felul în care înaintează în vârstă.

“Fericirea este în lucruri simple, într-o floare, într-o culoare frumoasă, în niște ochi deosebiți, în chipul unui copil. Vă doresc să trăiți fericiți și să-l găsiți pe Dumnezeu în dumneavoastră”, s-a adresat asistenței dr. Țubucanu.

A fost o discuție deschisă, interactivă, ambii medici insistând încă de la început pe importanța prevenției și a înlăturării factorilor de risc, pentru ca tulburările de memorie și demența să poată fi evitate. Un set de analize o dată pe an pentru persoanele trecute de 50 de ani și mai multă atenție la tulburările cardio-vasculare, la diabet, la obezitate sunt doar câteva dintre măsurile care pot menține sănătatea creierului.

“Dacă reușim să ne menținem echilibrul și să tratăm factorii de risc, deteriorarea creierului este întârziată”, a punctat dr. Țubucanu. “Căutați, zi de zi, elementele care vă fac bine, plimbați-vă, înotați, bucurați-vă. Depresia este un lucru care trebuie tratat cu mare seriozitate. Nu vă însingurați!”

Dr. Elena Hâncu a insistat, la rându-i, pe tema socializării și a vorbit despre doamnele care fac gimnastică aerobică, în fiecare zi, în curtea FIC, indiferent de vreme. “Balerinele” au o sănătate mai bună, un tonus de invidiat și o mobilitate extraordinară, chiar și la 70 de ani, față de alte persoane de vârsta lor. Și apoi s-a referit la medicamente. Desigur, trăim într-o lume în care se găsesc tot felul de medicamente, dar conduita corectă și de preferat este “doza minimă necesară”.

“Nu este normal să uităm, nu este normal să nu mergem la psihiatru de teamă că lumea va spune că suntem nebuni, nu este normal să stăm acasă până ne deformăm și nu ne mai putem mișca și abia după aceea să ne gândim să mergem la medic”, a subliniat dr. Elena Hâncu.

Cristina MIRCEA

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *