TRADIȚII Sân Petru de vară

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel marchează cea de-a doua jumătate a anului. Sân Petru este patronul agricultorilor. El este răspunzător de starea finală a recoltelor, el este cel care patronează căldura și ploaia, putând trimite grindină pe hotarele celor care nu respectă Tradiția. Fiind o sărbătoare de mare însemnătate pentru calendarul agricol, paza împotriva grindinei se realiza prin venerarea sfântului în cele trei zile de nelucrare, cu începere din 29 iunie.

Prin unele sate, era interzisă scuturarea merilor, pentru a se feri de căderea peste holde a grindinei. Se spunea că, altfel, va bate piatra de mărimea mărului scuturat acum.

Petru a fost unul din primii discipoli ai lui Iisus din Nazaret. Simon Petru este considerat, în mod tradițional, ca unul dintre cei doisprezece apostoli. A fost fratele mai mare al apostolului Andrei. Conform evangheliștilor Marcu, Luca și Ioan, Isus l-a numit ”piatră” (în aramaică, ”Kefa”), de unde și atributul de paznic la grindinei, pe care i l-au oferit țăranii de altădată.

Însemnele sale distinctive sunt Crucea cu capul în jos și cheile Raiului.

Apostolul Pavel, de loc din Cilicia, a fost cel mai influent misionar creștin timpuriu. Este cunoscut, de asemenea, ca Pavel apostolul, Sfântul Pavel și Saul din Tars. Scrierile atribuite lui de biserică, epistolele pauline, formează o parte considerabilă a Noului Testament.

Însemnele sale distinctive sunt Sabia cuvântului și Noul Testament.

Fără contribuția și jertfa acestor Sfinți Apostoli, creștinismul nu ar fi ajuns marea religie din zilele noastre. Prin tradiție, cei doi Apostoli sunt considerați patronii spirituali ai celor aflați în detenție.

* Tradiții de pierdute de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

În tradiția populară, Sfântul Petru are în păstrare cheile de la porțile Raiului și mai are în pază și balaurii din cer, care mărunțesc gheața, transformând-o în grindină.

Se mai spune că sfântul, fiind marele ucenic a lui Hristos, umblă prin lume, pentru a afla necazurile creștinilor, pe care apoi le împărtășește lui Dumnezeu. De aici și credința că, dacă te destăinui unui străin, eventual la un pahar, poate ai dat de Sfântul Petru, care îți va transmite dorințele lui Dumnezeu.

Cu trei zile înainte de această dată, femeile în vârstă, pentru că ele nu mai erau robite de pofte trupești, râșneau boabe de porumb, pe care apoi le păstrau peste noapte, în vase de lut. A doua zi, mergeau la o apă curgătoare, unde spălau într-o sită boabele râșnite. Drumul resturilor, plutind pe apă, simboliza călătoria sufletelor după ce au părăsit trupurile. Seara, bătrânele pregăteau păsatul, fierbându-l cu lapte și zahăr. Păsatul se punea la răcit, în străchini de pământ, deasupra presărându-se, în formă de cruce, mere rase sau tăiate în felii mărunte.

În această zi, femeile dădeau ocol lanurilor de grâu, dezbrăcate complet, pentru ca vrăbiile să nu mai vadă spicele și să mănânce boabele din ele.

Fetele de altădată se spălau cu apă atunci când cântau cocoșii în miez de noapte, pentru a nu li se înmulți pistruii.

* Obiceiuri creștine de Sân Petru de vară

În credințele populare, Sfântul Petru se făcea responsabil de ivirea pe lume a unor insecte, precum călugăriţa, licuricii, țigâiul, stelniţele/ ploşniţele de pere. Exista credința că, de Sân Petru, apar licuricii, care îi ghidează pe cei care se rătăcesc în păduri sau în munți. Licuricii ar fi, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru.

Înainte sau chiar pe 29 iunie, se țineau Moșii de Sân Petru. Se dădea de pomană colivă, miere, nuci, zarzăre sau mere dulci și acre. Până la Sân Petru, femeile nu aveau voie să mănânce mere, iar femeile bătrâne trebuiau să aștepte până la Sântilie. Femeile care aveau copii morți dădeau pomana mere și abia după aceea aveau dezlegare să mănânce și ele aceste fructe.

De Sfinții Apostoli Petru și Pavel, se dădea de pomană pentru cei morți, iar femeile trebuiau să ofere vecinilor și săracilor mâncare gătită, dar și vase de lut, pline cu apă. Se credea că, astfel, morții nu vor flămânzi și nici nu vor înseta pe tărâmul celălalt.

De asemenea, se mai povestește că, în această zi, de Sân Petru, pe la miezul nopții, cerul se deschide și Sfântul Apostol Petru ar putea fi zărit, pentru o clipă, așezat de-a dreapta Tatălui.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *