Răzbunări la Cartianu? ”Foști elevi vor să dea cu noroi în școala noastră!”

Mare tevatură s-a pornit, după ce prin redacțiile locale a ajuns un comunicat de presă, de la Societatea Academică din România, a Alinei Mungiu-Pippidi, în care se înfierează cu argumentul drepturilor elevilor toată dăscălimea de la Colegiul ”Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț. În esență, se impută cadrelor didactice de aici că aplică amenzi elevilor, conform Regulamentului intern. Nimeni nu s-a gândit însă să întrebe și ce anume a motivat un ONG din București să se preocupe taman de niște amenzi pe care le-ar fi luat niște elevi din Piatra Neamț. Dacă ar fi avut vreo curiozitate în acest sens, ar fi aflat că nu sunt amendați toți elevii, iar în cazul celor care au fost amendați măsura a fost chiar binevenită.

Am primit și noi o solicitare de la Societatea Academică din România, să le furnizăm Regulamentul intern al liceului, dar n-a venit nimeni la noi să se documenteze pe o eventuală plângere care să fi dus la constatarea cuprinsă în acel comunicat de presă”, declară Mariana Paleu, directorul CT ”Gheorghe Cartianu”. ”Legat de amenzile la care face referire SAR, cred că sunt răzbunări ale unor foști elevi ai noștri, care vor să dea cu noroi în școala noastră. În ce privește amenda dată pentru obrăznicie, mi-amintesc de un eveniment petrecut cu puțin timp înainte de a se termina acest an școlar. La educație fizică, doamna profesoară a fost ofensată de faptul că jumătate din clasă nu a vrut să vină la oră, să dea ultima probă, pentru a se încheia media, și au alergat-o prin școală. A fost o chestiune mai urâtă.

Jumătate de clasă chiulea de la ora de sport și făcea gălăgie prin școală. Când a venit doamna profesoară după ei, elevii au început s-o fugărească prin școală. Așa s-a ajuns la a amenda 7-8 elevi implicați în acel incident și care nu erau la prima abatere.

Și cred eu că unul dintre ei a făcut sesizarea. Sunt mulți și elevii care chiulesc, preferă să stea în curtea școlii decât la ore și dacă îi prinzi și-i rogi frumos să meargă în sala de clasă, se duc și fac gălăgie și deranjează orele.

Avem stipulat, într-adevăr, în regulamentul intern, amendarea elevilor care fumează, care înjură, care au un comportament inadecvat, pentru că, din 1.400 de elevi, mai sunt 20-30 care nu au cei șapte ani de acasă, care chiulesc. Dar amenda este sancțiunea extremă, care se dă la capătul mai multor abateri, moment până la care se trimit informări inclusiv părinților, dar nimeni nu ia legătura cu școala. Suma este modică, sancționarea cu amendă a fost aprobată și de Consiliul Elevilor, unde am propus alte sancțiuni, cum ar fi prestarea unor activități de curățenie în școală, sau să aducă un top de hârtie pentru nevoile școlii, dar n-au fost de acord. Regulamentul a fost discutat în Consiliul Elevilor și au fost de acord, a fost aprobat și de părinți, și de Consiliul Profesoral, și de Consiliul de Administrație, este în vigoare de mai mulți ani. Amenzile, puține, se regăsesc în chitanțe, banii se folosesc prin Asociația Părinților tot pentru școală”, a adăugat aceasta.

În comunicatul său de presă, Societatea Academică din România «atrage atenția că la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț conducerea unității de învățământ a găsit o metodă cel puțin interesantă și ilegală de sancționare a elevilor, și anume aplicarea de amenzi pentru ”abateri de la Regulamentul de ordine interioară”». Exact cu această formulare, exact cu această punctuație. (C.I.)

pietricica turism

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.