Acasă Actual Pictorița de chipuri

Pictorița de chipuri

Sebastiana Diaconu este elevă a Liceului ”Vasile Conta” din Târgu Neamţ, dar este cunoscută de aproape toate profesoarele din oraș, care îi sunt… cliente.

Pentru că Sebastiana este un make-up artist talentat şi le machiază ori de câte ori este solicitată. Lăcrămioara Durbacă, de la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă”, sau Simona Bălan, de la Liceul ”Vasile Conta”, sunt doar câteva din profesoarele care au apelat la talentul Sebastianei. Şi profesorul universitar dr. Cristina Dascălu, cetăţean de onoare al orașului, a căutat-o pe tânără pentru a apela la serviciile ei. Nu de mult, una din creațiile make-up marca Sebastiana a ajuns pe coperta revistei One, în articolul ”12 dintre cei mai talentaţi make-up artişti din România – propuneri inedite de machiaj”.

* ”Pentru mine, make-up-ul este un univers plin de culoare şi artă”

Sunt la un liceu minunat, cu cadre didactice foarte bune şi înţelegătoare”, începe Sebastiana să povestească despre ea însăși. ”Profesez de mai bine de un an în acest domeniu, make-up, un univers plin de culoare şi artă. Niciodată nu am crezut că voi machia, dar destinul îmi era scris de când m-am născut. De mică, îmi desenam dulapul din cameră când era iarnă: scena Naşterii Domnului, oameni de zăpadă, Moş Crăciun, fulgi de nea… Iar când se apropia Paştele, desenam iepuraşi, ouă roşii… Vara desenam fluturaşi şi floricele. Şi acum am pe dulap un fluturaş şi o floare, făcute de mine acum mulți anişori. Am început, uşor, uşor, să mă infiltrez în acest domeniu, începând să-mi machiez verişoarele la diferite evenimente pe care le aveau, până într-o zi, când una din ele mi-a spus: «Fată, tu chiar ai talent!». Asta a fost picătura care m-a motivat să merg mai departe. Astfel, cu multă răbdare, am îmbrăţişat cu drag această meserie. Bineînţeles, ca în orice meserie, există concurenţă, aşa că am acceptat orice sfat pe care l-am primit de la colegele mele mai avansate în acest domeniu”, spune tânăra.

Au fost și critici? Da, sigur. ”E normal să primeşti şi critici. Eu le-am acceptat, pentru că m-au motivat îndeajuns de tare încât să lupt pentru a ajunge ce sunt acum. Tot ce fac este din pasiune, mă dedic 100% şi mereu încerc să fac lucruri de calitate. Ulterior, am urmat un curs de make-up şi câteva seminare, însă nu mă mulţumesc doar cu atât, așa că voi mai participa la cursuri. Am avut posibilitatea de a pleca în Irlanda, acolo unde sunt părinţii mei, dar am zis că mai dau o şansă ţării mele! Nu am putut pleca, nu am putut lăsa liceul de aici, nu am putut să-mi las prietenii şi colegii de aici. Simţeam că, dacă voi pleca, voi pierde tot ce construisem până atunci”.

Secretul meseriei? ”Pun foarte mult accent pe lucrul de calitate şi de bun gust. Fetele care-mi urmăresc pagina de facebook Teea Make-up ştiu prea bine ce pot face cu doar două mâini sau, cum le numesc ele, «magice» sau «de aur». Mulţumirea sufletească pe care o am este atunci când primesc un feed-back foarte bun”.

Dacă ar fi să mulțumească, Sebastiana ar adresa cuvintele profesorilor săi de la ”Vasile Conta”, dirigintelui său George Afloarei, prietenului ei, verişoarelor şi familiei. ”Pentru toată susţinerea acordată. Părinţii mă susţin în tot ceea ce fac, din toate punctele de vedere. Sunt un ajutor mare, fiindcă de acolo, din Irlanda, îmi cumpară şi îmi trimit majoritatea produselor cosmetice”, spune Sebastiana.

Sebastian Diaconu, tatăl tinerei, spune că susținerea este nelimitată, dar, totuși, condiționată: ”Ceea ce face ea spune tot. O susţinem nelimitat, dar, totuşi condiţionat, dat fiind faptul că încă e minoră şi elevă. Are talent şi se vede că îi place ceea ce face şi o susţinem. Dar, repet, şcoala e prioritară”.

* ”Dacă vrei să arăţi fabulous, trebuie să o întâlneşti pe Sebastiana!”

Sebastiana Diaconu este o elevă deosebită, care reuşeşte să îmbine şcoala cu pasiunea ei pentru make-up. Un artist desăvârşit, o persoană caldă, prietenoasă, care inspiră încredere şi e atentă la toate detaliile. O pictoriţă a frumuseţii chipului feminin”, mărturiseşte Simona Elena Bălan, profesor Discipline tehnice la Liceul ”Vasile Conta”.

Acum mult timp în urmă, la 18 ani, am absolvit un curs de cosmetică. Modulul despre machiaj m-a fascinat. Profesoara spunea «Machiajul este o artă. Machiajul comunică. Machiajul dezvăluie personalitatea. Bine executat, de zi sau de seară, te va face să străluceşti». De la 18 ani, am diploma de cosmetician. Nu am practicat niciodată. Totuşi, în fiecare dimineaţă, timp de 5 minute, în oglindă, aplic ce am învăţat, tehnici de înfrumuseţare. Dar, dacă vrei să arăţi cu adevărat fabulos, atunci trebuie să o întâlneşti pe Sebastiana Diaconu! Teea a intrat în viaţa mea de Dragobete şi a reușit să mă impresioneze. E foarte sinceră, dedicată şi talentată. O oră a durat machiajul, timp în care am realizat cât o pasionează ce face. Un alt tânăr care putea să plece, dar a hotărât să rămână în România. I-am spus că are talent cu adevărat. Are răbdare şi meticulozitate, ştiinţa de a combina culorile, de a sublinia trăsăturile feţei, de a acoperi imperfecţiunile. E înţeleasă şi sprijinită de părinţi. E pozitivă, încrezătoare că şi aici, în România, se poate realiza. E modestă şi educată. Stânjenită, mulţumeşte imediat după fiecare compliment. Îi place enorm ce face”, a mărturisit şi prof. Lăcrămioara Cristina Durbacă, de la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă”. (Ciprian Traian STURZU)

GALERIE FOTO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here