Sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat de o dublă sărbătoare pentru personalul Direcției Silvice Neamț: Ziua porților deschise și Ziua silvicultorului. Ambele evenimente au fost evidențiate prin activități organizate la toate ocoalele silvice din județ, scopul principal fiind de a ajuta la consolidarea convingerii populaţiei că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este un partener credibil în ocrotirea integrităţii pădurilor româneşti.
Activităţile s-au concentrat pe informarea copiilor cu privire la activitatea desfăşurată în interiorul RNP – Romsilva, pornind de la felul în care este plantată şi gospodărită o pădure, de la cunoașterea speciilor de arbori existente în păduri şi până la modul cum se exploatează şi se regenerează pădurile.
Specialiștii Direcției Silvice Neamț le-au oferit copiilor și informaţii despre fauna şi flora spontană din pădurile României, dar şi despre meseria de pădurar.
”În acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a organizat Ziua porților deschise în conexiune cu Ziua silvicultorului, care se sărbătorește de 28 de ani, tradițional, în a doua sâmbătă din luna iunie a fiecărui an. În acest fel, sărbătoarea silviculturii și a slujitorilor pădurii a fost asociată cu prezența copiilor și tinerilor la locurile noastre de muncă, la sediile ocoalelor silvice și la sediul Direcției Silvice Neamț”, a declarat Doru Gherghel, directorul general al Direcției Silvice Neamț. ”Ziua porților deschise s-a desfășurat vineri, 8 iunie, la fiecare din cele 13 ocoale silvice și la sediul Direcției Silvice Neamț, cu participarea a peste 400 de copii și tineri de la școlile și liceele cu care instituția noastră are încheiate parteneriate de colaborare. Ne-am bucurat, încă o dată, de prezența elevilor alături de colegii noștri silvicultori și sperăm că am sădit în mintea multora dintre acești copii dorința de a asigura perenitatea pădurii în spațiul românesc”.
La fiecare ocol, ziua a început cu prezentarea echipei și a continuat cu vizionarea unor filme tematice, discuții libere cu specialiştii și activităţi interactive în aer liber.
* Plantare de puieți în ghivece la Gârcina
La sediul Ocolului Silvic Gârcina, silvicultorii s-au întâlnit cu elevi de la CSEI ”Alexandru Roșca” din Piatra Neamț, elevi ai Școlii gimnaziale ”Episcop Melchisedec Ștefănescu” din comuna Gârcina, profesori, părinți și învățători. În cadrul acestui eveniment, participanții au făcut cunoștință cu personalul Ocolului Silvic Gârcina și, pentru două ore, au încercat să intre în pielea silvicultorilor, trecând, imaginar, dar și practic, prin activitățile ce definesc această meserie.
Începând cu prezentarea ariei protejate ”Rezervația Naturală Lacul Cuiejdel”, au cunoscut flora și fauna din zona respectivă, au conștientizat rolul pe care îl au silvicultorii în protecția și menținerea unui mediu curat, lucru care, de multe ori, nu este ușor. Prezentarea simbolurilor caracteristice traseelor turistice, precum și a indicatoarelor sau a regulilor de vizitare ce se impun în orice rezervație, a completat educația copiilor. Au avut loc discuții interactive pe marginea activităților specifice meseriei de silvicultor, rolul pădurii în reglarea ecosistemului, funcțiile acesteia în viața de zi cu zi, circuitul apei în natură, importanța menținerii unui mediu verde nepoluat. Spre bucuria participanților, s-au realizat activități practice de plantare a puieților de molid în ghivece, un pas important în responsabilizarea copiilor și a cadrelor didactice, dar și în conștientizarea rolului arborelui și, implicit, a pădurii în viața omului.
Silvicultorii au vorbit despre conceptul ”Salvați Brăduțul de Crăciun”, prin folosirea brazilor la ghiveci cu ocazia sărbătorilor de iarnă și replantarea acestora. Spre bucuria lor, copiii au fost recompensați, pentru atenția și interesul lor, cu diplome și premii. Diplomele, realizate din carton reciclat, au adus în discutie importanța reciclării hârtiei, dar și a altor tipuri de deșeuri, astfel participanților li s-a atras atenția asupra rolului pe care îl avem fiecare, ca parte dintr-un întreg numit comunitate. Corelarea cunoștințelor acumulate în cadrul altor acțiuni cu activitățile practice de plantare și îngrijire a puieților primiți, menținerea unui dialog permanent dintre silvicultori și copii sunt lucruri care vor contribui la ”construirea” unor viitori cetățeni responsabili.
* Pădurea – sursă de viață
La Ocolul Silvic Vaduri, au pășit dincolo de porțile deschise 27 de copii înscriși în clasa pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 2 Piatra Neamț, însoțiți de învățătoare și de 10 părinți. Pentru a putea surprinde toate activitățile care definesc ocolul silvic, acțiunea a fost împărțită în trei părți. Cea de început a constat în expunerea unei prezentări Power Point, cu impact vizual, intitulată ”Pădurea – sursă de viață”. Copiii au învățat repede multe noțiuni și au reușit să răspundă la întrebări de genul: ”Ce reprezintă o pădure?”, ”Cum se formează o pădure?”, ”Ce ne oferă pădurea?”. Momentul cel mai captivant, atât pentru copii, cât și pentru părinți, a fost vizionarea unui filmuleț animat, despre conflictul dintre o sămânță de stejar și o sămânță de păpădie, în contrast cu un filmuleț real ce prezintă germinarea unei semințe.
A doua parte a activității a constat în discuții libere în pepiniera ocolului silvic, despre regenerarea pădurii. Copiii au putut cunoaște partea tehnică și reală a activității silvicultorilor și munca depusă pentru formarea unei păduri de la stadiul de sămânță. Copiii au învățat, de exemplu, că bradul este o specie de semiumbră, putând compara exemplare viabile care au beneficiat de umbră, cu exemplare ale căror creșteri terminale s-au uscat, din cauza punerii în lumină. De asemenea, le-au fost prezentate câteva utilaje forestiere aflate în dotarea ocolului.
Ca ultimă parte a activității, li s-au oferit materiale informative și diplome de participare. De asemenea, fiecare copil a primit un puiet de brad aflat în recipient, o carte și un ”ursuleț” cu miere.