Știre actualizată. Schimbări majore în acționariatul societăților municipiilor și în cele județene

Actualizare: Dat fiind interesul manifestat în ultimele ore de toate categoriile de foști și actuali aleși locali, revenim cu precizări.

Atribuirea acțiunilor nu se face din oficiu. Cei care îndeplinesc condițiile legale trebuie să depună mai întâi cereri de înscriere în Registrul Unic Special deschis pentru aleșii locali acționari. Aceste cereri se înregistrează numai la Secretariatul fiecărui consiliu județean. Urmașii aleșilor locali decedați vor face dovada reprezentării prin acte de succesiune. Aleșii locali înlăturați din funcție din motive de incompatibilitate sau conflict de interese sunt decăzuți din drepturi.

Știre inițială: În noianul de știri serioase sau de păcăleli de 1 aprilie, a trecut total neobservată una care va produce schimbări de structură în acționariatul tuturor societăților comerciale pe care județul, municipiile sau chiar unele comune le-au înființat pentru a desfășura diverse activități. La Piatra Neamț vorbim despre Publiserv, Locativserv, Salubritas etc. La județ Troleibuzul, Drupo, ca să dăm doar câteva exemple.

O inițiativă adoptată de mai mulți parlamentari, dintre care și doi din Neamț, trecută tacit prin cele două camere ale Parlamentului și publicată în Monitorul Oficial cu termen de intrare în vigoare 1 aprilie 2018 stabilește că toți foștii primari, foștii vice-primari și foștii consilieri locali primesc un număr de acțiuni în aceste societăți în funcție de perioada în care au fost consilieri și dacă au reprezentat societățile în diversele adunări generale ale acționarilor.

Deocamdată, în bunul spirit românesc, legea nu are norme de aplicare, dar ea va fi în mod sigur în atenția Guvernului în zilele următoare, considerâdu-se că este un prim pas spre mult discutata descentralizare.

Este foarte ciudat că nimeni nu a discutat impactul unei asemenea legi și cum va afecta ea activitatea acestor societăți. Sub protecția anonimatului, un lider PNL local, fost primar, susține că legea este o lovitură pe care PSD-ul o dă PNL-ului știindu-se că marile orașe, unde există asemenea societăți au fost câștigate de PNL, ceea ce le-a dat dreptul să-și pună oamenii în conducerea lor. (M.N.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *