Pecetea este din ceară și se poate vedea pe ea capul de bour cu stea între coarne și cu soarele și luna în dreapta și în stânga.Șnurul roșu de care este atârnată pecetea a fost confecționat din mătase.
„Marele singur stăpânitor, din mila lui Dumnezeu Domn, Io Roman voievod stăpânitor al Țării Moldovei, de la munte până la mare. Am dat cu fiii mei, Alexandru și Bogdan, slugii noastre, Ionas Viteazul, pentru credincioasa slujbă, trei sate pe Siret, uricul lui cu tot venitul în veac, și copiilor lui și nepoților lui și strănepoților lui cu tot dreptul. (…)
Iar pentru tăria acestuia și pentru pomenire, am poruncit să se atârne pecetea noastră cea mare, că să nu fie clintit, acesta, niciodată în veac. S-a scris cartea în anul șase mii nouă sute deplin (1392), luna martie în 30 zile, în cetatea noastră, a lui Roman voievod”.
În alocuțiunile lor cei de mai sus au urat ”La mulți ani” Romanului și romașcanilor. Subprefect Iulian Jugan: „Este o onoare pentru noi să avem calitatea de invitați la împlinirea a 626 de la prima atestare documentară. Dar, a propos de aniversări, și locația ( domnul Jugan se referă la locul acțiunii, Muzeul de istorie – n.n.) de aici împlinește anul acesta 61 de ani de la inaugurare. Ani de istorie, ani de fapte, ani de acumulări. Vă doresc să aveți parte doar de bucurii și sărbători fericite, că tot ne apropiem de Paște.”
Preot Florin Țuscanu a transmis mesajul de binecuvântare a Prea Sfințitului arhiepiscop Ioachim Băcăuanul, apoi a adăugat: „Străzile acestei urbe au fost sfințite de pașii a 4 ierarhi care au fost canonizați și sunt trecuți în Sinaxar (calendar creștin în care apar înregistrate numele sfinților (pe zile) – DEX) astăzi: Sfântul ierarh martir Teodosie de la Brazi, Sfântul ierarh Dosoftei, cel care a transpus în versuri Psaltirea lui David, Sfântul ierarh Pahomie de la Gledin și Sfântul ierarh Ioan de la Râșca și Secu, toți patru episcopi ai Romanului.”
Deputat Laurențiu Leoreanu: „Cred că, atunci când ați venit, ați putut observa ce vreme frumoasă v-am comandat astăzi, de ziua Romanului și a romașcanilor… Și vă declar public și în mod oficial: A venit primăvara.”
Manifestarea s-a desfășurat, după deschiderea oficială, pe două secțiuni, ”Romanul în anul Centenarului” și ”Personalități romașcane – Ion Ionescu de la Brad”.
Știrea nu ar fi completă dacă nu ar aminti și de prezența (foarte discretă, e adevărat) domnului Cristi Soroceanu în preajma domnului subprefect. Domnia-sa a fost prezent în mod sigur în calitate de Director Adjunct de Marketing al Complexului Muzeal Județean.
(D. A.)
AVE MIRABOLANTULE MULTUMIM PENTRU DARURILE PRIMAVERII DE NU ERAI TU RAMANEAM CU GHEATA PE NAS