La început, a fost pasiunea unui om pentru istoria acestor locuri și a neamului său: Marius Irimia a strâns toate cazematele din Al Doilea Război Mondial din zona Târgu Neamț într-o prezentare (detalii aici și aici). Unele mai bine conservate, altele mai rău, dar toate nevalorificate de autoritățile unui județ care stă toată ziua cu promovarea turismului în gura reprezentanților săi.
Dintre toate cazematele, cel mai bine s-a păstrat cea de la Dumbrava, Timișești.
”Se văd clar ambrazurile (deschizăturile din pereți, folosite pentru executarea focului – n.red.), un singur perete este căzut, iar ceilalți trei sunt aproape întregi. Nici măcar nu ar fi o investiție mare, că e vorba doar despre niște beton. Dacă s-ar aduce și câteva tancuri drept recuzită și niște arme, cu mecanismul de tragere scos, cam cum sunt cele de panoplie, chiar s-ar putea amenaja un fel de muzeu al războiului în aer liber. Se știu foarte puține lucruri despre felul în care s-au purtat luptele în Neamț. Consider că excursiile cu grupuri de copii nu ar contribui doar la dezvoltarea turistică a zonei, dar ar fi adevărate lecții de istorie pe viu, care le-ar rămâne în minte” – Marius Irimia.
Nimeni nu a mișcat un deget sau vreun proiect prin care să încerce punerea acestor obiective într-un circuit turistic educațional, deși orice grup venit la Casa Creangă ar fi putut fi îndrumat să vadă cum arăta o cazemată, să vadă un tanc sau un tun, aduse din cine știe ce cazarmă unde ruginesc fără folos.
Mesagerul de Neamț a scris și a atras atenția asupra acestei posibilități, încă din iulie 2015, știind că, în anul Centenarului, s-ar fi putut găsi fonduri pentru a demara și finaliza un asemenea proiect. Nimeni nu a făcut nimic.
Pentru ca subiectul să revină în actualitate, a fost nevoie care alți doi pasionați de istorie, Rocsana și Vitalie Josanu, să amintească de aceste cazemate, într-un context legat de cheltuirea banilor la festivități anoste, făcute doar cu scopul de a permite fotografierea artistică a mai-marilor zilei. Daniela Soroceanu, prefect de Neamț, deranjată de postările pe Facebook ale ofițerului de patrimoniu Vitalie Josanu, i-a sugerat să facă el curățenie la cazemate. Acesta e punctul de plecare al ”Revoltei de la Ingărești”, o revoltă a bunului simț în fața obtuzității și indolenței unor autorități interesate doar de imagine, nu și de conținut.
7 iulie 2018. Un grup de oameni începe operațiunea Cazemata, la Dumbrava-Timișești, la câteva sute de metri de ieșirea din localitate. Fără multă vorbă, fiecare cu ce poate, iar rezultatele se văd aproape imediat. Bălăriile, gunoaiele, apoi copacii crescuți haotic sunt, pe rând, curățate. Marius Irimia, Vitalie și Rocsana Josanu, Ovidiu Albert și Mușatinii lui din Roman – niște copii absolut speciali -, familia Florea Siderof, Ionuț Chirilă, cu un minim sprijin din partea celor veniți din media – Gianina Buftea, care a lucrat cu mănuși, dar cu spor, Gabi Munteanu, care a lucrat la camera de filmat, Valentin Barna – au reușit, după o zi de muncă să facă un gest simbolic în anul centenarului. Fără bani de la buget, doar cu efort financiar propriu, cu mult entuziasm și respect față de trecut.
Evident, oficialitățile invitate nu au dat curs chemării. Era și dificil, deoarece legătura lor cu istoria este dată de contracte de finanțare, nu de respectul față de cei care au luptat pentru țară. Este rușinos? Pentru ei nu, fără discuție. Ce au ei în comun cu trecutul? Ei trăiesc din plin prezentul și-și construiesc viitorul. Numai că istoria nu iartă și, mai devreme sau mai târziu, dă de pământ cu impostorii și șmecherii care încearcă să o mutileze.
Valentin BĂLĂNESCU
Nota redacției: Îi mulțumim foarte mult primarului comunei Timișești pentru că ne-a îndrumat exact spre cazemata de la Dumbrava, află în aria administrativă a atribuțiilor sale de primar.
GALERIE FOTO: