Mediul de afaceri din Neamț și-a ales vineri, 6 iulie, noul Colegiu de conducere, ”o structură acum întinerită”, după cum explică președintele reconfirmat al Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii.
”Ne dorim o corespondență cât mai fidelă, pe funcțiuni, cu structurile Camerei naționale, astfel încât, în prima ședință a noului Colegiu, când vor fi aleși și vicepreședinții, aceștia vor primi atribuții pe domenii de activitate”, a declarat Mihai Apopii. ”Încercăm să ducem mai sus gradul de implicare al oamenilor aleși în structura de conducere a mediului de afaceri din Neamț, fiindcă am convenit cu toții – și așa este normal – ca, dacă și-au asumat aceste poziții în organizația de business a județului, să se și implice. Sunt convins că se va întâmpla asta, pentru că avem în noul Colegiu oameni tineri, care au firme în expansiune, gen Șerban Strătilă sau dl Cojocaru, de la Cuiul SRL, oameni care continuă afacerile de familie, gen Mihai Tărâță, și, în același timp, oameni cu expertiză și cu experiență, cum sunt domnii Constantin Iacoban (Autovest – n.red.) și Mihai Bîrliba (Bico Industries – n.red), oameni de valoare. Eu spun că avem un Colegiu bine structurat, și ca reprezentare teritorială, și ca domenii de activitate”, a adăugat președintele CCI Neamț.
Ca priorități pentru viitorul imediat, Camera de Comerț și Industrie a județului își propune continuarea demersurilor în privința învățământului profesional și tehnic, astfel încât să se finalizeze odată cadrul legal, iar reglementările să fie atractive și avantajoase și pentru firme, dar și pentru tinerii care, în baza unui contract ferm, ar putea să-și găsească loc de muncă la societatea unde și-au făcut practica.
O altă direcție pe care Camera de Comerț vrea să pășească, tot cu determinarea de a ajunge la bun sfârșit, este în domeniul relațiilor economice externe. ”Ne dorim ca, sub egida Camerei de Comerț, și a celei naționale, dar și a celor teritoriale, organizațiile patronale să aibă putere de decizie în privința desemnării reprezentanților comerciali în ambasade. Aceștia să fie aleși de patronate și Camerele de Comerț și să prezinte anual un raport de activitate, pentru că, acum, numirea acestora nu are nicio legătură cu mediul de afaceri și nici nu îi trage nimeni la răspundere pentru ce au făcut sau n-au făcut. Vrem să trezim măcar un pic conștiința faptului că suntem capital românesc, care trebuie sprijinit și încurajat, inclusiv în ce înseamnă oportunități economice în străinătate. Capitalul românesc este cel care dă soliditate mediului de afaceri. Capitalul străin este destul de volatil – o firmă străină, dacă se hotărăște că nu-i mai convine ceva, își strânge bagajele și pleacă din România. Românii sunt mai statornici, așa că un protecționism corect al capitalului românesc cred eu că este necesar”, a precizat Mihai Apopii.
Strict pentru sine, Camera de Comerț și Industrie Neamț își dorește… un pavilion expozițional. Pentru că este în primele patru Camere din țară ca evenimente, târguri și expoziții organizate și este singura care nu are un spațiu destinat acestui scop. (D.O.)