În fața noilor prevederi valabile de la 1 martie 2018, managerii spitalelor din Neamț au mers, de cele mai multe ori, pe acordarea sporurilor minime. În județ, cele mai multe spitale au dat salariile înainte de Paști, cu cel puțin o săptămână înainte de data obișnuită, 15 a lunii. Banii primiți au nemulțumit pe toată lumea, nu doar infirmierii și îngrijitorii, ci inclusiv medicii și asistenții. S-a lăsat cu proteste spontane și amenințări că nu se mai fac gărzi, s-a lăsat cu negocieri și numai în cele mai fericite cazuri s-a mers pe înjurat în surdină și înghițit amarul.
Care este, totuși, realitatea salariilor din sănătate? Dincolo de mituri, de proteste, de legile care se bat cap în cap?
* Proteste interne la Spitalul de Psihiatrie Roman
Atipică este situația de la Spitalul de Psihiatrie ”Sfântul Nicolae” Roman, spital monospecializat, unde veniturile personalului sunt completate consistent din sporurile pentru condiții deosebite și alte sporuri aferente. Managerul, dr. Anca Mihaela Hîncu, ne-a declarat că, pe martie 2018, sporurile date au fost mai mici, deși bugetul ar permite acordarea la nivelul maxim. A solicitat asta Consiliului Județean, printr-un memoriu.
”Proteste interne au fost, oamenii n-au ieșit în stradă, dar nemulțumiri sunt, pentru că sporurile au scăzut. Nouă încă nu ne-a comunicat Consiliul Județean nivelul sporurilor și vom vedea ce procent acordă ei. Trimit un memoriu către Consiliul Județean, prin care solicit păstrarea nivelului sporurilor pentru unitatea noastră. Suntem spital monospecialitate, toți oamenii trăiesc din sporuri la noi, întrucât valoarea este foarte mare și veniturile se ridică foarte mult. Avem prevăzut în buget acești bani, pentru toți salariații noștri. Serviciile medicale ni le-am realizat, deci primim banii de la Casa de Asigurări. În condițiile în care cineva de sus îmi limitează aceste sporuri, deși eu am fonduri, nu mi se pare deloc o idee bună sub nicio formă. N-ar trebui aplicată această limitare (n.n. – limita de 30% la acordarea sporurilor) în condițiile în care noi avem fonduri pentru salarii și pentru sporuri. Noi avem 50% și 75% sporuri, dorim să dăm nivelul maxim, ca și până acum, dar, probabil, în condițiile astea crește nivelul sporurilor pe CJ, ca ordonator principal de credite și la ei depășește, de asta sunt nevoiți să taie. Nu știu de unde vor tăia, tocmai de aceea fac acest memoriu, pentru că n-ar trebui să taie de la noi. Când e o tăiere de 5% mai înțelegi, dar, la noi, în condițiile în care lucrăm cu pacientul cu boli psihice, când oamenii s-au angajat și sunt plătiți pentru asta, este o muncă foarte grea, o muncă greu de dus și de suportat. Și atunci de ce să tăiem, ca să ajungem la nivelul celor care lucrează în alte secții?! Nu cred că poți avea același spor cu alte specialități”.
La spitalul de psihiatrie, salariile s-au dat înainte de Paști: ”Sporurile au fost mai mici, pentru că ni s-a spus să le dăm înainte de Paști. Salariile n-au scăzut, la nimeni, doar sporurile au scăzut, pentru că așa am fost constrânși. A trebuit să le calculăm din scurt, am dat salariile mărite, dar sporul nu s-a dat la nivelul salariului mărit, ci la nivelul celui din ianuarie. Legea s-a dat pentru medici și asistenți și au fost și alții nemulțumiți că lor ni li s-au mărit salariile, ca peste tot. Sporurile date au fost 50% la cei care aveau 50%”.
Dr. Anca Mihaela Hîncu a vorbit și despre cât de mult muncește personalul aici, mai ales că sunt doar 92 de angajați, față de 244 cât prevede schema de personal: ”Un om face treaba a trei oameni și-atunci, când ajungi să dai sporul la minim, nu știu cum va fi. Eu mai am doar un medic și ar trebui să am 7. Am avut trei, doi au plecat, mai am unul. Restul sunt 5 medici care fac doar gărzi. Și-atunci cum poate un medic să facă treaba a 5-6 medici?! E greu și pentru medici, și pentru asistenți… Dar nu găsești medici și tocmai de ei avem nevoie, fiindcă ei aduc bani în spital, prin serviciile medicale acordate. Atunci, de ce să tăiem sporurile, în aceste condiții?! Am 92 de angajați, față de 244 în statul de funcții, și 125-130 de pacienți pe lună. De asta depun acest memoriu, fiindcă este justificat. Noi am calculat bugetul încă de anul trecut și s-a luat în calcul această mărire. Inițial a fost aprobat. Doar că, dacă dăm sporurile la maxim, depășim 30%, cât e limita la total sporuri. Sperăm ca ordonatorul de credite să ia în considerare memoriul nostru și să găsim o rezolvare la problemele noastre”.
Potrivit listei salariilor la 31 martie 2018, publicate pe site-ul spitalului, sporurile sunt de 75% pentru tot personalul medical și de 50% pentru cei câțiva angajați ca paznic, muncitori, personal TESA. Salariul de bază al managerului a crescut de la 6.400 în martie anul trecut, la 8.000 lei acum. Și ar mai putea crește, dacă spitalul găsește director medical, postul fiind scos la concurs, luna aceasta. Sporul managerului este de 75% (6.000 lei), gărzile cumulează 7.041 lei și mai e norma de hrană, 316 lei lunar. Singurul medic specialist al spitalului are acum 11.499 lei salariu de bază (față de 3.718 lei, anul trecut), sporul de condiții deosebite este 75% – adică 1.395 lei, față de 2.788 lei anul trecut -, iar gărzile înseamnă 7.200 lei acum (față de 5.772 lei anul trecut).
Un asistent medical principal de grad 5 are acum 4.856 lei salariu de bază (față de 2.505 lei anul trecut), 75% spor de condiții deosebite (1.880 lei, față de 1.879 lei anul trecut), alte sporuri de 470 lei și 905 lei (față de 376 lei și 362 lei anul trecut), plus norma de hrană (316 lei, față de tichete de masă de 300 lei lunar).
Un psiholog practicant avea anul trecut 2.141 lei salariu de bază, iar la martie anul acesta, pentru gradația 1, salariul de bază este 2.877 lei, cu spor de 75% ( 2.158 lei acum, față de 1.606 lei), plus norma de hrană (316 lei).
Un infirmier de gradul 5 are acum 2.133 lei salariu de bază (față de 1.706 lei anul trecut), sporul de 75% (1.600 lei, față de 1.280 lei), alte două sporuri (360 lei și 553 lei, față de 256 lei și 493 lei).
* Bisericani – spitalul cu sporuri minime de ani de zile
Tot un spital monospecialitate este și Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. După noul regulament, față de 100% spor avut anterior, acum sporurile pentru condiții deosebit de periculoase au fost stabilite de la minimum 55% la maximum 85%.
La Spitalul Bisericani, însă, sporurile n-au fost niciodată 100%. Prin urmare, trecerea la noile valori a fost una ușoară, ca efort financiar, deși neplăcută pentru angajați.
Maria Anton, managerul interimar, spune că s-a aplicat legea și, foarte important!, infirmierele și îngrijitoarele nu s-au trezit cu venituri scăzute: ”Noi n-am avut nici înainte sporurile la maxim, că nu ne-am permis, astfel că acum a fost mai ușor să ne încadrăm. Sporurile sunt în medie 50%. Diferențiat: MDR (compartimentul TBC multidrog rezistent) are mai mult, pe secție au mai puțin, TESA și mai puțin. Sporurile sunt între 50 și 70%, nu am avut sporuri de 100%, cum au alte spitale monospecialitate, ca noi. Bineînțeles că și noi vrem sporuri la maxim din regulament, dar vom vedea. Ce va fi pentru toți va fi și la noi. Suntem 198 de salariați, din care 15 medici. Noi am primit banii pe 4 aprilie și pe 5 i-am dat salariaților, deci înainte de Paști. A trebuit să le calculăm într-o zi. Acum, urmează să recalculăm, pentru că, la verificări, am mai găsit diferențe. Nu mari, dar sunt banii oamenilor și le vom da ulterior! Infirmierelor nu li s-a mărit salariul de la 1 martie, dar nici nu le-au scăzut veniturile, fiindcă sporurile sunt aceleași. La spitalul nostru sunt aceleași de prin anul 2009, riscul aici e foarte mare și toată lumea vrea 85%, cât e sporul maxim. Dar vom vedea ce va mai fi în lege, ce se va mai reglementa pe parcursul anului și dacă vor fi și banii”.
Spitalul nu a mai avut timp să publice lista salariilor la 31 martie 2018, dar, potrivit veniturilor nete publicate pentru luna februarie, la Bisericani, managerul cu grad II avea 6.371 lei venit net, un medic primar de grad 5 avea de la 4.900 la 8.200 lei net, pneumologul de grad 5 avea 6.696 lei net, un biolog principal – 4.715 lei, un infirmier grad 5 – 2.500 lei, iar un îngrijitor 2.300 lei.
* Târgu Neamț – cam aceleași sporuri, salarii mai mari pentru medici
Dr. Florin Apostoae, managerul Spitalului Orășenesc Târgu Neamț, spune că sporurile acordate sunt ”cam aceleași”, iar salarii mai mici au doar două infirmiere: ”La noi nu sunt, deocamdată, proteste. Am reușit să ne încadrăm în marja minimă de sporuri, pe toate secțiile, corespunzător nivelurilor fiecărei secții. Doar la cabinetul de TBC, unde sporul a fost 100% și acum este de 55%, a scăzut salariul la cele două infirmiere, care nu au salarii mărite de la 1 martie. Așteptăm banii de la Ministerul Sănătății, de acolo sunt plătite. Ar putea să ajungă la 85% sporul pentru doamnele infirmiere, adică cel maxim conform regulamentului. Salariile nu s-au dat înainte de Paști, întrucât nu avem banii de Casa de Asigurări și nu putem să plătim înainte de data de salariu fără să avem banii în cont. La majoritatea secțiilor, sporurile de la 1 martie au rămas la fel ca înainte, doar la câteva secții au fost ceva mai mari. Urmează să încheiem contractul cu Casa de Asigurări, pe anul 2018, și vom vedea, trebuie să ne încadrăm în cei 30% cu sporurile. Toți medicii și asistenții au salarii mai mari, doar la infirmiere am făcut tot posibilul ca veniturile să rămână la fel, să nu scadă. De luna viitoare, vom cere și sumele care rezultă în urma calculelor pentru sporurile celor două infirmiere de la cabinetul TBC. Diferențierea pe sporuri este binevenită, fiindcă munca pe secții este diferită, nu se compară reumatologia cu Urgența, unde sunt 70 de pacienți pe zi”.
În lista salariilor publicată pe 31 martie 2018, cel mai mare spor, 75%, s-a dat la compartimentul ATI-chirurgie generală, unde un medic primar cu jumătate de normă are 8.304 lei salariu de bază. Un medic specialist are 11.923 lei, sporul de risc pentru asistenții medicali este de 15% și salariul de bază pentru un asistent grad 5 este 5.181 lei.
La Centrul de Primire a Urgențelor, se dă 50% spor, un asistent medical grad 0 are 4.001 lei baza, iar o infimieră debutantă cu grad 4 are 2.254 lei. Cel mai mic spor este 10%, la compartimentul Diabet.
Managerul spitalului, medic primar grad 4 și doctor în științe medicale, are salariul de bază de 13.636 lei, directorul medical are grad 3 și 12.361 lei salariul de bază.
* 75% pentru gărzi la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
La Spitalul Județean, după proteste mai mult sau mai puțin spontane, după amenințarea medicilor că nu vor mai face gărzi fiindcă li s-au redus sporurile pe secții și gărzi, după salarii mai mici cu 500-600 de lei în cazul unor asistente și infirmiere și după promisiunea lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, că se vor căuta soluții pentru cei care au pierdut la leafă, s-a ajuns la concluzia că speranța e tot la Consiliul Județean, de unde ar trebui să vină mai mulți bani, ca să se acopere pierderile. Managerul Cristina Iacob Atănăsoaie declară ”Domnul președinte Ionel Arsene a spus că încearcă să mărească suma pe care o dă Spitalului Județean pentru aceste sporuri. Se vor face niște eforturi și calcule pe toate instituțiile arondate Consiliului Județean și încearcă să ne dea nouă o sumă mai mare, încât să acoperim pierderile infirmierelor și îngrijitoarelor, și să rezolvăm cu gărzile de sâmbătă și duminică. Din ce-am discutat cu alți manageri din țară, majoritatea spitalelor au sporurile la minim. Unii au gărzile pe sâmbătă și duminică plătite mult mai puțin decât la noi. Noi avem 75%, în țară sunt spitale mari care au între 25-50%”.
Spitalul Județean nu a publicat lista funcțiilor plătite nici la 30 septembrie 2017, nici la data de 31 martie 2018, cum prevede legea salarizării unitare.
* La Bicaz, lumea muncește, n-are timp de proteste
La Spitalul Orășenesc Bicaz, se dau cam aceleași sporuri ca până acum, inclusiv la gărzi. Pentru a compensa banii pierduți la leafă de infirmiere și îngrijitoare se caută soluții, spune dr. Letiția Damoc, managerul spitalului.
”Nu sunt proteste la noi, lumea muncește, nimeni nu și-a exprimat vreo nemulțumire. Cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate dintre personalul nostru de acum sunt dintre cei care, în 2011, și-au pierdut locul de muncă și știu foarte bine ce înseamnă asta. O oarecare nemulțumire există și noi considerăm că nu este corect să se facă diferențierea la salarii. Din partea medicilor și asistenților… Însă toată lumea consideră că sunt bani frumoși, care ar trebui să motiveze pe oricine. Nedreptatea este față de infirmiere, îngrijitoare, la personalul TESA. Păcat că s-a procedat așa, pentru că afectează relațiile în cadrul echipei. Chiar dacă există rațiune, când e vorba de bani, de nevoi, de necazuri, la un moment dat, rațiunea nu mai este pe primul loc. Ne gândim chiar să îndulcim puțin situația acestei categorii de personal și să găsim soluția să compensăm veniturile infirmierilor și îngrijitorilor, chiar cu sumă cât de mică, sub formă de premiu. Pentru că nu le-a fost mărit salariul. Pentru a-i ajuta să simtă că și ei fac parte din echipă. Sporurile la asistenți și la medici s-au dat la minim – a scăzut doar de la 15% la 12%. Pe CPU s-a dat 50%, cât a fost. Nu s-a umblat nici la sporul de gărzi, pentru că mi se pare anormal să fie plătit cineva pentru o muncă suplimentară mai puțin decât la norma de bază. Și noi avem colegi care vin în continuare din Iași, din Roman și fac gărzi la noi și ne ajută, deși ar fi putut să meargă la Spitalul Județean. Am considerat că este corect să păstrăm sporul de gardă. Am avut șansa să ne și încadrăm în cuantumul de 30% pe ordonatorul principal de credite, care este primăria. Dacă le-aș da medicilor și asistenților sporurile la maxim, nu ne-am mai încadra în 30%. Eu înțeleg că sunt nedreptăți, dar ar trebui acum un pic de calm. Trebuie explicat. Din păcate, este o problemă pe care cei de sus o pasează conducerilor unităților sanitare, care, din păcate, sunt puse la zid. Dar să nu uităm că totul trebuie să fie cu încadrare în resursele financiare și în legi, care la noi sunt atât de interpretabile. Este imposibil, de neacceptat, să vii să dai lămuriri la norme metodologice de aplicare a unei legi și să dai ordonanțe care bat legea!”.
O clarificare în plus va fi după 24 aprilie, când se va discuta cu sindicatul. Fiindcă ”noi am dat salariile pe 6 aprilie, înainte de Paști, și urmează să mai facem calcule, să vedem cum putem compensa pentru cei care nu au creșteri salariale de la 1 martie”. ”Sunt aceste diferențe la creșterile salariale, deși părerea mea e că mai bine dădea treptat la toată lumea. S-a creat această falie, nu fisură, iar în Medicină, dacă nu există echipă, nu se poate face nimic. Iar lumea trebuie să înțeleagă că mai este și voința celor de sus să ne dezbine, ca să poată ei conduce cum vor. De aceea e nevoie de calm, de înțelegere și este nevoie ca pacientul să nu simtă aceste diferențe”.
Ultima listă a funcțiilor salarizate la Spitalul Bicaz este pe februarie 2018 și potrivit datelor, managerul cu grad II avea 8.125 lei salariu de bază și 316 lei norma de hrană. Directorul medical cu grad II avea baza (7.938 lei) și norma de hrană (316 lei). Un medic primar cu grad 5 avea 5.605 lei salariu de bază, 15% spor de condiții de muncă (841 lei), între 2.306 și 6.150 lei spor de gărzi (sau 2.460-3.690 lei spor pentru gărzile din zilele nelucrătoare), plus norma de hrană.
O infirmieră cu grad 5 avea 2.310 lei baza, 1.155 lei spor de condiții, 347 lei spor de tură, 665 lei spor pentru sâmbete și duminici și norma lunară de hrană. O îngrijitoare cu grad 5 avea 2.102 lei baza, 315 lei spor de condiții, tot 315 lei spor de tură, 454 lei spor pentru sâmbete și duminici și norma de hrană.
* Romanu-i fruncea!
La Spitalul Municipal de Urgență Roman, lucrurile stau cel mai bine, primăria a alocat fonduri pentru sporuri care, cumulate, se duc la 40%. Dr. Maria Andrici spune că ”Ordonatorul nostru principal de credite, care este Primăria Roman, ne-a comunicat o sumă de 1.800.000 lei lunar pentru sporuri, care reprezintă mai mult de 30% pe spital, este de peste 40%”. ”În aceste condiții, am putut acorda sporuri mai mari decât nivelul minim din regulament și am scăzut doar unde legea a dispus scăderea sporului. Nemulțumiri n-au fost, decât la nivelul Administrativ, unde n-au primit nimic. Iar la pneumologie, doi asistenți au primit, de anul acesta, un spor de 15%. Ei nu aveau până acum, dar trebuie să facem evaluarea locului de muncă, mai întâi, pentru a putea acorda acest spor. Sporurile au fost acordate la salariul lunii ianuarie 2018. Veniturile au crescut pentru medici și asistenți, iar sporurile s-au menținut cam la același procent. Acolo unde am putut crește, am crescut, că ne-a permis legea și pentru că primăria ne-a ajutat. La ATI, este spor de 70%, la Centrul de Primire a Urgențelor sporul a crescut la 60% de la 50%, la Psihiatrie a rămas 75%. Situația pentru martie nu e bătută în cuie, în aprilie sunt mai multe zile libere și weekend-uri. Noi am menținut la 100% sporurile pentru zile libere și weekend-uri la medici și asistenți. Dacă în aprilie depășim 1.800.000 lei, recalculăm”, a adăugat managerul.
Din lista publicată pe site-ul spitalului la 31 martie 2018, iese în evidență salariul de bază al managerului – 17.956 lei – cel mai mare din toate spitalele județului, demn să stârnească invidia celorlalți directori. Dr. Maria Andrici spune că s-a făcut o greșeală la calculul salariului de bază, pentru că normativele au apărut toate odată, pe 29 martie: ”Salariul de bază este plafonat la nivelul celui din 2022. Este o greșeală în listă. Salariul meu e cel din grila pentru anul 2022, adică 14.975 lei. La momentul respectiv, s-a aplicat legea 79 din 29 martie, unde spune că salariul managerului este salariul directorului medical plus 10%. S-a constatat, ulterior, că depășește pragul din grila pentru anul 2022, care înseamnă 14.975 lei. Dar noi a trebuit ca vineri, pe 30 martie, să publicăm lista. Este singura greșeală din lista publicată pe site”.
Cristina IORDACHE