Acasă Actual Cercetătorul Vasile Diaconu, membru în Comisia Națională de Arheologie

Cercetătorul Vasile Diaconu, membru în Comisia Națională de Arheologie

Complexul Muzeal Județean (CMJ) Neamț are, de curând, un reprezentant în Comisia Națională de Arheologie de pe lângă Ministerul Culturii și Identității Naționale. Este vorba despre cercetătorul dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.

În urma unei selecții riguroase, dl. Diaconu și alți 20 de arheologi, dintre care unii proveniți din mediul universitar, din institutele de cercetare, precum și manageri de muzee, au fost desemnați să constituie noua Comisie Națională de Arheologie.

Comisia Națională de Arheologie este un organism științific, de specialitate, cu rol consultativ în domeniul patrimoniului arheologic. Comisia propune aprobarea programelor naționale de cercetare, a metodologiilor, a normativelor și a reglementărilor tehnico-științifice din domeniul cercetării arheologice. Totodată, propune clasarea siturilor arheologice, actualizarea Listei cuprinzând siturile arheologice de interes prioritar, avizarea propunerilor de pregătire a specialiștilor, a protocoalelor de colaborare cu parteneri străini, dar îndeplinește și alte atribuții date în competența sa, conform legilor în vigoare.

“Conform metodologiei propuse de Ministerul Culturii și Identății Naționale și instituția din care fac parte a făcut propuneri pentru componența Comisiei Naționale de Arheologie, iar în urma studierii competențelor și a activității științifice am avut onoarea să fiu desemnat ca membru în acest organism de specialitate. Este, implicit, o recunoaștere a eforturile științifice depuse de mine până acum. Mandatul este de doi ani, cu posibilitatea realegerii. Îmi doresc ca în acest interval de timp, împreună cu ceilalți colegi din comisie, să reușim să susținem, prin pârghiile pe care le avem la îndemână, activitatea arheologică de la nivel național. Deja a avut loc o primă ședință a acestei comisii și am constatat cât de variate și uneori complicate sunt problematicile privitoare la cercetarea arheologică de la noi, fie că e vorba de cea preventivă sau de cea sistematică, finanțare sau avizarea unor lucrări edilitare și de infrastructură”, a declarat dr. Vasile Diaconu. (C.T. STURZU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here