Pericol de inundații pe râul Siret

Potrivit unui comunicat emis de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Județul Neamț este din nou amenințat de inundații. De data aceasta este vorba despre râul Siret al cărui debit a crescut atât de mult încât riscă să iasă din matcă. Potrivit hidrologilor, până pe data de 3 iulie sunt în vigoare un cod GALBEN și un cod PORTOCALIU de inundații.

După ce hidrologii au emis aceste avertismente de inundații pe râul Siret, a avut loc o ședință CJSU de urgență la Roman. Ședința a fost una extinsă, unde au participat și primarii localităților din proximitatea Siretului dar și generalul de brigadă, Dan Paul Iamandi, șeful IGSU, care a venit să coordoneze acțiunile ISU în Neamț. Tot în această dimineață, sinistrații de la Farcașa au primit apă potabilă și alimente.

“Având în vedere creșterile de debite pe râurile Siret și Moldova, in aceasta dimineața la ora 09:00 am convocat la Roman, în sala de ședințe a Consiliului local, în ședință extraordinară, Comitetul Judetean pentru Situații de Urgență Neamț. La ședință au participat și primarii localităților riverane râului Siret.

După ședință ne-am deplasat în comunele Horia, Ion Creangă, Sagna și Gadinți unde împreună cu autoritățile de acolo am discutat despre măsurile ce trebuiesc întreprinse. Ni s-a alăturat și domnul Dan-Paul Iamandi, Inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care este prezent pentru a coordona acțiunile ISU din zonă. În această dimineață în comuna Farcașa s-a desfășurat acțiunea de distribuire a alimentelor către persoanele ce au fost evacuate. Se vor face evaluări ale pagubelor produse în urma inundațiilor și, cu ajutorul Guvernului României, cei ce au suferit vor fi ajutați”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii județului Neamț, semnata de prefectul Daniela Soroceanu.

“Creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşirea COTELOR DE APĂRARE.

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 01.07.2018 ora 12:00 – 03.07.2018 ora 16:00

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează Avertizarea Hidrologică nr. 42 din 30.06.2018, după cum urmează:

COD GALBEN

În intervalul 01.07.2018 ora 12:00 – 03.07.2018 ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin superior şi mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu),  Siret – sector aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti, Jijia, Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluență Jijia (judeţele Botoşani și Iaşi).

COD PORTOCALIU

În intervalul 01.07.2018 ora 12:00 – 02.07.2018 ora 16:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin superior amonte S.H. Hoghiz, (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), Siret – sector aval S.H. Lespezi (judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti, (judeţul Botoşani)”, se arată în avertizarea emisă de Institutul Național de Hidrologie”. (E.C.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *