Soarta Casei Celibidache și a Conacului Cantacuzino depinde de CNI

pietricica turism

Compania Națională de Investiții (CNI) are cuvântul decisiv în privința a două monumente istorice din județul Neamț, care se află într-o stare gravă de degradare. La nivelul Consiliului Județean se lucrează la documentațiile pentru proiectele de modernizare, după care se va solicita finanțare de la CNI. Pentru Casa Celibidache este nevoie de un milion de euro, iar pentru Conacul Cantacuzino din Ștefan cel Mare, de 500.000 de euro.

CASA CELIBIDACHE (ROMAN)

În principiu, Casa Celibidache din Roman ar trebui să devină centru cultural. La parter ar urma să fie un muzeu al tradițiilor locale, cu spații pentru expoziții permanente, iar etajul va fi dedicat muzicii: sală de audiții (cu dotarea și echipamentele necesare) și încăperi dedicate marelui dirijor, unde vor fi expuse obiecte personale, fotografii, cărți și documente.

CONACUL CANTACUZINO (ŞTEFAN CEL MARE)

Conacul Cantacuzino, care a avut mai multe destinații de-a lungul anilor, se află în proprietatea Consiliului Județean. Din anul 2007 n-a mai fost folosit, iar în 2013 când acoperișul a început să cedeze, a fost dat jos, bucată cu bucată, și înlocuit cu folie. Proiectul care ar salva casa boierească presupune înființarea unui club de artă tradițională. (C.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.