Starea de neutralitate care exista până acum între primarul Daniel Harpa, recte Primăria Târgu Neamț, și țiganii care își făceau de cap prin oraș pare să fi luat sfârșit, odată cu recenta încălcare a pactului de neagresiune, celebra bătaie în stradă a țiganilor.
Primarul de Târgu Neamț îi avertizează pe cei care se gândesc să recidiveze și anunță că ia în calcul dărâmarea unor locuințe ilegale apărute în cartierul Tăbăcari, care erau ilegale și înainte de bătaia dintre țigani, dar care acum ies mult mai mult în evidență. Este un semn că tot ce-a fost înainte nu mai contează. Se poate spune chiar că e un Moment Zero, în relația cu etnicii, o resetare care se vrea benefică pentru toată comunitatea, nu numai pentru cei mai nediscriminați dintre etnici. Și, cum legile sunt acum mai mult de partea infractorilor decât a administrației publice, Daniel Harpa va face front comun cu primarul comunei Vânători-Neamţ: împreună vor depune luni o modificare legislativă în ce priveşte cerşetoria şi ajutoarele sociale. În sensul înăspririi ei.
După acțiunea de forță a Poliției și Jandarmeriei de azi, 11 iulie (detalii aici), Daniel Harpa a dat următoarea declarație: ”Vreau să mulţumesc tuturor celor care au participat la acţiunea de azi-dimineaţă, cu romii. Mulțumesc angajaţilor Poliţiei, Jandarmeriei şi mascaţilor, pentru modul prompt de a interveni. Şi sunt sigur că tot aşa vor interveni şi în continuare. Pentru modul cum au acţionat, le mulţumesc, atât în numele meu, cât şi în numele cetăţenilor oraşului nostru. Prin acţiunile pe care le vor avea şi în perioada următoare, sunt sigur că lucrurile vor intra în normalitate, în ceea ce priveşte problemele create de romii certaţi cu legea. În acelaşi timp, împreună cu doamna primar de la Vânători, vom înainta luni o propunere legislativă, cu privire la modificarea legii 416 a ajutoarelor sociale şi a ordonanţei 55 privind cerşetoria. Luni voi merge la Bucureşti şi voi depune, personal, această propunere la Parlamentul României. Oricum, acţiunile din aceste zile vor conntinua, mai ales că au fost suplimentate forţele de poliţie şi de jandarmi, iar noi am pus la dispoziţie angajaţi ai Poliţiei Locale şi reprezentanţi ai Protecţiei Copilului, pentru a identifica persoanele minore care au fost implicate în scandalul de săptămâna trecută, dar şi persoanele minore implicate în faptele de cerşetorie. Dacă e cazul, vom ajunge până la decăderea din drepturile părinteşti. Totodată, vom continua cu analizarea tuturor dosarelor de ajutor social şi, dacă e cazul, vom tăia şi ajutoarele sociale pentru cei care nu au prestat muncă în folosul comunităţii şi pentru cei care au refuzat locurie de muncă. În Târgu Neamţ, sunt peste 200 locuri de muncă disponibile. Astăzi, viceprimarul şi angajaţi ai Poliţiei Locale s-au deplasat în cartierul Tăbăcari, iar, în perioada următoare, vom demola acele construcţii ilegale. Din partea mea şi a administraţiei locale, va fi toleranţă zero, faţă de acei romi care nu vor înţelege să respecte legea. Noi nu putem face mai mult decât ne permite legea. Nu-i putem nici aresta, nici să-i batem şi nici să-i sancţionăm încălcând legea. Avem susţinere maximă pentru poliţie şi jandarmerie”.
Prin această declarație, primarul Daniel Harpa revine la normalitate. Nu mai sunt criticați cei care au filmat, nici cei care au scris, nici cei care au comentat pe rețele de socializare și s-a găsit adevărații vinovați, cei care s-a bătut și cei care i-au tolerat până acum, deși era vizibil că încălcau legea.
Mai multe despre lecția dură dată de țigani autorităților puteți citi, pe larg, în ediția tipărită a Mesagerului de Neamț, de mâine, 12 iulie. (V. Bălănescu)