ACTUALIZARE ORA 10.55: Protestul a luat sfârșit la Spitalul Județean Neamț. După ce managerul a admis că au fost și erori la calculul salariilor, cu sporuri aplicate la veniturile din ianuarie, subliniind că, acum, sporurile se dau la salariile din martie, una din propuneri a vizat organizarea unei întâlniri între reprezentanții sindicaliștilor și președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. Asta s-ar putea petrece miercuri sau joi.
Între timp, sindicatul Solidaritatea Sanitară strânge semnături pentru o acțiune în instanță pentru a fi scoase de sub plafonul de 30% sporurile aferente gărzilor și muncii în ture sâmbetele și duminicile, ”conform art. 38, alin. 3, lit. h din legea 153”.
ACTUALIZARE ORA 10.15: Protestatarii s-au mutat în fața biroului managerului. Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie a ieșit să discute cu angajații nemulțumiți. Ea a explicat că ”s-a primit circulara cu 2 salarii compensatorii”, că ”la spitalul județean, banii de sporuri sunt de la Consiliul Județean” și că, până una-alta, ”acesta e fondul disponibil”, suficient doar pentru a asigura ”sporuri minime pentru toată lumea”.
Liderii sindicaliștilor susțin că protestul este unul spontan, chiar dacă el a fost deja anunțat ca parte din calendarul acțiunilor sindicaliste. Numărul nemulțumiților se apropie de 100. Potrivit Angelei Gherasim, înainte de ora 9 s-ar fi făcut presiuni asupra angajaților, pe secții, iar amenințările i-au înverșunat pe oameni, motivându-i să iasă la protest.
Discuțiile cu managerul spitalului se poartă acum pe ton înalt, liderii de sindicat stau pe margine și îi lasă pe angajați să își spună nemulțumirile.
ACTUALIZARE: Aproape de ora 10, grupul nemulțumiților reuniți în curtea spitalului județean a crescut. Se scandează ”Nu vă bateți joc de noi, ne vrem banii înapoi!”.
Dr. Brândușa Pavlidis, șeful secției UPU, a declarat că, la protest, participă ”doar cei ieșiți din tură și cei liberi azi”, că ”activitatea este normală în UPU”. Afirmațiile sale sunt întărite și de asistenta șefă.
La UPU, principala nemulțumire este legată de reducerea sporului de la 75 la 55%, ”în condițiile unui volum de muncă de 200 de pacienți pe zi de weekend și peste 150 de pacienți în zi obișnuită de lucru”.
***** ȘTIRE INIȚIALĂ:
Sindicaliștii de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au început săptămâna protestelor cu programata și anunțata grevă de avertisment. Planificată pentru luni, în intervalul 9-11, acțiunea de protest a celor de la spitalul județean este în faza… organizării. La ora 9.15, pe treptele care leagă pavilionul administrativ de zona spitalului vechi, câțiva nemulțumiți făceau planul de grevă.
Potrivit primelor informații, la protest participă, în principal, cadre medicale din Unitatea Primiri Urgențe și secția Anestezie-Terapie intensivă.
De asemenea, s-au raliat protestului asistentele de la sala de nașteri, pentru că li ”s-a redus sporul de la 25 la 15%” și pentru că nu au infirmieri. Tot de aici a apărut și o primă propunere: să se stabilească un spor unic, care să se împartă pe tot spitalul.
Greva de avertisment de astăzi, 7 mai, este doar una din etapele anunțate de sistemul sanitar și este de așteptat ca nemulțumirile angajaților din Sănătate să culmineze vineri, 11 mai, cu o grevă generală.
Medicii nu sunt o categorie semnificativă în rândul protestatarilor, fiind singurii avantajați de noua lege a salarizării și noile reglementări ale sporurilor din sistem. În schimb, asistentele și infirmierele reprezintă cea mai afectată categorie de angajați, cel puțin în privința veniturilor lunare comparativ cu, susțin ele, munca depusă. Punctual, sunt situații în care venitul unei asistente a scăzut cu până la 700-800 de lei în aprilie față de martie. Pe lângă asistente și infirmiere, participă la grevă și angajați din medicina de laborator, biologi, chimiști, brancardieri, personal TESA (tehnic, economic și socio-administrativ).
În vreme ce protestatarii se vor aduna în curtea Spitalului Județean Neamț, activitatea va trebui asigurată la minimum 33%.
Întreruperea activității de astăzi va fi urmată, mâine, 8 mai, de o ultimă rundă de negocieri cu ministrul Sănătății, al Muncii și al Finanțelor, în încercarea de a evita greva generală de vineri. În cazul în care negocierile vor eșua sau sindicaliștii din Sănătate nu vor fi mulțumiți cu promisiunile Guvernului, pe 11 mai e anunțată grevă generală. (C.I.)