Când politicul și interesele personale se instalează înaintea interesului public, abuzurile fără limită și fără rușine sunt la ele acasă. În Neamț, există deja un caz de manual, petrecut în martie 2016, când președintele Consiliului Județean de atunci, actualul senator Emilia Arcan, semna ordinul de demitere pentru managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Demiterea venea firesc după o lungă perioadă de război de gherilă dusă de președintele Consiliului de Administrație al spitalului împotriva directorului Ioan Lazăr.
Pentru a explica de ce asta se încadrează în definiția aberației, se cuvine amintit că președintele CA era Dan Vasile Constantin, care nu putea pricepe (sau accepta) că un manager nu execută ordinele venite de la CA. Ioan Lazăr era considerat unul din oamenii lui Culiță Tărâță, aflat în război deschis cu cei din PSD. De aici și graba de a-l demite pe Lazăr, cu doar 3-4 luni înainte de expirarea contractului său de management, ca un exemplu de ce pot păți oamenii lui Tărâță după dispariția acestuia.
Dan Vasile Constantin și ceilalți din CA au căutat zile în șir motive de demitere. Prin mijloace media, au fost livrate opiniei publice informații apocaliptice despre situația spitalului, iar dr. Lazăr era, aproape zilnic, executat public. Demiterea s-a făcut până la urmă, în baza unui material întocmit de Consiliul de Administrație. Pompieristic și fără substanță, dar asta nu avea nicio importanță. Bref, materialul spunea că dr. Lazăr se face vinovat că a încheiat contractul pentru reabilitarea secției Pediatrie fără a avea prevederi bugetare, că nu a cheltuit toți banii pe care-i avea prevăzuți în buget și, la sfârșitul anului 2015, i-a virat înapoi Consiliului Județean.
* Cum s-a sesizat din oficiu Serviciul de Investigare a Criminalității Economice
O notă de informare întocmită de reprezentanții Consiliului Județean Neamț (nr. 2789/15.02.2016) a stat la baza sesizării din oficiu a celor de la Criminalitate Economică. După doi ani și un pic, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț demontează toate acuzațiile de abuz în serviciu pe care dr. Ioan Lazăr le-ar fi comis ca manager al spitalului și clasează cauza.
Interesantă este argumentația, care demostrează că toată agitația de la Consiliul Județean a fost un circ menit să ascundă adevărata cauză a demiterii: eliminarea unui om care nu executa fără crâcnire ordinele.
Propunerea de clasare a faptelor este un mic manual pentru cei din Consiliul Județean despre cum nu se face o notă de informare. Pentru că, de foarte multe ori, cei de la Criminalitate Economică sunt nevoiți să demonstreze tâmpeniile unora sau altora care aruncă în spațiul public acuze fără să se teamă de consecințe.
* Prima acuză: contract fără prevederi bugetare pentru Pediatrie
Reabilitarea secției Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț are o istorie tumultuoasă. Investiția a fost aprobată prin hotărârea 89/2014, iar contractul nr. 22851 a fost semnat pe 14 august 2015. În nota de informare a Consiliului Județean, se subliniază că nu ar fi existat prevederi bugetare care să permită semnarea contractului, ceea ce ar fi însemnat un abuz în serviciu din partea managerului.
Ce au constatat cei care au desfășurat urmărirea penală? Că ”În bugetul rectificat pe anul 2015, pus la dispoziție în copie de reprezentanții Consiliului Județean Neamț, această investiție figurează aprobată cu întreaga valoare, respectiv 14.902.000 lei (14.902 mii lei) din care, pentru anul 2015, 1.000.000 lei (1.000 mii lei), motiv pentru care se poate concluziona că nu are nicio importanță data la care a fost încheiat contractul de investiție, în acest sens neexistând nicio încălcare a legislației”.
Mai scurt și mai la obiect: nu există abuz în serviciu.
* A doua acuză: ”crima” de a da banii înapoi Consiliului Județean
A doua acuzație adusă managerului a fost mult mai perversă. Acesta ar fi avut munți de bani, puși la dispoziție de Consiliul Județean și Ministerul Sănătății, dar nu i-a cheltuit. Mai mult, a avut nerușinarea de a returna banii Consiliului Județean, la încheierea anului.
Povestea banilor ține de celebrul contract al investiției în reabilitarea și modernizarea blocurilor operatorii. Aici au venit, inițial, bani de la o firmă privată, după care s-a semnat un contract multianual, cu valoare de 26.000.000 lei. Întrebarea logică este de ce nu s-au cheltuit banii, în condițiile în care ei existau.
Ce spun specialiștii de la Criminalitate Economică, după ce au documentat cazul: ”Deoarece în cadrul acestui contract au apărut probleme legate de soluțiile tehnice, lucrările previzionate pentru anul 2015 nu au fost efectuate în totalitate, în consecință nu au fost întocmite situații de lucrări parțiale. Plățile se pot efectua doar în baza unor documente justificative în cazul investiților, acestea fiind situații de lucrări care atestă recepționarea parțială sau finală a unor lucrări. Deoarece aceste lucrări nu au fost recepționate, nu s-a putut efectua nici plăți din alocările bugetare, motiv pentru care, la sfârșitul anului 2015, fondurile au fost returnate. Se poate concluziona că ar fi existat încălcări ale legii în situația în care, dimpotrivă, s-ar fi efectuat plăți pentru lucrări neexecutate, deci decizia reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț de a returna sumele a fost una corectă”.
Tot scurt și la obiect: nu există culpă, s-a respectat legislația.
* Apărarea lui Lazăr
”…necheltuirea în totalitate a sumelor alocate nu îmi poate fi imputată, cauzele fiind multiple, dar neimplicând culpa mea. Astfel, creditele bugetare neangajate rezultă din economia realizată datorită ofertelor cu prețuri mai mici decât cele estimate, din lipsa de finanțare de la Consiliul Județean, din cauza timpului scurt avut la dispoziție pentru organizarea procedurii de achiziție și pentru executarea lucrării, din cauza aparaturii care nu a fost livrată de către furnizor în termenul asumat în contract până la 31.12.2015, din cauza lucrărilor nefinalizate în termenul asumat în contract etc.”
* A treia acuză: factură pentru aparate radiologice achitată ilegal
Multă vâlvă a fost făcută cu achiziționarea unui aparat Roentgen pentru explorări imagistice și a unei mașini automate de developat de la firma Editronic Internațional SRL. Trebuie menționat că aparatele făceau parte din contractul pentru reabilitarea Pediatriei și că ele nu au fost puse în funcțiune nici acum, deși, de doi ani, Ioan Lazăr nu mai poate pune piedici avântului managerial de la spital.
Dincolo de filmul de prost gust, cu încurcarea aparatelor și scenariile demontate din jurul său, a se reține că managerul spitalului a fost acuzat că a plătit o factură (nr. 14186 din 22.12.2015) nerespectând prevederile legale. Este vorba de 100.000 lei, un avans pentru achiziționarea aparatelor.
Ce rețin și conchid anchetatorii? ”Plata parțială a acestei facturi s-a efectuat în luna decembrie 2015 întocmindu-se legal (…) De asemenea, se constată că factura are aplicată viza de control financiar preventiv cu mențiunea bun de plată doar pentru valoarea de 100.000 lei.
Afirmația membrilor comisiei din cadrul Consiliului Județean Neamț, consemnate în nota nr. 2798/15.02.2016 cum că angajamentul facturii respective este nelegal, nu au nicio susținere, deoarece plata parțială a facturii s-a făcut în limita celor 100.000 lei aprobați în bugetul de venituri și cheltuieli a instituției, iar angajamentul este aferent unei acțiuni multianuale”.
Concluzie: plata s-a făcut cu respectarea legii!
* Doi ani pierduți la spital
Manevrele pentru înlăturarea lui Ioan Lazăr de la șefia spitalului, cu argumente puerile și ușor de demontat, nu au schimbat în bine activitatea instituției. Dr. Lazăr i-a succedat, interimar, chirurgul Alexandru Juncu, apoi, cale de mai multe interimate, Liviu Negelschi.
Spitalul a început să acumuleze datorii, în ciuda banilor direcționați de Consiliul Județean Neamț. Asta în timp ce se prezentau date trunchiate și planuri de reorganizare fără nicio legătură cu realitatea. Și cu trecere nonșalantă peste faptul că investițiile de la Pediatrie și Blocul Operator au bătut pasul pe loc, dacă nu cumva au dat înapoi. În acest moment, 2018, lucrările de la Pediatrie tot nu sunt finalizate, sunt mari probleme cu mobilierul, aparatul plătit pe timpul lui Lazăr nu este instalat, iar finalizarea blocul operator este undeva în ceața lăsată de firma de consultață!
Se poate vorbi despre doi ani, pierduți pompieristic, în ciuda banilor direcționați cu prioritate la spital de noua conducere a Consiliului Județean.
Ca argument suplimentare pentru afirmația că problematica la Spitalul Județean este exact aceeași ca acum doi ani, se mai cuvine o precizare: cel care se ocupă acum de supravegherea spitalului este fost președinte al Consiliului de administrație, adică Dan Vasile Constantin, recuperat la cabinetul președintelui Consiliului Județean Neamț pe post de consilier personal, după ce a fost, iarăși, dovedit incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Iar în acest moment, s-a spus asta public, investițile la spital reprezintă o prioritate în activitatea sa.
La final, rămân câteva întrebări. Prima ar fi care sunt argumentele legale pentru demiterea lui Ioan Lazăr ? Întrucât cele prezentate public în 2016 și prin note de informare nu au nici consistență, nici valabilitate juridică. Iar dacă demiterea s-a făcut fără argumente sau cu unele refutabile, există vreun vinovat?
Valentin BĂLĂNESCU