Viorel Ursache, fostul primar al comunei Bălţăteşti, a fost recent eliberat din închisoare, după un an şi patru luni. În continuare, el se declară nevinovat şi spune că i-a iertat pe cei care l-au băgat la închisoare. Nu exclude nici o candidatură la primărie, dacă i se va şterge pedeapsa complementară de a nu mai candida la vreo funcţie publică.
* ”Am făcut închisoare nevinovat, a fost comandă politică”
– Dle Ursache, consideraţi că sentinţa a fost dreaptă sau nu?
În primul rând, nu ar trebui comentată o sentinţă, dar, ţinând cont de faptul că eu am fost achitat în primă instanţă, iar la Curtea de Apel am primit o sentinţă cu executare, personal, o consider nedreaptă. Atât în Constituţia României, cât şi în legislaţia penală a României, în rechizitoriul procurorului care te trimite în judecată nu s-a ţinut cont că, până la condamnarea definitivă, primează prezumţia de nevinovăţie. La a doua sentinţă, nu s-a ţinut cont de nicio probă adusă în dosar. Și aici mă refer la expertiza tehnică, făcută de un expert autorizat, stabilit prin tragere la sorţi de instanţă şi cu acceptul Parchetului. Nu s-a ţinut cont de această expertiză, care spune că nu există un prejudiciu. Nu s-a ţinut cont de proba cu martori. Niciun martor nu spune că Ursache ar fi făcut ceva ilegal. Mă doare că, după 25 de ani de muncă în folosul comunităţii, ca funcţionar public, 16 ani în cadrul ANAF şi 9 ani ca primar, am ajuns să fiu băgat la puşcărie pe nişte fapte pe care niciodată nu am să mi le asum. Nu sunt omul care să facă ilegalităţi cu intenţie. Am făcut închisoare nevinovat. Eu ştiu ce s-a întâmplat, care a fost conjunctura. O parte dintre judecători şi procurori îşi fac un CV pe suferinţa unor oameni. Ar trebui să stea cu picioarele în apă rece, atunci când dau o sentinţă. E greu, când te ştii nevinovat.
– Consideraţi că a fost un complot împotriva dvs.?
Nu l-aş putea numi complot, dar au fost oarecare răzbunări politice. Nu pot da nume, dar se ştiu ei, care s-au ocupat de mine. I-am iertat. Perioada aceasta, de 1 an şi 4 luni, cât am stat în închisoare, a fost grea şi pentru mine, şi pentru familie. Cu toate că am iertat, aştept ziua ca Dumnezeu să facă dreptate.
– Plătiţi oalele sparte de altcineva?
Am fost două mandate primar, în perioada 2000-2008. În perioada 2008-2016, m-am întors la serviciu la ANAF, iar, în 2016, m-am hotărât să candidez din nou la primărie. Mi s-au purtat ceva sâmbete. Problemele s-ar fi putut rezolva din primărie.
Te condamnă pentru o lucrare din 2007. O lucrare de pietruire, nici măcar de asfaltare! Te condamnă după 10 ani, chiar dacă acea lucrare nu am finalizat-o. Au fost făcute două plăţi legale şi primarul care m-a înlocuit în 2008, Mihăilă, el a recepţionat şi el a continuat lucrarea. Eu am semnat doar pe o singură situaţie de lucrări şi eram a cincea semnătură. Am avut diriginte de şantier, iar el a fost achitat şi eu condamnat. În ce ţară trăim? Responsabilul de lucrare achitat, cel care a recepţionat lucrarea, primarul Mihăilă, care, poate, are mai multă vină decât mine, că el a continuat lucrarea… Eu sunt condamnat şi restul achitaţi! A fost comandă politică. Să le dea Dumnezeu sănătate! Pentru mine, închisoarea a fost perioadă binecuvântată de Dumnezeu. Am fost responsabil cu capela închisorii şi cântăreţ la strană la biserica penitenciarului. Am participat la peste 220 de slujbe.
* ”Nu am scris cărţi, că nu am avut timp”
– Cine v-a sunat să-i daţi lucrarea lui Marius Crăciun?
Nu m-a sunat nimeni. Şi în ziua de azi sunt aceleaşi practici. Ca primar, ai fost ales politic şi, la partid, sunt nişte persoane responsabile pe diferite domenii de activitate. Partidul m-a susţinut în campania electorală şi te ajutau cu proiecte ca să faci ceva pentru comunitate. Contractul a fost scos la licitaţie. Că domnul Crăciun avea relaţii la acea vreme, e o altă discuţie. Dar am spus şi în instanţă că a avut cea mai bună ofertă. Cei de la partid l-au ajutat atunci pe Crăciun. La fel şi doamna Brânduşa, proiectantul, a fost în asociere cu Crăciun la acea lucrare şi ea a fost în proces ca martor. I-am plătit ca proiectant.
– Cu ce v-aţi ocupat timpul la închisoare?
La o lună de zile după ce am venit la Vaslui, am fost selectat să activez la capela penitenciarului. Un an şi două luni am activat drept cântăreţ şi responsabil cu capela. Nu am scris cărţi, că nu am avut timp. E dificil, când eşti privat de libertate. Însă nu ar trebui să fii privat de condiţii umane, dar ăsta e sistemul. Chiar dacă suntem în Uniunea Europeană, suntem departe de tot ce înseamnă condiţiile în închisoare.
* ”Mă judec în continuare, inclusiv la CEDO”
– Ce interdicţii aţi primit?
Pe lângă pedeapsa de doi ani şi opt luni, am primit şi o pedeapsă complementară, pe care o consider cu substrat, să nu pot vota un an de zile şi nici să nu pot fi votat. Pedeapsa complementară a fost destul de bine ticluită ca să nu mai pot candida la primărie în 2020. Mai devreme sau mai târziu, se va face dreptate.
– Luaţi în calcul să vă căutaţi dreptatea în continuare?
Da. Intenţionez să mă judec în continuare, inclusiv la CEDO. Vreau să-mi caut dreptate.
– Dacă veţi scăpa de această pedeapsă complementară, luaţi calcul şi o candidatură la primărie în 2020?
Dacă s-ar mai schimba concepţia de politică şi administraţie în România, poate că da. Am fost mereu responsabil şi, de multe ori, mi-am neglijat familia pentru comunitate. Ceea ce am făcut eu la Bălţăteşti se vede şi în ziua de azi, iar oamenii mă iubesc. Şi eu îi respect și îi iubesc. Mare parte din viaţă mi-am dedicat-o lor. Dar nu ştiu ce îmi va rezerva timpul.
– Aţi întâlnit vreo figură cunoscută, din zona Neamţ, în închisoare? Sau vreun primar, politician, om de afaceri din alte zone ale ţării?
Am stat şi cu miniştri, primari, senatori. Cu domnul fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, vorbeam zilnic. Am stat de vorbă şi cu Gabriel Berca, fost ministru de Interne, senatorul Banu, fostul primar de Bacău, Stavarache, primari de comune de prin Bacău şi alţii. Dar, la închisoare, am ajuns la concluzia că animalele sunt mai inteligente decât unii oameni. Am întâlnit tot felul de oameni la închisoare. La capelă, am fost şi un fel de lector pe probleme religioase. Cu sute de deţinuţi, făceam sute de simpozioane religioase. Acest lucru m-a ajutat. Scopul meu şi al părintelui de la penitenciar era să-i aducem pe deţinuţi pe calea cea bună.
* ”Am fost naiv, nu există dreptate”
– Acum din ce vă trăiți?
Acum sunt întreţinut de soţie. Este singurul salariat din familie. E o perioadă grea. Nu am conturi, nu am afaceri, nu am firme. Sper să-mi găsesc undeva de lucru, cu toate că, în România, când eşti condamnat la închisoare, eşti condamnat pe viaţă. Nu mă pot întoarce la ANAF, pentru că am fost condamnat penal. Mai am şi un copil la facultate şi trebuie să-l întreţin.
– Aveţi ceva să vă reproşaţi?
Am fost naiv, în ceea ce priveşte sistemul din România. Am crezut că, atunci când ajungi în faţa unui judecător, eşti judecat cu dreptate. Însă nu există dreptate.
– Cum v-au primit locuitorii din comună, atunci când v-aţi întâlnit cu ei după eliberare?
A fost o întâlnire emoţionantă. Mi s-a făcut pielea de găină. Mi-au spus că mă iubesc şi există între mine şi ei un acel ”vino-încoace”. Asta poate şi pentru câte am făcut pentru comunitate, cât am fost primar. Mulţi dintre ei mi-au zis că, pentru ei, rămân primar toată viaţa şi că vor să mă pună la primărie. Nu este chiar aşa uşor. Există o lege şi alegerile sunt democratice.
Ciprian Traian STURZU
Un comentariu
Ce ati facut la Baltatesti ca nimeni Nu Stie?