Cerșetorii de bine de la Rotaract Piatra Neamț

Ultima ispravă Rotaract Piatra Neamț s-a desfășurat în perioada 25-27 mai a.c. Cu ochii pe Ziua Copilului, s-au lipit de Carrefour și anunțau că noi dăruim, iar ei strâng, după care distribuie. Ce dăruim? Alimente cumpărate de la marketurile din rețea. Potrivit enunțului din fluturașii distribuiți, ”alimentele donate vor fi direcționate copiilor ce locuiesc în centrele sociale din județul Neamț și familiilor nevoiașe identificate prin proiectul «Harta Dăruiește»”. Acesta ar fi scopul. Unii sunt de părere că e vorba de un obiectiv, oricum amestecat și prost prezentat.

Copiii instituționalizați nu o duc chiar rău la capitolul alimente. Ei au nevoie de căldură, de dragoste, de familie. Emoționant și lăudabil ar fi, de exemplu, ca rotaractienii, împreună cu puternicii și influenții rotarieni, să ia astfel de copii la ei acasă, la sfârșit de săptămână sau la o sărbătoare. Să facă ceva în plus. Iar dacă vor cu adevărat să marcheze Ziua Internațională a Copilului, să umble la propriile buzunare, nu s-o facă pe intermediarii, eventual să se laude, pe banii altora. Păcat că o astfel de campanie nu a fost organizată direct de Carrefour.

În fluturaș sunt invocate și familii nevoiașe, fără niciun fel de detalii, dar cu trimitere la o hartă. Enunțul fiind confuz, lumea n-avea cum înțelege legătura cu 1 Iunie, însă aceasta există. Trebuie să intri pe internet ca să descoperi 11 familii din județ, în principal cu mulți copii sau monoparentale. Oameni necăjiți, care (nu ce) au nevoie de ajutor constant și consistent, nu doar sub formă de alimente strânse la o ciupeală pe altarul publicității deșănțate. Pentru aceste familii în mare dificultate, merită construit un proiect de durată, de anvergură, desfășurat sub binecuvântarea clopotului rotarian. Doar că trebuie explicate și criteriile de selecție a familiilor. Altfel, tot la ciupeală ne întoarcem, una pusă în operă, prin mijloace de cerșetorie evidentă, de niște tineri ”speciali”, cu alt soi de nevoi, adunați într-un club.

Cluburile Rotaract, considerate o divizie de tineret a seniorilor din Cluburile Rotary în mai mare măsură decât o simplă aripă tânără, viețuiesc, de regulă, după chipul și asemănarea mentorilor. Rotarienii de Piatra Neamț, adică cei din grupa mare, cu vârsta de peste 30 de ani, pe lângă unele activități rezonabile, s-au consacrat de fapt, de-a lungul anilor, drept atelier de perfecționare în intrigi, șmenuri, șușanele și promovarea propriilor interese. Așa se face că, în ultimii ani, alături de rotarienii romașcani, pe lângă regimul nerecunoscut oficial de pepinieră (sau debara) a masoneriei, și-au consolidat – asta se demonstrează ușor prin efecte! – statutul de furnizor de cadre de conducere pe o piață neconcurențială. Nepotrivirea cu sloganul rotarian ”Servește mai presus de sine” e la vedere, scandaloasă și nesancționată public.

Revenind la Rotaract, pe una dintre paginile oficiale se spune că oferă membrilor un cadru de dezvoltare personală, prin implicarea în rezolvarea nevoilor fizice și sociale ale comunităților lor. Membrii Rotaract sunt tineri care își doresc să se dezvolte alături de comunitățile din care fac parte. Prin proiectele organizate, comunitare, educaționale, vocaționale, sociale sau ecologice, promovează spiritul rotaractian, contribuie la evoluţia comunităţilor locale şi sprijină formarea de lideri în diverse domenii. Membrii Rotaract, prezenți în număr de peste 290.000 în lume și 177 de țări, sunt organizați în cluburi locale care fac parte dintr-un efort global de a aduce pacea și înțelegerea în lume. Așa scrie, așa preluăm.

Dacă schimbăm pagina, aflăm că în străinătate ar fi 208.000 membri. Sau 250.792 în 184 de țări. Oricum îi aduni pe cei 1.155 membri activi în România (sau în Districtul 2241, cu tot cu Republica Moldova, după caz), cifrele nu bat.

Ioana Negură- o fi sau n-o fi la Rotaract?

Cum pe plan național, la Rotaract Piatra Neamț figurează ca secretar o anume Ioana Negură (vezi facsimil), dar nu o regăsim defel în lista oficială de membri, nu are rost să pierzi timpul cerându-le puncte de vedere despre cerșetoria făcută în numele copiilor. Ceva merită totuși reținut. Sunt câteva cuvinte din pagina oficială Rotaract Piatra Neamț: ”Cluburile Rotaract organizează o varietate de proiecte și activități, care depind în primul rând de interesele membrilor clubului”. Ei au zis… (Viorel COSMA)

 

 

 

 

3 comments

 • Sergiu Benea

  mai 28, 2018 at 4:11 pm

  Nu va este rusine sa cautati promovare in acest mod mizerabil? Va marturisesc ca am participat la aceasta actiune atat prin donatie proprie dar si ajutand la colectarea alimentelor donate de alte persoane. Vorbiti foarte frumos despre necesitatea de a face mai mult pentru acele familii. Va poftesc ca, impreuna cu noi, sa si faceti ceva!

  Răspuns

 • Andrei

  mai 28, 2018 at 8:05 pm

  Grupuri de copii de bani gata care isi urmaresc interesele personale profitand pe seama celor nevoiasi. Cautati sa vedeti cate minti stralucite, insa din familii sarace, fac parte din acest ONG. Doar fitosi cu ifose de 2 lei care se cred cool.

  Răspuns

 • mircea

  mai 29, 2018 at 3:12 pm

  La munca nu la intins mana

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *