Mugur Cozmanciuc susține dezvoltarea învățământului dual, profesional și tehnic

Deputatul PNL de Neamț Mugur Cozmanciuc anunță că, alături de colegii parlamentari liberali, a semnat propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor, care a fost depusă la Camera Deputaților pentru a intra în derularea procedurilor parlamentare. Deputatul de Neamț precizează că PNL valorizează învățământul profesional și tehnic (IPT), considerând că acesta ar putea fi o resursă permanentă pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Potrivit propunerii legislative, 25 noiembrie ar urma să fie proclamată Ziua Națională a Meseriilor și va fi celebrată ca zi de sărbătoare națională, lucrătoare.

Prin această propunere legislativă, PNL dorește să ofere un cadru național de promovare a învățământului profesional și tehnic, dar și a celui dual. De ce a fost aleasă ziua de 25 noiembrie? Pentru că în această zi a anului 1864 a fost promulgată, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, «Legea asupra instrucțiunii a Principatelor Unite Române», care statua pentru prima dată învățământul profesional. Ciclul secundar includea «liceele, gimnaziale, seminariale, școalele reale, de bele-arte, profesionale și școalele secundare de fete”, a precizat parlamentarul liberal.

Mugur Cozmanciuc precizează că PNL a fost consecvent în susținerea învățământul profesional, tehnic și dual, fiind depuse și susținute mai multe propuneri legislative în acest sens. Totodată, pentru a afla și nevoile existente în județul Neamț, la sfârșitul anului 2017, a transmis către instituțiile de învățământ cu profil tehnic din județul Neamț mai multe scrisori de informare privind demersurile Partidului Național Liberal legate de susținerea acestei forme de învățământ.

În ultimul an, mai mulți colegi liberali au elaborat propunerea legislativă «Bursa investitorului», a fost organizată o dezbatere cu tema «Suport Legislativ pentru învățământul profesional și tehnic», la care au participat directori de școli profesionale și licee tehnologice, CNDIPT, ANC, un reprezentant din partea Președinției României, oameni de afaceri, CCIMB, ai patronatelor și sindicatelor. Au fost organizate și alte acțiuni similare, în vederea armonizării legislației în acest sens. De aceea am transmis mai multe scrisori către instituțiile de învățămînt cu profil tehnic din județul Neamț, cu intenția de a afla dacă există probleme pe care le-aș putea rezolva prin acțiuni din calitatea de parlamentar”, a precizat deputatul Mugur Cozmanciuc.

Acesta și-a declarat susținerea pentru aceste forme de învățământ și urmare a multiplelor dezbateri cu reprezentanți ai mediului de afaceri și cu cei ai Camerei de Comerț și Industrie Neamț, care susțin că este nevoie de eforturi, clare, concertate și susținute, pentru a asigura educarea viitoarei forțe de muncă.

Prin calificarea forței de muncă, se lucrează și la eradicarea gradului de excluziune socială, pentru că cei interesați au șansa să învețe o meserie, ca să aibă calificarea necesară să fie angajați pentru a-și asigura un venit pentru un trai de viață decent. De asemenea, prin învățământul profesional și tehnic, putem revigora economia județului Neamț. Mă bucur că, în județul nostru, există deja și învățământ dual și sper ca tot mai mulți agenți economici să fie interesați și să se implice în acest proces, în care, mai mult ca orice, este foarte importantă colaborarea tuturor factorilor”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț.

reclama psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.