Acasă Actual FOTO Protest cu repetiție la Schitul Nifon Vechi

FOTO Protest cu repetiție la Schitul Nifon Vechi

Cercetătorul științific Costică Asăvoaie și arheologul Cosmin Niți, cei care au pus bazele șantierului arheologic de la Schitul Nifon Vechi, au protestat, de astă dată având alături și câțiva tineri (Cosmin Sârbu – doctorand la Facultatea de geografie, Mihaela Deliu – masterand la geografie și Gabriel Nimirciag – student la geografie), dar și pe fratele Petru, călugărit între timp și devenit rasoforul Pimen. Protestul este la a doua ediție și a avut loc în ziua de 28 mai, ca și anul trecut, după evenimentul ”Noaptea Muzeelor”

A fost modul prin care arheologii de la Nifon Vechi au înţăeles să susțină acțiunea sindicaliștilor din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iași, nemulţumiţi că nu beneficiază de sporurile pentru condiţii periculoase de muncă şi de plata necorespunzătoare a orelor lucrate sâmbătă şi duminica. Peste aceste probleme vechi, acum se suprapune și una  determinată de noua lege a salarizării: diminuarea unor venituri. Arheologii consideră că sporul de toxicitate li se cuvine în condițiile în care
descoperă schelete ale unor oameni care au murit de ciumă, de exemplu, sau manipulează materiale contaminate.

Singura veste bună pentru sindicaliștii de la muzeu este că, în ședința de Guvern din ziua de 24 mai, a fost adoptată Hotărârea pentru aprobarea Regulamentului cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare “CULTURĂ”. Însă de la stadiul de proiect, până la acordarea concretă a sporurilor se tem să nu fie drum lung. (C.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here