Cazul profesorului Smău: școala pasează la Inspectoratul Școlar, apar noi victime

Consiliul de Administrație al școlii nr. 1 Răucești s-a întrunit astăzi, 9 mai, în ședință, pentru a decide soarta profesorului de muzică Gheorghe Smău, acuzat că a trimis unor elevi mesaje cu conotaţii sexuale. S-a lăsat cu paritate și cu pasarea cartofului fierbinte – scuzați expresia! – spre Inspectoratul Școlar.

Au fost prezenţi toţi cei 9 membri ai Consiliului de Administraţie. A fost vot secret. Unul din ei a votat pentru nesancţionarea profesorului de muzică. Restul de 8 au votat pentru sancţionare, dar, din cei 8, 4 au votat pentru sancţionare cu interzicerea funcţiei de îndrumare şi control, adică nu va putea fi diriginte, director sau metodist, conform art. 280, alin. 2, litera e, din Legea Educaţiei. Ceilalţi 4 membri au votat sancţiune prevăzută în art. 280, alin. 2, litera f, care se referă la desfacerea contractului de muncă. O să vorbesc la Inspectoratul Şcolar, pentru că este paritate în acest caz. Prof. Smău este în concediu medical şi va lua şi el la cunoştinţă decizia Consiliului de Administraţie. A cerut o adeverinţă de la şcoală pentru spitalizare. Prof. Smău în acest moment este spitalizat”, a declarat prof. Traian Anton, directorul şcolii.

De altfel, încercarea noastră de a lua legătura cu prof. Gheorghe Smău a primit din partea acestuia un SMS: ”Hristos a Înviat! Am cedat psihic. Au reuşit să mă dea peste cap, directorul Traian şi acel elev rău. Sunt internat la Psihiatrie, la Piatra. Sănătate!

Contactată telefonic, inspectorul școlar Elena Laiu a spus: ”Voi discuta şi cu juristul nostru de la inspectorat şi vom lua o decizie. Deocamdată, nu vă pot spune nimic, dar vom ţine legătura şi vă voi informa ce se va decide în acest caz”.

* Liderul fanfarei Răuceşti îl denunță pe profesorul Smău 

Între timp, apar noi informații în privința mesajelor cu conotații sexuale pe care le-ar fi trimis profesorul de muzică. Potrivit declarațiilor, ar fi mai mulți cărora Gheorghe Smău le-a adresat SMS-uri porcoase. Unul dintre ei este Silviu Pavel, actualul lider al renumitei fanfare din comuna Răuceşti. Acesta susține că, pe când era elev – avea numai 13 ani -, a primit de la profesorul de muzică mesaje similare:

Acum patru ani de zile, eram student la Conservator şi, la acea vreme, fanfara era condusă de prof. Smău. La acea vreme, nu aveam nicio legătură cu fanfara. Am citit în articolul dvs. că prof. Smău mă acuză că aş vrea să-i iau locul la catedră. Nimic mai fals! Nu vrea să iau locul nimănui şi nu îmi doresc să fiu profesor de muzică la Răuceşti, ci în oraş. M-am înscris la examenul de titularizare şi am fost la domnul director Traian Anton, să îl rog să îmi spună dacă dosarul meu de înscriere la examen este complet. Prof. Smău m-a văzut ieşind din biroul directorului şi probabil a interpretat. Eu am aflat de reclamaţia unui elev împotriva prof. Smău la începutul unei repetiţii cu elevii din fanfară, când deja plângerea era depusă la domnul director. Nu am niciun amestec în acest scandal. Deşi deţin şi eu de la unii elevi unele conversaţii trimise de prof. Smău, nu am dorit să le fac publice, tocmai în ideea de a nu mă implica. Nu am afirmat niciodată că aş vrea să-i iau locul la catedră. Sunt unii profesori care-l susţin şi aceiaşi profesori nu mă văd pe mine cu ochi buni. Însă ar trebui să ştie că, în 2005 sau 2006, când aveam 13 ani, prof. Smău mi-a trimis şi mie mesaje cu conotaţii sexuale. Mă întreba prin mesaje cât o am de mare şi să mi-o măsor şi să-i spun mărimea. Fac aceste declaraţii pentru părinţi şi să demonstrez că nu doresc să-i fac niciun rău prof. Smău. Încerc doar să-i conving pe cei care nu cred că tot ceea ce se spune despre prof. Smău este adevărat. A trimis mesaje cu conţinut obscen şi cu conotaţii sexuale multor elevi. Trimite mesaje de aproximativ 10 ani de zile, dacă nu mai mult”, a spus Silviu Pavel. (C.T. STURZU)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *