Olimpiadele sunt în plină desfășurare, iar elevii de la Școala Gimnazială nr. 5 din Piatra Neamț se pregătesc intens.
Participarea la faza locală de anul acesta a fost numeroasă, 48 dintre cei mai buni elevi ai școlii calificându-se la etapa județeană a olimpiadelor. Preocupările tinerilor pentru studiu sunt susținute de cadrele didactice și echipa managerială formată din prof. Carmen Munteanu – director și prof. Cristina Letos – director adjunct. Elevii participă și anul acesta la concursurile pe câteva materii: limbă și literatură română, limba italiană, limba engleză, limba franceză, matematică, educație tehnologică, religie, dar și cultură civică, destinată elevilor mai mici, din învățământul primar.
Olimpicii școlii sunt copii ambițioși și exigenți, deschiși la orice noutate care îi poate ajuta în alegerea destinului profesional, extrem de fermi și argumentativi în privința motivației care îi determină să participe la concursuri dificile. Sunt copii care învață fără efort la câteva materii de olimpiadă, tineri care se relaxează citind, care dedică timp sportului, adolescenți care îmbină știința cu arta în preocupările de zi cu zi, copii care au timp de joacă, de plimbări, care prețuiesc timpul pentru studiu și cel dedicat relaxării fără a se panica și fără a-și rupe din pasiuni.
• Ioana Alexandra Corduneanu este în clasa a VIII-a A și participă, pentru ultima dată în calitate de reprezentant al Școlii Gimnaziale nr. 5, la etapa județeană a olimpiadei de limba și literatura română. Este cel mai bun elev al școlii la această competiție extrem de exigentă, pregătită de prof. Claudia Pădurariu. Ioana participă la olimpiadă din clasa a V-a și s-a calificat până acum de două ori la etapa națională, unde a obținut două premii speciale. Este un copil ambițios, care și-a propus anul acesta să urce pe podium la faza națională. ”Este dificil, îți trebuie o inspirație foarte mare în acel moment. Este important felul în care văd în acel moment subiectele, felul în care reușesc să tratez subiectele, modul în care reușesc să îmbin tot ce am dobândit până atunci. La olimpiadă, este vorba despre o selecție și o îmbinare cât mai inspirată a tuturor informațiilor și cunoștințelor pe care le am și pe care le pregătesc cu doamna profesoară. Trebuie să reușesc să le împletesc pe acelea care îmi permit să fac o lucrare perfectă. Citesc foarte mult, și critică literară, îmi dezvoltă creativitatea”. Ioana mai spune că nu are probleme cu timpul și citește mult, ”fiindcă pe mine cititul mă odihnește, nu doar mă ajută pentru școală”. Cântă la chitară și participă la diverse concursuri cu formația școlii. Nu mai are timp pentru teatru, canto sau dans, pentru că o așteaptă examenul de admitere. Cochetează cu magistratura, cel mai probabil ”avocatură, pentru că îmi place să-mi argumentez punctele de vedere”.
Ioana a participat la faza județeană a Concursului național de cultură și spiritualitate românească, sâmbătă, 24 februarie, unde a obținut locul I și calificarea la etapa națională. Este a doua oară când participă la acest concurs interdisciplinar și a mai obținut premiul special ”Ion Creangă”.
Ultima experiență pe care a trăit-o, după ce a participat la o activitate de mobilitate în Spania, pe proiectul Erasmus al școlii, ”Artă și emoție”, a ajutat-o să-și deschidă mintea și ochii spre lumea din jur și să înțeleagă că ”partea materială a vieții nu este cea mai importantă”. ”Când vezi că tineri imobilizați în cărucioare, fără o mână sau fără un picior joacă baschet și fac lucruri firești pentru un om sănătos, îți schimbă viziunea asupra a ceea ce contează”.
• Ema Iosefina Chiriloi, din clasa a VII-a A, participă la olimpiade din clasa a IV-a, când a obținut mențiune la etapa națională la educație civică. Este pasionată de limba și literatura română și de limba franceză, materii la care s-a calificat pentru faza județeană, dar a participat și la faza locală a olimpiadei de limba engleză. Pasiunea ei este însă psihologia: ”Mă atrage foarte mult și psihologia, am citit cărți de psihologie. Mi se pare extrem de interesantă natura umană și cred că un psiholog poate ajuta oamenii, mai ales că are metode de a afla chiar și lucrurile ascunse despre fiecare. Îmi place să-i ajut pe ceilalți când au probleme, nu-mi plac conflictele. Consider că sunt o persoană care are puterea de a ajuta oamenii. Cred că avantajul meu este că sunt o persoană determinată. Îmi place să citesc mult, mă relaxez ascultând muzică, am suficient timp pentru școală și pentru prieteni, pentru că nu pierd timpul stând pe telefon”. Acum, Ema se pregătește și pentru olimpiadele de geografie și chimie.
• Maria Bicăjanu și Miruna Elena Atomei sunt colege în clasa a IV-a step by step, îndrumate de învățătoarele Cecilia Petrariu și Crinarela Vasilachi. Maria și Miruna sunt și bune prietene, astfel că au făcut echipă la olimpiada de educație civică.
”Este o materie interesantă, mi-a plăcut încă din clasa a II-a, mai ales proiectele pe care le aveam de făcut. Educația civică ne ajută să ne cunoaștem drepturile și îndatoririle pe care le avem, ca și copii. Pe mine m-a învățat cum să mă comport, am aflat că există opusul răului prin studierea cazurilor pregătite pentru olimpiadă. Îmi place mult și partea socio-umană, dar îmi doresc să ajung arhitect, pentru că am descoperit că îmi plac foarte mult geometria și să fac planuri de case. Bibliotecile secrete mă atrag în mod special”, spune Maria, un copil cu multe pasiuni. Face cursuri de actorie încă de la 6 ani, învață engleza și germana, are participări la concursurile de matematică și română destinate elevilor din învățământul primar și se pregătește pentru examenul de admitere în clasa a V-a la liceu.
Și Miruna este pasionată de teatru și citește mult: ”Îmi place educația civică, pentru că aflu lucruri interesante despre sănătate și cum să am grijă de mine și de cei dragi. Am multe pasiuni, dar pe primul loc e școala. Vreau să mă fac învățătoare, ca să devin ca doamnele mele învățătoare”.
• Matei Gabriel Niunin, din clasa a VIII-a D, este un alt elev al școlii cu numeroase participări la concursuri și olimpiade. A obținut cel mai mare punctaj pe școală la faza locală a olimpiadei de chimie și se pregătește acum pentru etapa județeană. S-a simțit atras să participe și la olimpiada de educație tehnologică, ”pentru că îmi place să-mi testez limitele, îmi place să cunosc lucruri noi, oameni noi, iar educația tehnologică am descoperit că mă poate ajuta să înțeleg mai bine lumea din jurul meu, cum funcționează economia, care sunt regulile în societate”. Este pregătit de prof. Lăcrămioara Smaranda.
Sportul este, alături de celelalte materii, o disciplină căreia și profesorii, și elevii îi acordă atenția cuvenită. Școala nr. 5 are câteva echipe: fotbal băieți și fete, ambele cu rezultate remarcabile la competițiile naționale. Echipa de fotbal băieți a câștigat recent locul II pe județ la Cupa Tymbark, desfășurată la Târgu Neamț.
Denis Constantin Aursulesei este în clasa a VI-a B și mijlocașul central al echipei școlii: ”Fac fotbal de la 7 ani și jumătate, sunt și la echipa de fotbal juniori a FC LPS Piatra Neamț. Îmi doresc să ajung la fel de bun ca Messi. Mă pregătesc de patru ori pe săptămână, câte o oră și jumătate de antrenament. La faza zonală am dat 6 goluri, iar la echipa de club multe, nici nu mai țin minte. Acum ne pregătim pentru Olimpiada gimnaziilor pentru clasele VI-VIII la fotbal”.
Școala Gimnazială nr. 5 are echipe de fotbal băieți și de fete care au obținut primele locuri la fazele municipale și județene de anul acesta, echipă de tetralton, echipă de cros. 54 de elevi au participat anul acesta la competițiile de profil.
Cristina IORDACHE