Acasă Actual Jale şi lacrimi pentru preotul Vasile Adiaconiţei

Jale şi lacrimi pentru preotul Vasile Adiaconiţei

Marţi, 17 aprilie, la intersecţia care duce spre satele Târpeşti şi Ţolici din comuna Petricani, sute de de oameni l-au aşteptat pe părintele Vasile Adiaconiţei să ajungă cu maşina mortuară de la Iaşi. Reprezentanţi ai administraţiei locale, în frunte cu primarul Ticuşor Vasiliu, viceprimarul Ioan Cristian Apostol, angajaţi ai primăriei, preoţi (fostul protopop de Târgu Neamţ, preotul Ioan Dogaru, preotul Mugurel Ungureanu de la biserica din Târpeşti şi alţii), consilieri locali, profesori, elevi şi sute de simpli cetăţeni l-au întâmpinat pe părintele lor cu lacrimi şi durere. Soţia preotului Vasile Adiaconiţei a fost de departe persoana cea mai îndurerată şi, totodată, cea mai consolată de cei apropiaţi. O prezenţă notabilă a fost şi cea a ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care s-a rugat împreună cu comunitatea pentru preotul Vasile Adiaconiţei la biserica din Ţolici.

O simplă discuţie cu cetăţenii simpli din comună este edificatoare pentru cât de mult a fost iubit şi respectat preotul Vasile Adiaconiţei.

Un om şi un preot extraordinar. Nici nu am cuvinte. Era tare de treabă. Era de 23 de ani preot aici şi toată lumea îl iubea. Era un om simplu, gospodar. Era ca şi noi, un om simplu. Aşa se comporta atunci când nu slujea la biserică. Avea un suflet minunat. Nu ştiu dacă se va mai naşte un preot ca părintele Vasile. Am sperat până în ultima clipă că se va însănătoşi. Duminică a slujit la biserică, şi la nici 2 ore s-a întâmplat tragedia”, ne spune o doamnă din satul Târpeşti.

Tinerii ăştia cu permis nu mai ştiu de frică. Acum o săptămână şi câteva zile a mai murit o femeie din Ţolici, tot la fel, călcată pe trecerea de pietoni. Şi chiar părintele Vasile se plângea de această tragedie. Şi uite cum e viaţa, că şi el a pierit la o săptămână călcat de o maşină tot pe zebră. Aşa i-a fost scris să moară. Băiatul care l-a călcat cu maşina pe părintele Vasile are rude în Ţolici. Mătuşa lui e de loc din Ţolici. E sora tatălui băiatului. Mare tragedie. Doamne, ce om şi preot a fost! Pâinea lui Dumnezeu!”, ne spune o altă doamnă din satul Ţolici.

Nu vă închipuiţi cât de iubit era şi este părintele nostru, Vasile! Slujea la biserică şi pentru doi enoriaşi. Dădea bani la toţi copiii care veneau la biserică. Parohia dânsului era mică, dar avea un suflet tare mare. L-au iubit până şi pocăiţii, că în Ţolici sunt mulţi cetăţeni de alte confesiuni religioase, adventişti şi penticostali. Când a fost părintele în operaţie la Iaşi, toată comunitatea de pocăiţi s-au rugat pentru el la biserica lor. A fost părintele nostru. Ne-a fost ca un tată”, ne spune cu lacrimi în ochi un cetăţean din Ţolici, prieten de familie cu părintele Vasile Adiaconiţei.

O mare tragedie, o mare pierdere pentru familie şi pentru comunitate. Va rămâne în amintirea mea datorită vocii frumoase pe care o avea părintele şi datorită calităţilor umane ale dânsului. Un om deosebit de modest. Ţin minte pe vremea când locuiam în Târpeşti, că toţi banii care-i primea de Ajun de la enoriaşi, pe toţi îi dădea copiilor din sat. Chiar mama zicea că preotul Vasile nu rămâne cu niciun ban de Ajun. Totodată, tragedia în sine mă şi revoltă. Administraţia locală din Târgu Neamţ ar trebui să ia măsuri , ca să nu se mai ajungă la asemenea tragedii”, ne-a spus şi Maria Vrînceanu, consilier local la Târgu Neamţ, de loc din Târpeşti.

În Târgu Neamț, la locul unde preotul a fost accidentat, oamenii au pus zeci de candele. Trupul neînsufleţit al preotului a fost depus ieri la biserica din Ţolici, iar în această după-amiază va fi depus în biserica din Târpeşti. Joi, ora 12, la biserica din Târpeşti va avea loc înmormântarea. (C.T. STURZU)

GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here