Acasă Actual Intestinele Spitalului Județean – Bucătărie veșnic reabilitată, niciodată terminată

Intestinele Spitalului Județean – Bucătărie veșnic reabilitată, niciodată terminată

2018 a adus, din nou, lucrări de reparații la blocul alimentar al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Asta după ce, la nivel înalt, s-a ajuns la concluzia că bucătăria este sursa infecțiilor la cel mai mare spital al județului, din cauza condensului care ”favorizează aerobiocontaminarea cu mucegaiuri și alte bacterii hemolitice”.

În trecutul recent al unității, este a treia oară când se bagă bani în reabilitarea, repararea și igienizarea bucătăriei. Într-un recurs rapid la memorie, se cuvine precizat că primele discuții despre investiții la blocul alimentar au apărut în 2011, odată cu episodul de tristă amintire în care magnatul Iulian Popescu, fost oficial al Ministerului Sănătății și vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a fost plătit de Spitalul Județean Neamț pentru a face trei studii de fezabilitate, între care unul, de 50.000 de lei, făcea referire taman la blocul alimentar, respectiv la externalizarea acestui serviciu. Contractele semnate de Spital cu societatea ”Centru pentru Managementul Serviciilor de Sănătate” SRL București atunci, în septembrie 2011, au rămas studiu de caz asupra năravurilor din achizițiile publice și subiect de multe neliniști, cel puțin în cazul unora din semnatari.

Patru ani mai târziu, în 2015, altă conducere la spital, altă conducere la județ, aceeași marotă: reabilitarea bucătăriei. Pe principiul ”înainte și după”, reparațiile de atunci au arătat cum, din bube, mucigaiuri și excremente de rozătoare, s-a ajuns la un punct în care blocul alimentar atingea minimele condiții necesare unui astfel de loc, unde se gătea pentru miile de bolnavi și măcar câteva sute de angajați ai spitalului.

FOTO BUCĂTĂRIA SPITALULUI ÎN 2015

Cum, însă, ”minimele condiții” nu sunt suficiente, în anul de grație 2018, s-a repornit caruselul reparațiilor. Oficial, motivația este extrem de puternică: pe traseul distribuției de la bucătărie la fiecare pacient din spital, mucegaiurile și bacteriile însoțesc hrana și fac ca blocul alimentar să rămână ”în zona de alarmă cu procent crescut de teste neconforme pentru microfloră”, adică 21% în 2016 și, în scădere, 14% în 2017. Așadar, ”prin lucrările propuse”, se ”reduce nivelul riscului infecțios la nivelul întregului spital”. Scrie, negru pe alb, în caietul de sarcini al lucrărilor, deci dubiile e ca și cum n-ar exista. Licitația a fost adjudecată, Consiliul Județean Neamț a dat banii, aproape 112.000 lei, constructorul s-a apucat de treabă și, la finele săptămânii trecute, când am făcut documentarea, lucrările erau în toi, la un pas de a fi gata.

FOTO BUCĂTĂRIA SPITALULUI ÎN 2018

Acum se face ceva în plus față de reparațiile din 2015: pe lângă igienizarea pereților și tavanelor, inclusiv în camerele tehnice și în vestiarele personalului, se înlocuiesc tavanele din lambriu de PVC cu plăci de metal în cele două bucătării, se înlocuiește traseul pentru căldură, se înlocuiesc gresia și faianța ciobite, lămpile din cele două bucătării (conform necesarului de materiale), s-au montat uși de termopan (potrivit explicațiilor de la fața locului).

Cea mai importantă parte a lucrării de acum e schimbarea conductelor de transport abur (pentru sterilizarea care este tot la subsol, ca și blocul alimentar, dar și a celorlalte secții din pavilionul nou). Cele vechi erau din oțel și, cu timpul, rugina și mâlul au îngroșat peretele interior, iar apa caldă își făcea loc tot mai greu și fără randament. Spun muncitorii. Au fost înlocuite doar țevile din traseul agentului termic și racordurile s-au făcut pe restul instalației vechi. La camera de primire a materiilor prime, rămâne problema pereților: reparații până la glet și finisarea cu vopsea. Gresia a fost înlocuită în jurul instalației de preparare a hranei și, pe bucăți, unde a mai fost nevoie. Vestiarele sunt văruite și reparate, dulapurile sunt nou-nouțe, grupurile sanitare igienizate.

Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al spitalului, spune că reparațiile se fac strict după recomandările impuse de ultimul control al DSVSA, de la începutul anului. Atunci, s-a dispus ca ”bucătăria să fie igienizată și instalația de ventilare să fie înlocuită, separarea traseelor de aprovizionare cu materii prime și livrare a hranei, cu termen până în luna iunie 2018”, cum explica dr. Constantin Lipan, adjunctul DSVSA Neamț. Așa că ”reparațiile la bucătărie se fac potrivit recomandărilor Direcției Sanitar-Veterinare Neamț, după controlul din această iarnă. Au lăsat recomandări ce anume să se facă legat de instalația de abur, fiindcă era condens, s-a reparat gresia și faianța unde a fost ciobită, s-a înlocuit tavanul, sunt 3 uși înlocuite cu termopan. Instalația de căldură trebuia renovată, aparatul nou de sterilizare are propriul generator, dar cele vechi au nevoie de abur de la bucătărie”, explică managerul spitalului.

Odată finalizate lucrările, dincolo de avantajele evidente date de îndeplinirea recomandărilor sanitare, se preconizează și reducerea cheltuielilor cu ”consumul ridicat de biocide” utilizate pentru dezinfecția blocului alimentar. Asta până când cele două bucătării, patru încăperi pentru pregătirea alimentelor și opt spații pentru personal (magazii, vestiare, grupuri sanitare) vor intra, din nou, în reabilitare. Că motive de neconformitate se pot găsi oricând.

Cristina IORDACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here