”Am realizat la Colegiul Tehnic «Ion Creangă» un gimnaziu căutat şi, prin prisma rezultatelor pe care le-au obţinut elevii, unul de performanță”. Cu această declarație, plină de mândrie, directorul Gheorghe Apetrei face trecerea firească la enumerarea premiilor obținute de elevii Colegiului Tehnic ”Ion Creangă” din Târgu Neamț, la concursurile școlare județene și naționale.
”Ne mândrim cu aceste premii. Ele vin firesc, ca urmare a muncii pe care o fac elevii şi profesorii din cadrul Colegiului Tehnic «Ion Creangă». Toată lumea ne invidiază pentru faptul că suntem o şcoală mare. Mie îmi place să spun că suntem mari şi la propriu, şi la figurat şi rezultatele din anul şcolar 2017-2018 o demonstrează. Mândria noastră este că am ridicat un pic nivelul, am ridicat ştacheta, îi obligăm şi pe alţii să fie sus. Elevii noştri, la faza locală s-au clasat printre primii, s-au calificat la etapa judeţeană. Vreau să-i menționez aici pe elevii de clasa a V-a – Daria Boghian, George Pam, Șerban Surugiu și Mihai Apetrei -, precum și pe cei de clasa a VIII-a – Vasile Tănase și Rebeca Titu. La concursul organizat de centrele de excelenţă din judeţul Neamţ, eleva Daria Boghian a luat primul loc. E o performanţă! Cu atât mai mult cu cât vine de la un liceu tehnic. Să vă spun că locurile I, II şi III la olimpiada locală de Fizică ne-au aparţinut, la fel și locul III la nivel de judeţ, să vă spun că locurile I, II şi III la Biologie, la etapa locală, ne-au aparţinut. Asta vorbind despre gimnaziu. Mergând mai departe, avem elevi cu rezultate foarte frumoase la etapa judeţeană, cu premii I, II, III, iar trei dintre ei au atins nivelul excepţional anul acesta. Avem două locuri I la nivel naţional, deci primii pe România, la două discipline tehnice: Mecanică şi Agricultură. Sunt, zic eu, lucruri mari, lucruri frumoase. Asta arată că gimnaziul Colegiului Tehnic «Ion Creangă» prinde valoare, capătă aripi şi suntem căutaţi. Primim elevi care vor să progreseze, din şcolile din jur. Sperăm ca rezultatele să vină şi de acum încolo, pentru că se munceşte în mod deosebit, inclusiv pe latura nonformală a educaţiei. Mă refer aici la simpozioanele pe care şcoala noastră le organizează. Menţionez doar două, de nivel naţional, care însumează participări de la două-trei sute până la aproape o mie de oameni: Simpozionul pe discipline tehnice Ipotec şi manifestarea de suflet «Creangă la el acasă». Ne bucurăm că am reuşit să organizăm astfel de simpozioane şi avem bucuria că am făcut ceva pentru copii. Suntem o echipă puternică şi solidă, care lucrează pentru nivelul elevilor, dar, simultan, şi al cadrelor didactice. Datorită faptului că profesorii privesc elevii ca pe nişte parteneri şi-i învaţă să-şi dorescă să facă ceva în viaţă şi să construiască această ţară, eu îi aştept pe toţi absolvenţii de clasa a VIII-a, care doresc să fie mândri de ei, să vină la Colegiul Tehnic «Ion Creangă» Târgu Neamţ!”, este mesajul directorului Gheorghe Apetrei.
Andrei Alexandru Mirlescu, premiat cu locul I la Mecanică și anul trecut, pe când era în clasa a XI-a, dar și anul acesta, când e într-a XII-a, povestește cum a ajuns la această performanță și care sunt planurile sale de viitor: ”Sunt vecin cu părinţii unui inginer proiectant, inginer mecanic, şi, auzind despre el, mi-a plăcut şi am vrut să fiu şi eu ca el. Să mă ocup în special cu designul şi cu desenul pe calculator. Aşa am ales să vin aici, la Mecanică. Ulterior, am aflat de olimpiadă, de la doamna dirigintă, care povestea despre alţi elevi de-ai dumneaei care au fost la fel ca mine. Şi, lăudându-i şi spunând despre ei cât de deştepţi sunt şi unde au ajuns, cum au reuşit asta, mi-am dorit să se spună şi despre mine la fel. Astfel, când am auzit prima dată că putem merge la olimpiadă, m-am oferit şi diriginta a fost încântată să mă primească. Și mult mai încântată de rezultat. A fost foarte mult de învăţat, a trebuit să studiez din greu, dar acum, după ce-a trecut, parcă nu mi se mai pare că a fost atât de greu. Doamna dirigintă m-a ajutat într-un mod minunat, ea a fost cea care m-a împins de la spate, mi-a oferit materialele necesare să învăţ. Datorită rezultatului la olimpiadă, am intrarea la facultate asigurată şi bursă. Mi-aş dori să devin inginer proiectant, să fac desene. I-aş sfătui şi pe colegii mai mici să fie harnici, să-şi dea silinţa, pentru că asfel pot ajunge acolo unde îşi doresc!”.
Alexandra Mălina Amarinei, premiată cu locul I la Agricultură – cultura plantelor, este în clasa a XI-a, dar deja se gândește la viitor: ”Am vrut să demonstrez că şi în acest domeniu se poate face performanţă. În altă ordine de idei, îmi place foarte mult domeniul şi, deşi mai am un an la dispoziţie, mă gândesc să urmez acest profil şi la facultate”.
Brânduşa Iftimie, profesoara care a pregătit-o, este de acord: ”Agricultura este foarte importantă pentru că toţi depindem de acest domeniu. Practic, ne oferă materia primă pentru traiul de zi cu zi. Am avut elevi care au mers mai departe, la facultate, avem clasă de agricultură cu specializare tehnician agro-montan sau tehnician în agricultură. E prima dată când avem un elev care obţine locul I pe ţară şi asta ne-am dorit: să resuscităm un pic liceele agricole. Cred că am reuşit. Am demonstrat că putem fi la înălţime şi să valorificăm potenţialul pe care copii noştri îl au”.
GALERIE DE DIPLOME PENTRU COLEGIUL TEHNIC ”ION CREANGĂ” TÂRGU NEAMȚ