Modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, care protejează infractorul și ridică infracțiunea la rang de faptă acceptabilă sunt la un pas de a intra în vigoare. Efectele se vor vedea imediat prin clasarea și/sau reluarea cercetărilor în dosarele în care probele nu s-au administrat conform noilor proceduri. Dar și în dosarele care vor fi deschise, cu mare dificultate, de acum înainte.
Aspectele care îngenunchează ideea de justiție pleacă de la temeinicia indiciilor în virtutea cărora se poate declanșa o anchetă, ”suspiciunile rezonabile” fiind scoase cu totul din discuție. Așadar ”suspectul” trebuie să fie deja autor, temeinic dovedit. Ca să existe acele indicii temeinice desigur că trebuie făcute niște activități de tipul interceptărilor sau al perchezițiilor, și așa lucrurile se complică în beneficiul infractorului.
Ideea ca suspectul să participe la audierea martorilor, ca înregistrările dintr-un caz să nu poată fi folosite pentru descoperirea altor infracțiuni sau ca un dosar în care se face cercetare in rem să nu se poată întinde mai mult de un an de zile sunt alte prevederi care împiedică în mod evident înfăptuirea justiției. Iar peste toate se suprapun prevederile ca un dosar clasat de procurorul de caz să nu mai poată fi redeschis de procurorul ierarhic superior, la fel cum o sentință de achitare pronunțată de o instanță să nu mai poată fi modificată de instanța superioară.
- Polițist: ”Vom deveni un fel de contabili”
Cei care vor fi nevoiți să lucreze cu noile prevederi și să asigure, în aceste condiții aberante, siguranța cetățeanului sunt polițiștii, procurorii și judecătorii. Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai acestor profesii și toți s-au declarat îngrijorați. Din motive absolut temeinice, le vom proteja identitatea.
Polițist: ”Vom putea prinde doar găinarii, pentru că va fi foarte greu să mai reușești altceva, în condițiile în care până și percheziția va trebui făcută menționând ce anume urmează să ridici. Avem resursă umană puțină, sunt deținuți eliberați zilnic din penitenciare și, colac peste pupăză, acum vin aceste modificări, care vor transforma activitatea noastră în munca în zadar. Până acum, când vorbeam despre frumusețea meseriei de polițist le prezentam studenților recompensele de ordin moral: sentimentul că faci bine și trimiți infractorul după gratii, acolo unde îi este locul. De acum, pârghiile prin care putem interveni sunt foarte reduse și vom deveni un fel de contabili, care doar vor înregistra dosare, așa, ca să vedem cum mai stăm cu infracţionalitatea”.
Procuror: ”Și așa ne era greu să convingem un judecător, de acum va deveni aproape imposibil,pentru că şansele de a proba o infracțiune sunt reduse dramatic. Conceptul actual de justiție conduce, automat, doar spre drepturile autorilor de infracțiuni. În paralel, în spațiul public, se repetă constant ideea că oamenii sunt buni, în general, iar procurorii sunt răi. Faptul că au fost nişte excese nu pot servi ca pretext al modificării unui set întreg de legi. Şi ce modificări…Cum să instrumentezi într-un an un dosar economic al unei firme care face evaziune şi are relaţii comerciale cu societăţi din toată ţara? Ai nevoie de un an doar ca să aduni toate hârtiile, nu mai vorbesc de expertiza necesară pentru stabilirea prejudiciului, de obiecţiuni, de contraexpertiză. Abia ne adaptasem la noile coduri modificate în 2014, iar acum trebuie să ne adaptăm din nou şi să vedem în ce măsură se mai poate face anchetă. Puteau să mai facă o modificare şi, dacă nu vom mai putea combate furtul, măcar să-l impozităm”.
Judecător: “Am constatat că sunt anumite modificări, puţine, relativ neutre, şi altele, multe, care schimbă legislaţia într-o anumită direcţie. Nu vreau să comentez aspectele punctuale, pentru că deja acest lucru se întâmplă şi cred că şi oamenii fără studii juridice au înţeles care vor fi efectele. Eu mă gândesc la soluţii şi singura stă în evoluţia societăţii în acel sens în care aceste modificări să fie înlăturate, pur şi simplu, din legislaţie”.
Cristina MIRCEA